Bota11 Gusht 2022, 15:00

Miliarderi rus guxon të flasë hapur kundër Putinit: Ata të gjithë kanë frikë!

Shkruar nga Pamfleti
Miliarderi rus guxon të flasë hapur kundër Putinit: Ata të

Miliarderi rus që guxon të flasë hapur kundër Putinit: Ata të gjithë kanë frikë!

Boris Mints është një nga disa biznesmenë të pasur rusë që flet kundër presidentit Vladimir Putin dhe pushtimit rus të Ukrainës.

Sipas mediave të huaja, shumica e njerëzve të profilit të lartë në vend kanë qëndruar të heshtur për luftën, duke shmangur kritikat ndaj Kremlinit. Dhe për këtë, ekziston një shpjegim i thjeshtë: “Ata të gjithë kanë frikë”.

Kremlini ka një reputacion për goditjen e kritikëve të hapur të Putinit me përmbajtjen në kanalet ruse të lajmeve të kontrolluara. Protestat e paautorizuara gjithashtu janë ndaluar në vend që nga viti 2014. Mints tha se “çdo person” që kritikon hapur Putinin “ka arsye të shqetësohet për sigurinë personale”.

Megjithatë, në një intervistë të bërë përmes emailit, ai i tha BBC-së: “Unë nuk kam ndërmend të jetoj në një bunker, siç bën zoti Putin”.

Ndërkohë, 64-vjeçari, i cili e ndërtoi pasurinë e tij përmes kompanisë së investimeve O1 Group, të cilën e themeloi në vitin 2003 dhe më pas e shiti në vitin 2018, tha se në Rusi “mënyra e zakonshme” për të ndëshkuar një pronar biznesi për “intolerancën” e tyre ndaj regjimit ishte për të “hapur një çështje penale të sajuar kundër biznesit të tyre”.

“Raste të tilla penale do të prekin jo vetëm vetë pronarët e bizneseve, por edhe familjen dhe punonjësit e tyre”, tha ai.

“Çdo lider biznesi i pavarur nga [Putini] shihet si një kërcënim pasi ai ose ajo mund të jetë në gjendje të financojë opozitën ose të kultivojë protesta – si të tillë, ata njerëz shihen si armiq të Putinit dhe, për rrjedhojë, si armiq të shtetit”, ka shtuar ai.

Bota Vladimir Putin