Bota13 Qershor 2024, 22:07

Pse Hamasi dhe Izraeli nuk duan një paqe të negociuar nga SHBA?!

Shkruar nga Daniel Serwer

Pse Hamasi dhe Izraeli nuk duan një paqe të negociuar nga SHBA?!

Mënyra e vetme për të sheshuar këtë konflikt është me forcat e jashtme ushtarake dhe policore të përkushtuara për të ruajtur paqen.

Izraeli është tërhequr nga plani i paqes në Gaza që amerikanët thonë se propozoi. Pasi tregoi se e mirëpret propozimin, Hamasi po kërkon ndryshime të mëdha.

Këtu janë arsyet pse një paqe e negociuar në Gaza nuk është e mundur tani:

Nuk ka asnjë ngërç dëmtues reciprok.

Nuk ka rrugëdalje reciprokisht joshëse.

Asnjë garanci e sigurisë pas zgjidhjes për palët ndërluftuese.

Secili nga këta faktorë mund të ndryshojë. Por tani për tani mungojnë të gjitha parakushtet e zakonshme për një negocim të suksesshëm.

Asnjë ngërç dëmtues reciprok

As Hamasi dhe as Izraeli nuk po dëmtojnë aq sa të preferojnë negociatat në vend të luftimeve të vazhdueshme. Udhëheqësi ushtarak Yahya Sinwar mendon se viktimat civile ndihmojnë Hamasin. Ai është i përgatitur të vazhdojë të luftojë, pasi beson se i ka izraelitët aty ku i do. Zyrtarët izraelitë po ua bëjnë të ditur të gjithëve se lufta mund të zgjasë deri në fund të këtij viti. Kryeministri Netanyahu thotë se do të shtyjë një zgjedhje izraelite që mund të rrëzojë qeverinë e tij. Ai imagjinon një zgjedhje vetëm pasi të mund të pretendojë meritën për një fitore të plotë izraelite.

Nuk ka as ngërç. Izraelitët po vazhdojnë ofensivën e tyre në Rafah. Hamasi po përdor taktika guerile në disa pjesë të Gazës. Situata ushtarake është ende dinamike. Është larg nga lloji i ngecjes që do t'i bindte palët ndërluftuese të mendojnë se mund të përfitojnë më shumë nga të folurit sesa nga lufta.

Nuk ka rrugëdalje reciprokisht joshëse

Edhe nëse do të kishte një ngërç që dëmton reciprokisht, është e vështirë të imagjinohet një rrugëdalje reciprokisht joshëse që mund t'i bindë palët ndërluftuese të përpiqen të negociojnë një marrëveshje. Izraeli dëshiron të shkatërrojë aftësitë ushtarake dhe qeverisëse të Hamasit. Hamasi mund të heqë dorë nga roli qeverisës , por nuk mund të heqë dorë nga aftësitë e tij ushtarake pa u dorëzuar plotësisht. Hamasi dëshiron të shkatërrojë Izraelin. Askush në Jerusalem nuk do të pajtohet me këtë.

Hamasi dhe Izraeli kanë jetuar krah për krah që nga viti 2007, megjithëse me sulme të përsëritura dhe luftëra të vogla (krahasuar me atë aktuale). Por kthimi në këtë nga situata aktuale duket i pamundur. Hamasi nuk do t'i besojë Izraelit që ta lërë të qetë. Izraeli nuk do t'i besojë Hamasit që ta lërë të qetë shtetin hebre.

Asnjë garanci e sigurisë pas zgjidhjes për palët ndërluftuese

Mënyra e vetme për të sheshuar këtë konflikt është me forcat e jashtme ushtarake dhe policore të përkushtuara për të ruajtur paqen. Do të kërkoheshin dhjetëra mijëra.  4000 policët duhet të jenë arabishtfolës. 32,000 ushtarët do të duhet të jenë të pajisur mirë dhe të trajnuar. Këto do të duhet të veprojnë në koordinim me 7500 trupa lokale dhe 4500 policë lokalë.

Ku i merrni ato në Gaza? A nuk do të gjenit ndonjë që ka të ngjarë të jetë i lidhur me Hamasin, në një mënyrë apo në tjetrën? Autoriteti Palestinez ka më pak se 10,000 policë në Bregun Perëndimor. Sa përqind e tyre mund të zhvendosen në Gaza?

Këto janë ndër çështjet që Tony Blinken po kalon Lindjen e Mesme për të diskutuar. Gjitarët ka të ngjarë të jenë të gatshëm të shkruajnë çeqe, por a do të vendosin sauditët, katarianët apo emiratet e tyre mijëra policë dhe ushtarë në Gaza? As egjiptianët nuk do të duan. Ata e kontrolluan Gazën deri në vitin 1967 dhe ishin të lumtur të hiqnin dorë prej saj. Ata nuk duan ta rifitojnë atë.

Bursa tregon se palët ndërluftuese nuk do të duan të negociojnë një zgjidhje që parashikon dënim për veten e tyre. Si Izraeli ashtu edhe Hamasi kanë arsye të frikësohen se një zgjidhje pa një prani të madhe të zbatimit do të bënte pikërisht këtë.

I uroj suksese Tony Blinken

Unë shpresoj se Tony Blinken do të ketë sukses, pavarësisht nga shanset. Por rrethanat sugjerojnë se ai nuk do ta bëjë. Lufta Hamas/Izrael duket e destinuar të vazhdojë pa një zgjidhje të negociuar, derisa të ketë një ngërç që dëmton reciprokisht, një rrugëdalje reciprokisht joshëse dhe siguri për çdo gjë që mbetet nga ndërluftuesit. Asgjë më pak nuk do të lejojë një negocim të suksesshëm. Fitorja nga njëra anë apo tjetra është ende një mundësi. Por nuk ka gjasa të ndodhë së shpejti./Përshtati "Pamfleti" nga "PeaceFare"