Bota23 Maj 2024, 16:18

"Raiffeisen Bank" po shkel vijën e kuqe: Intriga, manovra dhe pazare të pista me Moskën!

Shkruar nga Yaroslav Sydorovych dhe Oksana Yurynets
"Raiffeisen Bank" po shkel vijën e kuqe: Intriga, manovra dhe
Raiffeisen Bank

Si banka austriake ndihmoi makinerinë e luftës ruse dhe pazaret me oligarkët pranë Putinit...

Dy vjet më parë, duke vendosur sanksione ndaj mbështetësve të Kremlinit, vendet perëndimore bllokuan asete ruse me vlerë më shumë se 500 miliardë dollarë. 80% e tyre në formën e letrave me vlerë, llogarive bankare, të drejtave të korporatave, pasurive të paluajtshme luksoze dhe mallrave luksoze ishin në Bashkimin Evropian.

Në fillim të luftës së madhe, partnerët perëndimorë kërcënuan Putinin: nëse Moska nuk ndalonte, asetet e saj të bllokuara do të konfiskoheshin. Megjithatë, me kalimin e kohës, këto deklarata u kthyen në diskutime të stërzgjatura se si të asgjësohen pasuritë e palëvizshme pa i konfiskuar ato.

Rusia përfitoi nga pavendosmëria e politikanëve perëndimorë dhe zhbllokoi disa nga asetet në valutë të huaj me vlerë më shumë se 100 miliardë dollarë.

Tani është e rëndësishme të parandalohet zhbllokimi i aseteve të tjera të Federatës Ruse dhe oligarkëve rusë nën sanksione. Këta të fundit kërkojnë hapësira për të kthyer asetet e bllokuara në Perëndim. Marrëveshja e fundit midis grupit Raiffeisen Bank dhe Oleg Deripaska  një mbret i aluminit pranë Putinit, e konfirmon edhe një herë këtë skenar.

Skemat për heqjen e aseteve nga sanksionet duhet të zbulohen për të parandaluar rishfaqjen e tyre në të ardhmen dhe për të ndëshkuar ata që janë përfshirë në shkelje.

Si donin austriakët të ndihmonin Deripaskën për të tërhequr asetet nga sanksionet?

Raiffeisen Bank, me aktive prej 1.987 trilion rubla dhe kapital prej 446.7 miliardë rubla, u rendit e katërta pas VTB, Rosbank dhe Sberbank në renditjen ruse të Forbes, të 100 bankave më të besueshme në Rusi.

Në botim thuhet: “Duke kapërcyer probleme serioze në vitin 2022, bankat ruse treguan rezultate të jashtëzakonshme financiare në vitin 2023”. Megjithatë, faqja e internetit e Raiffeisen Bank nuk përmban asnjë fjalë të vetme për arritjet. As nuk ka ndonjë raportim financiar.

Por ky raportim u publikua nga Banka Qendrore e Federatës Ruse. Ai tregon një rritje të ndjeshme të aktiviteteve financiare të Bankës Ruse Raiffeisen në 2022-2023 krahasuar me 2020-2021.

"Raiffeisen Bank" po shkel vijën e kuqe: Intriga, manovra dhe
Dinamika e rezultateve financiare të Raiffeisen Bank në 2020-2023

Në veçanti, gjatë dy viteve të fundit, banka, e cila është pjesë e grupit austriak me të njëjtin emër, ka transferuar 79.5 miliardë rubla në tatimin mbi të ardhurat në buxhetin federal rus. Kjo është katër herë më shumë se në 2020-2021.

Aksionerët e Raiffeisen Bank International (RBI) miratuan raportin financiar në mbledhjen e përgjithshme vjetore më 4 prill. Sipas raportit, fitimi neto i grupit në vitin 2023 arriti në 2.4 miliardë euro, nga të cilat 1.3 miliardë euro erdhën nga filiali rus. Kjo rezultoi në dividentë të mirë për pronarët dhe shpërblim bujar për menaxherët.

"Raiffeisen Bank" po shkel vijën e kuqe: Intriga, manovra dhe
Shpërblimi i anëtarëve të Bordit Drejtues të RBI për vitin financiar 2023 (në mijëra euro)

Manovrat e bankës austriake

Të ardhurat e austriakëve në Rusi nuk janë befasuese. Kohët e fundit, një skandal shpërtheu rreth RBI: oligarku i sanksionuar Oleg Deripaska u përpoq të fitonte akses në 1.5 miliardë euro të ngrira me ndihmën e grupit austriak. Raiffeisen Bank dëshironte të blinte më shumë se 28 milionë aksione në grupin austriak të ndërtimit Strabag SE nga një kompani e lidhur me Deripaskën.

