Bota 1 Mars 2024, 22:19

Si mund të ndalohet “rrënimi” i demokracisë së Amerikës?!

Shkruar nga Francis Fukuyama

Si mund të ndalohet “rrënimi” i demokracisë së

Në një sistem parlamentar, elita e partisë mund të lëvizë për të zëvendësuar një lider të dështuar me dikë më të denjë, por kjo nuk mund të ndodhë në SHBA.

Sipas organizatës jofitimprurëse Freedom House, ka pasur një rënie të vazhdueshme në sasinë dhe cilësinë e demokracive liberale në mbarë botën për 18 vitet e fundit. Ndër të prapambeturit, nuk ka asnjë rast më serioz se ai i Shteteve të Bashkuara.

Institucionet amerikane kanë qenë në rënie të vazhdueshme prej disa kohësh dhe tani janë në një pikë krize të madhe. Prishja politike ndodh kur institucionet e një shoqërie nuk arrijnë të përshtaten me rrethanat në ndryshim. Kjo ka vazhduar për një brez, dhe tani po kulmon me një krizë të madhe që do të ndodhë gjatë tetë muajve të ardhshëm. Sistemi i SHBA-së është ndërtuar rreth një grupi kompleks institucionesh kontrolli dhe balancimi që e bëjnë të lehtë për pakicat në politikë të pengojnë vullnetin e shumicës. Kur këto institucione kombinohen me polarizimin ekstrem politik, ato krijojnë paralizë qeveritare dhe paaftësi për të kryer funksione bazë si kalimi i një buxheti vjetor. 

Disa nga këto ngurtësi janë ndërtuar në kushtetutën e SHBA. Kolegji zgjedhor në mënyrë dramatike mbipërfaqëson banorët e shteteve më të vogla, ndërsa Senati është një burim i madh i përfaqësimit të pabarabartë. Wyoming, me një popullsi prej më pak se një milion, ka dy senatorë, ashtu si Kalifornia me pothuajse 40 milionë banorë. Legjislacioni rutinë kërkon miratimin e supershumicave, që do të thotë se 40 nga 100 senatorë mund të bllokojnë çdo gjë që nuk u pëlqen.

Ajo që është veçanërisht zemëruese në lidhje me bllokimin e financimit për Ukrainën, për shembull, është se shumica e anëtarëve të Dhomës dhe Senatit, si dhe një pjesë e madhe e publikut, favorizojnë një masë të tillë. Megjithatë, ata nuk mund të miratojnë një projekt-ligj, sepse një fraksion konservator i guximshëm brenda anëtarësimit të Dhomës Republikane kundërshton me vendosmëri – jo vetëm financimin e Ukrainës, por çdo marrëveshje dypartiake që përfshin demokratët.

Në Amerikën e sotme të polarizuar, republikanët Maga janë të prirur të vënë veton thjesht për hir të minimit të palës tjetër. Ata prej muajsh kanë kërkuar masa më të forta sigurie në kufirin jugor. Biden në thelb iu dorëzua kërkesave të tyre në mënyrë që të merrte fondet për Ukrainën, Izraelin dhe Tajvanin. 

Disa aspekte të tjera të rendit politik amerikan kanë kontribuar në polarizimin. Presidencializmi mbyll fituesin për një mandat katërvjeçar të pandryshueshëm dhe ai person mund të dalë jashtë vetëm përmes fajësimit, që është një proces jashtëzakonisht i vështirë. Një nga avantazhet më të mëdha të Trump sot është mosha e Biden dhe mospopullariteti i përgjithshëm. Në një sistem parlamentar, elita e partisë mund të lëvizë për të zëvendësuar një lider të dështuar me dikë më të denjë, por kjo nuk mund të ndodhë në SHBA.

Kjo lidhet nga ana tjetër me procesin e gjatë të Amerikës për zgjedhjen e kandidatëve partiakë. Sistemi i votimit të parë, kur kombinohet me zgjedhjet paraprake popullore, favorizon kandidatët në secilin ekstrem. Për shkak të një vendimi të Gjykatës së Lartë që barazon shpenzimet e fushatës me fjalën e lirë, paratë bëjnë një ndryshim të jashtëzakonshëm në zgjedhjet në SHBA.

Të gjitha këto probleme mund të zgjidhen përmes reformave. Shtetet mund të kërkojnë që votat elektorale të ndahen në baza proporcionale. Votimi me pluralitet mund të zëvendësohet nga votimi sipas renditjes që do t'u kërkonte votuesve të specifikonin preferencat e vendit të dytë dhe të tretë dhe të lehtësonin shfaqjen e palëve të treta. Vendi mund të vendosë kufizime më të forta në financimin e fushatës dhe kërkesa për supershumicë me 60 vota në Senat mund të shfuqizohet. Kjo listë nuk prek as reformat e mëdha kushtetuese, si heqja e kolegjit zgjedhor apo ndryshimet në pushtetin e Senatit. Tani për tani, këto janë në sferën e fantazisë.

