Kosova16 Shkurt 2024, 19:20

Kosova, e vetmja që mund të rrëzojë regjimin e Aleksandër Vuçiçit!

Shkruar nga Pamfleti

Kosova, e vetmja që mund të rrëzojë regjimin e

Analisti serb, Millosh Beshiç theksoi se qëndron mundësia që përsëri, vetë Kosova të jetë edhe arsyeja e rënies së  regjimit të Aleksandër Vuçiçit.

Krahasimet ndërmjet regjimit të dikurshëm të Millosheviçit dhe atij aktual janë gjithnjë e më të zakonshme dhe mjaft logjike. Por, lind pyetja, cila ishte pika e thyerjes së rënies së të parit dhe a mund të jetë ajo, ndoshta e njëjtë me atë të rënies të së dytit?

Ngjashmëri ekzistojnë, nga vjedhja e zgjedhjeve, varfëria, inflacioni, partiokracia apo "kërcënimet e një lufte të re" të mundshme?

Për analistë të ndryshëm serbë, luftërat dhe sanksionet nuk ishin vendimtare për "largimin" e Millosheviçit nga skena historike, e për rrjedhojë shtojnë ata, nuk ka gjasa të jetë shkaku i rënies së regjimit të Aleksandër Vuçiçit.

Por mes dy regjimeve, sipas tyre ka ngjashmëri por edhe dallime të mëdha. Për Millosh Beshiçin, profesor në Fakultetin e Shkencave Politike në Serbi dhe analist politik, nuk ka dyshim se ka ngjashmëri mes regjimit të Millosheviçit dhe Vuçiçit, por, siç thekson ai, ka disa detaje thelbësore që bëjnë diferencën, si për shembull mbështetja ndërkombëtare, të cilën Vuçiç e gëzon.

Dallimi i parë dhe kyç është se Millosheviçi, në fazat e tij të pjekura dhe të mëvonshme, funksionoi në kushtet e delegjitimimit të plotë ndërkombëtar. Ky komunitet ndërkombëtar vendosi sanksione ndaj Millosheviçit dhe investoi në mënyrë shumë, shumë aktive në sektorin joqeveritar dhe mediat antiqeveritare të asaj kohe. Rezistenca u financua drejtpërdrejt me shuma të konsiderueshme parash. Komuniteti i sotëm ndërkombëtar perëndimor ka, të paktën, një qëndrim dashamirës ndaj Vuçiçit. Madje mund të themi se e mbështet, sepse me sa duket kjo qeveri po përmbush strategjikisht axhendën e qendrave të pushtetit të vendeve të bllokut perëndimor. Prandaj, ky pushtet jo vetëm që nuk delegjitimohet nga Perëndimi, por krejt e kundërta, Perëndimi, për të arritur axhendën e tij, gjithmonë gjen mënyra për ta legjitimuar dhe për t'i dhënë autoritet në masën që është e nevojshme dhe në të cilën ai ndihmon për ta mbajtur atë në pushtet”, tha ai.

Një ndryshim tjetër është se në kohën e Millosheviçit ka pasur manipulime të hapura mediatike, veçanërisht nga shërbimi publik, por ato media nuk kanë pasur të njëjtën qasje si sot nën kontrollin e autoriteteve të SNS-së, partisë së drejtuar nga Vuçiç, të cilat përdorin metoda të sofistikuara për t’i humbur zërin opozitës.

Në to, opozita atëherë ishte një koncept abstrakt që flitej në vetën e tretë shumës, ku “ata” cilësoheshin si “tradhtarë” e të ngjashme. Por, nuk ka pasur sulme ad hominem dhe raportime tabloidësh, por gazetarët e asaj kohe e kanë bërë krejtësisht jo objektivisht por mjaft profesionalisht ato sulme personale. Strategjia e medias aktuale, është shumë e thjeshtë - që opozita nuk ekziston, nëse ekziston, nuk dëgjohet ajo që ka për të thënë, dhe nëse shpall diçka, të gjithë sigurohen që askush të mos e dëgjojë atë”, tha analisti serb Beshiç.

Dallim i tretë, sipas analistit serb është se në të gjithë mekanizmat e partisë dominuese SPS, Millosheviçi, kishte njëfarë mase, deri ku dhe deri ku shkon dhe çfarë thjesht nuk bëhet. Por sipas tij nën sundimin e Vuçiçit, nuk ka limite.

Sot thjesht nuk ka kufi dhe gjithçka lejohet për të justifikuar legjitimitetin dhe forcën e partisë dominuese”, theksoi ai.

Sipas Besiçit , dallimi i rëndësishëm për këtë lloj krahasimi është se qeveria ekzistuese mësoi një sërë gjërash nga gabimet e SPS-së së drejtuar nga Millosheviçi.

Nuk ka kontroll “të moderuar” të institucioneve, por të plotë. Edhe brenda atyre institucioneve nuk ka udhëzime “të moderuara” se çfarë do të ndodhë në to, por vetëm planifikim i drejtpërdrejtë. Natyrisht që edhe në kohën e Millosheviçit institucionet nuk kanë qenë të pavarura dhe kanë punuar në shërbim të regjimit, por asnjëherë nuk kanë punuar në mënyrë të koordinuar për të arritur disa qëllime specifike”, theksoi ai.

Faktori i rënies së Millosheviçit për Millosh Beshiçin ishte i thjeshtë - Kosova.

Millosheviç, pavarësisht nga inflacioni, sanksionet ndërkombëtare dhe gjithçka tjetër, Millosheviçi nuk do ta kishte humbur pushtetin nëse nuk do ta kishte humbur luftën në Kosovë. Sipas tij, firmosja e Marrëveshjes së Kumanovës, ishte ajo që solli fundin e regjimit të Millosheviçit.

“Natyrisht, Kosova është simbolike dhe nuk duhet të harrojmë se niveli i nacionalizmit në Serbi është shumë i lartë dhe i fortë – pavarësisht nga diskursi civil, forcat e majta apo mbështetësit e Bashkimit Evropian, nuk është frazeologji kur flitet për Kosovën dhe kuptimi i tij mitik për qytetarët e Serbisë. Është diçka që ka një konotacion të veçantë, kështu që në momentin kur pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Kumanovës u largua ushtria nga Kosova, në atë moment regjimi i tij u delegjitimua, ishte pika e fundit”, tha Beshiç.

Analisti serb, Millosh Beshiç theksoi se qëndron mundësia që përsëri, vetë Kosova të jetë edhe arsyeja e rënies së  regjimit të Aleksandër Vuçiçit.

Gjithçka mund të rehabilitohet në Serbi, me histori të vazhdueshme mediatike për zhvillim dhe investime të huaja që portretizohen si "fenomenale". Por nëse Kosova do të merrte një karrige në Kombet e Bashkuara, asnjë (ri)ndërtim mediatik nuk do të ndihmonte. Kjo qeveri paraqitet si “gardiane e Kosovës” dhe një numër i madh i votuesve të tyre sinqerisht besojnë se do ta ruajnë Kosovën si pjesë e Serbisë. Ky është rreziku i vetëm për këtë qeveri për momentin”, përfundoi analisti serb Millosh Beshiç./ Përshtati “Pamfleti” nga “Danas

vuçiç