"Pas mbylljes së marrëveshjes, banka jonë e rrjetit rus do t'i transferojë aksionet e Strabag tek RBI si dividendë në natyrë dhe kështu do të transferojë asetet nga Rusia në Austri. Me këtë transaksion, ne po arrijmë një reduktim të ndjeshëm të pozicionit të kapitalit të bankës sonë të rrjetit rus dhe kështu një reduktim korrespondues në rrezikun e biznesit tonë rus", shpjegoi CEO i RBI Johann Strobl në raportin e 2023.

Grupi e braktisi marrëveshjen pasi Departamenti i Thesarit i SHBA-së paralajmëroi sanksione. Sipas Reuters, zyrtarët austriakë paralajmëruan gjithashtu financuesit për papranueshmërinë e transaksioneve të tilla. "Gjatë shkëmbimeve të fundit me autoritetet përkatëse, RBI nuk ishte në gjendje të arrinte komoditetin e nevojshëm për të vazhduar me transaksionin e propozuar. Nga një kujdes i madh, banka ka vendosur të tërhiqet nga transaksioni", tha RBI më 8 maj.

Një studim i regjistrave shtetërorë të Austrisë, Qipros dhe Rusisë zbuloi se si mund të dukej skema për të zhbllokuar asetet e kompanisë austriake të ndërtimit Strabag SE, e cila është nën sanksione. Nëse kjo skemë do të kishte përfunduar, secili prej pjesëmarrësve të saj do të kishte marrë përfitime të konsiderueshme ekonomike.

"Raiffeisen Bank" po shkel vijën e kuqe: Intriga, manovra dhe

Në njoftimin e bankës të datës 19 dhjetor 2023 thuhej: “Pas mbylljes, RBI do të mbajë aksionet në STRABAG SE si një pjesëmarrje afatgjatë në kapitalin e vet, e cila do të kontribuojë dhe menaxhohet nga filiali i saj plotësisht i konsoliduar GABARTS Beteiligungs GmbH & Co KG”.

Një kompani me një emër të ngjashëm, Gabarts Beteiligungs GmbH, u themelua nga bankieri i investimeve me bazë në Vjenë, Stefan Zöchling. Në qershor 2023, ai regjistroi kompaninë Dabepo Holding GmbH , e cila themeloi Gabarts Beteiligungs GmbH një muaj më vonë.

Në dhjetor 2023, Gabarts Beteiligungs GmbH & Co KG u regjistrua si një ortakëri e kufizuar, me Dabepo Holding GmbH si aksioner (kontribut prej 35 mijë euro), Raiffeisen Bank International AG si ortak i kufizuar (10 mijë euro) dhe Gabarts Beteiligungs GmbH si ortak i pakufizuar. Të tre kompanitë janë të vendosura në Vjenë në Kroißberggasse 13 dhe menaxhohen vetëm nga Zöchling. Ata u krijuan të gjithë me të njëjtin qëllim: të merrnin në dorë asetet e sanksionuara të Deripaskës.

Zöchling e ka njohur prej kohësh Deripaskën. Që nga janari 2014, ai ka qenë anëtar i bordit të divizionit të ndërtimit Transstroy të konglomeratit Basic Element, i cili ndërtoi fshatin Olimpik, rrugë dhe tunele në Soçi. Në nëntor 2021, austriaku u emërua president i fabrikës së aluminit Mykolaiv .

Si Deripaska u bë bashkëpronar i Holdingut të ndërtimit Strabag

Oleg Deripaska renditet i 51-ti (28 miliardë dollarë pasuri) në renditjen e miliarderëve rusë. Kjo ndoshta nuk pasqyron fuqinë e vërtetë ekonomike të oligarkut pro-Kremlinit, i cili në vitin 2008 u rendit i nënti në renditjen globale të miliarderëve me një vlerë neto prej 28 miliardë dollarësh.

Qindra kompani të formave dhe juridiksioneve të ndryshme ligjore fshehin përfshirjen e tij të drejtpërdrejtë në biznese në shumë fusha dhe pronën e tij në Austri, MB, Itali, Luksemburg, Mal të Zi, SHBA, Francë dhe Qipro.

