Kosova 8 Dhjetor 2022, 12:02

· Prishtine

Shkruar nga Pamfleti
· Prishtine

Që nga fundi i luftës në Kosovë, tensionet me Beogradin janë zbehur në mënyrë të vazhdueshme pavarësisht 11 viteve të dialogut të lehtësuar nga BE-ja.

Me pushtimin e Ukrainës nga Rusia dhe refuzimit të Serbisë për t’u lidhur me linjën e politikës së jashtme të Bashkimit Evropian, tensionet janë ndezur sërish midis Kosovës dhe Serbisë, duke çuar në shqetësime të reja se konflikti mund të shpërthejë.

Përpjekjet e intensifikuara nga Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës për t’i futur të gjitha palët në tryezën e bisedimeve kanë sjellë një difuzion të lehtë, por Prishtina ka kritikuar BE-në për qasjen ndaj Serbisë.

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, në një intervistë për “Euractiv”, ka thënë se BE-ja ka preferuar historikisht paqen, veçanërisht në aspektin e rajonit të Ballkanit. Por kjo qasje, madje edhe cilësimi i Slobodan Millosheviçit si paqebërës nga BE-ja në vitet 1990, ka çuar në luftërat e tmerrshme në Ballkan.

“Ne e dimë se ku na çoi kjo qasje. Ajo çoi në luftëra të tmerrshme që rezultuan në vrasjen e 150,000 civilëve, përdhunimin e mijërave, varre masive, ende me persona të pafajshëm të zhdukur që u zhdukën me forcë. Ky është rezultati”, ka thënë Osmani.

Një çështje tjetër, tha ajo, është se shumë nga ata që punojnë në rajon ose në dialog për BE-në nuk kanë njohuri të dorës së parë për Ballkanin gjatë viteve të ’90-ta.

“Shumë të tjerë që tani janë të përfshirë besojnë se bota filloi në vitin 2011, me dialogun Kosovë-Serbi, por nuk duhet të harrojmë se ka një kontekst për këtë dialog. Ka një arsye pse jemi në situatën e sotme dhe nuk mund të injorosh kontekstin e viteve 1990”, shpjegoi ajo, duke iu referuar krimeve të luftës të kryera nga serbët pas shpërbërjes së Jugosllavisë.

Ajo theksoi se Serbia vazhdon të jetë rreziku i vetëm për paqen dhe stabilitetin në Ballkanin Perëndimor dhe më gjerë.

“Sepse ky stabilitet në Ballkanin Perëndimor po destabilizon të gjithë kontinentin evropian. Pra, ne duhet të dimë se ekziston një burim jostabiliteti. Është vetëm një dhe ai burim po shërben si një përfaqësues rus, për fat të keq, duke u shërbyer edhe interesave ruse”, ka shtuar ajo.

Prishtine bashkimi evropian Slobodan Millosheviq Vjosa Osmani

Kosova