Sado frustruese të jenë këto probleme, ato janë vetëm maja e një ajsbergu shumë më të madh. Ndërsa Trump ka qenë një demagog jashtëzakonisht i aftë, ajo që e shtyn këtë kthesë drejt së djathtës janë vetë votuesit. Ka shumë liderë republikanë “normalë” që e kuptojnë pse politikat populiste janë të këqija për vendin, por megjithatë ata i mbështesin sepse jetojnë me frikën e bazës së tyre.

Çdo demokraci varet nga një elektorat që është i mirëinformuar dhe mbështetës i normave mbi të cilat mbështetet sistemi. Por një numër befasues amerikanësh kanë pranuar teoritë e çuditshme konspirative dhe realitetet alternative. Sondazhet tregojnë se 17 për qind mbështesin QAnon, narrativat e të cilit përfshijnë demokratët që pinë gjakun e fëmijëve në tunelet e fshehura nën Uashington. Mbi gjysma e republikanëve besojnë se vaksinat janë më shumë të dëmshme sesa të dobishme, ndërsa shumë ungjillorë mendojnë se mbyllja e kishave gjatë pandemisë ishte e para në një fushatë nga liberalët për të mbyllur kishat e tyre përgjithmonë. 

Besimi në demokracinë amerikane është zëvendësuar nga admirimi për burrat e fortë dhe qeveritë autoritare jashtë shtetit. Trump lavdëron Xi Jinping të Kinës dhe Kim Jong Un të Koresë së Veriut për sundimin e popullit të tyre me dorë të hekurt. 

Partia Republikane është kthyer në izolacionizmin e saj të para 1941, por është izolacionizëm me një ndryshim. Në atë kohë, izolacionistët besonin se Amerika ishte e pastër dhe nuk duhej të njollohej nga shoqërimi me vendet e huaja. Sot, ata besojnë se vendi i tyre ka nevojë për pastrim.

Është e panevojshme të thuhet se ky migrim i antiamerikanizmit nga e majta në të djathtë ka implikime të mëdha për rendin botëror. Një fitore për Trump në nëntor do të thotë një fund vendimtar për mbështetjen e SHBA për Ukrainën. Me kalimin e kohës, mund të na duhet të dëshmojmë rënien e Kievit nga forcat ruse. Por Vladimir Putin nuk do të ndalet me kaq dhe Trump e ka bërë të qartë se nuk ka ndërmend të luftojë për të mbrojtur aleatët e NATO-s. Në intervistën e tij me Tucker Carlson, Putin tha se nuk do të sulmonte Poloninë ose Lituaninë, por ai nuk përmendi Estoninë, e cila si Ukraina pret një pakicë rusishtfolëse.

Një logjikë e ngjashme do të zbatohej për aleatët aziatikë si Koreja e Jugut dhe Japonia. Kushdo që mendon se Trump do të mbronte Tajvanin kundër një pushtimi kinez, duhet të mendojë përsëri. 

Megjithatë, nuk është tepër vonë për ta kthyer këtë proces të kalbjes. Shumica e amerikanëve nuk e kuptojnë thellësinë e kërcënimit themelor që Trump paraqet për demokracinë e tyre, por e konsiderojnë atë si një politikan normal me preferenca politike disi të ndryshme. Kushdo që imagjinon se një mandat i dytë i Trump thjesht do të përsërisë të parin, nuk i ka kushtuar vëmendje asaj që ai ka thënë dhe bërë.

Demokratët kanë shumë punë për të bërë për të zgjuar njerëzit për madhësinë e sfidës me të cilën përballet vendi. Nëse kjo ndodh, ekziston mundësia që, në vend që të arrijnë një tjetër fitore të ngushtë, ata do të fitojnë me vendosmëri. Nëse kjo ndodh, ata mund të fillojnë të mendojnë për reforma që do të ndryshojnë procesin e kalbjes. Besimtarët në një Amerikë klasike liberale duhet të zvogëlojnë aftësinë e pakicave politike për të penguar shumicën dhe të thjeshtojnë proceset dhe procedurat tona jashtëzakonisht komplekse për ta bërë qeverinë më efektive. Por së pari, ata duhet të fitojnë./Përshtati “Pamfleti” nga “Financial Times”

trump