Për shembull, pronësia përfundimtare përfituese e Deripaskës mbi një aksion në Strabag SE u organizua nëpërmjet një "kompanie guaskë" - kompanitë qipriote Bradmion Holdings Limited , Melisantis Limited , Valtoura Holdings Limited dhe Rasperia Trading Limited .

Pasi u përfshi në listat e sanksioneve amerikane, Deripaska zëvendësoi firmat offshore me kompani me emra të ngjashëm të vendosura në Rusi. Në veçanti, Valtoura Holdings Limited dhe Rasperia Trading Limited u zëvendësuan nga MKAO Valtoura Holdings Limited dhe MKAO Rasperia Trading Limited e regjistruar në Kaliningrad.

Strabag SE është një nga grupet më të mëdha evropiane të ndërtimit. Aksionerët kryesorë të saj janë Haselsteiner Group dhe Raiffeisen Holding. Në prill 2007, ata i shitën një pjesë të aksioneve të Strabag SE Rasperia Trading Limited me bazë në Qipro.

Në vitin 2014, pasi morën nënkontrata të mëdha për ndërtimin e fshatit olimpik në Soçi dhe pasurive të paluajtshme luksoze në Moskë, aksionerët e Strabag SE lejuan rusin të rriste aksionet e saj në 25%+1 aksion.

Pas vendosjes së sanksioneve dhe bllokimit të aseteve në Perëndim, Deripaska u përpoq të tjetërsonte këto aksione, veçanërisht përmes një marrëveshjeje sindikale që përfshin fondin Haselsteiner, UNIQA dhe Raiffeisen Group. Megjithatë, menaxhmenti i Strabag SE, në përputhje me vendimet e sanksioneve të BE-së, i ndaloi këto përpjekje duke kufizuar të gjitha të drejtat e Rasperia Trading Limited në lidhje me aksionet, përfshirë të drejtën për të votuar dhe për të marrë dividentë, dhe u tërhoq nga projektet e ndërtimit në Rusi nga prilli. 2022.

"Raiffeisen Bank" po shkel vijën e kuqe: Intriga, manovra dhe
Gjeografia e projekteve të grupit të ndërtimit Strabag SE

Për më tepër, më 24 qershor 2022 dhe 16 qershor 2023 , aksionerët e Strabag SE vendosën të mos i paguajnë kompanisë ruse 41.3 milionë euro dividentë për vitin 2022 dhe 180 milionë euro për vitin 2023, duke ulur pjesën e Rasperia Trading Limited në 24% dhe kështu. duke i hequr Deripaska të drejtën për të bllokuar vendimin.

Rusët po testojnë "vijat e kuqe"

Në mars 2024, pronësia e 28.5 milionë aksioneve të Strabag SE, e cila i përkiste kompanisë ruse Raspberia Trading Limited , iu transferua AO "Iliadis" të sapokrijuar në përputhje me marrëveshjen e blerjes dhe shitjes midis Iliadis dhe Valtura Holdings Limited (Kaliningrad ) e përfunduar më 14 dhjetor 2023.

Megjithatë, një paralajmërim i mprehtë nga Departamenti i Thesarit i SHBA-së dhe një vëmendje e madhe nga agjencia amerikane e sanksioneve OFAC paralajmëroi RBI-në kundër blerjes së aksioneve. Kjo histori ka një përfundim pozitiv të ndërmjetëm. Vijat e kuqe nuk janë kapërcyer.

Përndryshe, ky precedent mund të krijojë baza për zhbllokimin e të gjitha pasurive të personave juridikë dhe individë në listat e sanksioneve.

Çfarë do ta pengojë Bankën Qendrore të Rusisë të zhbllokojë asete me vlerë 300 miliardë dollarë? Ajo mund t'u shesë obligacione të qeverisë amerikane, kanadeze, franceze, australiane ose MB kompanive që nuk janë në listat e sanksioneve nga rezervat e saj të bllokuara në paketa të vogla. A kanë vendet perëndimore mekanizma për të parandaluar skenarë të tillë?

Rusia do të tërheqë ekspertë perëndimorë që janë të gatshëm të ndihmojnë Kremlinin për tarifa të mëdha, pavarësisht vdekjeve dhe shkatërrimeve të shkaktuara nga veprimet e liderëve të saj. Shembulli i Zöchling dhe Raiffeisen e konfirmon këtë.

Nëse plani do të ishte zbatuar, ky precedent mund të krijonte bazën për zhbllokimin e të gjitha pasurive të personave juridikë dhe fizikë në listat e sanksioneve.

