Bota24 Maj 2024, 12:25

Gjykata e Hagës shpall sot vendimin, pritet të lëshojë urdhra arresti; dy skenarët që parashikohen

Shkruar nga Pamfleti

Gjykata e Hagës shpall sot vendimin, pritet të lëshojë

Zyrtarët izraelitë parashikojnë që Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë të lëshojë urdhra të premten për të ndalur konfliktin e vazhdueshëm ushtarak me militantët palestinezë në Gaza, sipas një burimi të lartë diplomatik.

Një burim diplomatik izraelit i tha Israel Hayom se ekspertët ligjorë vlerësuan se ekzistonte një probabilitet i lartë që gjykata të vendoste për të lëshuar urdhra pas një peticioni të paraqitur nga Afrika e Jugut kundër veprimeve ushtarake të Izraelit. Dy skenarët e mundshëm, tha burimi, ishin se gjykata mund të urdhëronte një ndërprerje të operacioneve izraelite në qytetin Rafah në Gazën jugore.

Urdhrat për ndalimin e luftës përfaqësojnë skenarin më të rëndë nga këndvështrimi i Izraelit, pasi ato mund të pengojnë ndjeshëm aftësinë e Izraelit për të vazhduar misionin e tij ushtarak në Gaza. Kjo pavarësisht se Izraeli vazhdimisht thekson se nuk është i detyruar nga vendimet e gjykatës. Një shqetësim tjetër i rëndësishëm është se urdhrat nga Haga mund të përshpejtojnë një rezolutë të ngjashme nga Këshilli i Sigurimit i OKB-së, ku Izraeli do t’i kërkonte përsëri Shteteve të Bashkuara të vënë veton ndaj saj.

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë, e cila po shqyrton çështjen kundër Izraelit të ngritur nga Afrika e Jugut, është e ndarë nga Gjykata Ndërkombëtare Penale. Të hënën, prokurori i ICC-së Karim Khan njoftoi se ai po kërkonte urdhër-arrest nga gjykata kundër kryeministrit izraelit Benjamin Netanyahu, ministrit të mbrojtjes Yoav Gallant dhe liderëve të Hamasit për krime të dyshuara lufte.