Atëherë, çfarë do ta pengonte Bankën Qendrore të Rusisë të zhbllokonte rezervat me vlerë rreth 300 miliardë dollarë të vendosura në vendet perëndimore? Për shembull, Banka Qendrore e Federatës Ruse mund të tjetërsojë nga rezervat e Rusisë në paketa të vogla obligacione qeveritare të Shteteve të Bashkuara, Kanadasë, Francës, Australisë ose Mbretërisë së Bashkuar në një numër kompanish ruse të pazakonta që nuk janë në listat e sanksioneve, dhe atëherë këto shoqëri do t'u drejtoheshin institucioneve financiare (depozituese) ku mbahen këto letra me kërkesë për fonde.

A kanë vendet perëndimore ndonjë mekanizëm real për të parandaluar skenarë të tillë dhe të tjerë të zhbllokimit të pasurive të individëve?

Rusia do të angazhojë ekspertë perëndimorë që janë të gatshëm të ndihmojnë Kremlinin për tarifa të mëdha, pavarësisht vdekjeve dhe shkatërrimeve të shkaktuara nga veprimet e liderëve të saj. Shembulli i Stefan Zöchling dhe Raiffeisen Bank e konfirmon këtë.

Siç e dini, më 23 mars 2023, NACP shtoi Raiffeisen Bank International në listën e sponsorëve ndërkombëtarë të luftës. Ky status nuk mund të kishte asnjë pasojë ligjore për austriakët, përveç humbjes së reputacionit.

Çfarë bëri banka? Në vend që të bashkëpunonte në mënyrë konstruktive me qeverinë austriake për të tërhequr ndihmën për tërheqjen e investimeve të saj nga Rusia, Raiffeisen i përqendroi të gjitha përpjekjet e saj në pezullimin e statusit të saj si sponsor ndërkombëtar i luftës në portalin NACP.

Ukraina ka mekanizma ligjorë dhe mund të konfiskojë pasuritë e Bankës Ruse Raiffeisen, e cila ka paguar shuma të konsiderueshme taksash në buxhetin rus, përmes gjykatave. Sipas ligjit “Për sanksionet” Ministria e Drejtësisë mund të sekuestrojë pasuritë që i përkasin një personi juridik. Megjithatë, ajo nuk dëshiron të përkeqësojë situatën e RBI-së, duke shpresuar në një mirëkuptim konstruktiv me kolegët e saj në qeverinë austriake.

Kundërmasat financiare ndaj agresorit

Historia e pjesëmarrësve austriakë në skemën për të zhbllokuar pasuritë e një oligarku të urryer pro Kremlinit duhet ende të analizohet me kujdes. Qeveria austriake duhet të ndryshojë qasjen e saj për të ndihmuar menaxhimin e RBI-së me tërheqjen e filialit të saj nga Rusia duke aplikuar kundërmasa, arsenali i të cilave mund të zhvillohet në bashkëpunim me qeveritë e Shteteve të Bashkuara, Mbretërisë së Bashkuar, BE-së dhe Ukrainës.

I takon politikanëve evropianë të krijojnë mekanizma legjislativë që mund të mbrojnë kompanitë perëndimore me kundërmasa kur filialet e tyre largohen nga Rusia. Ligjet për konfiskimin e pasurive të personave nën sanksione duhet të bëhen garanci efektive kundër arbitraritetit të vazhdueshëm të Kremlinit.

Vendet perëndimore kanë në territorin e tyre asete ruse me vlerë 1,547.1 miliardë dollarë, që është 2.3 herë më shumë se investimet në ekonominë ruse. Kjo tepricë e konsiderueshme u jep atyre një shans për t'u përballur me sukses financiarisht me agresorin. Marrëdhëniet e investimeve të Austrisë me Rusinë janë gjithashtu inkurajuese: ka 24.03 miliardë euro asete ruse në Austri, që është 4.4 herë më shumë se asetet austriake në Rusi.

Në total, mund të ketë shumë më tepër pasuri, pasi jo e gjithë pasuria e rusëve të urryer pasqyrohet në statistikat zyrtare. Nëse agjencitë qeveritare nuk janë në gjendje të identifikojnë asete të tilla, atëherë duhet të përfshihen organizatat joqeveritare dhe aktivistët hetues që duan të kontribuojnë në fitoren ndaj vendit agresor. /Përshtati "Pamfleti" nga 'Pravda'

Yaroslav Sydorovych- Doktor i Ekonomisë, Oksana Yurynets- Profesor, Agjencia për Bashkëpunim Evropian