Kosova16 Shkurt 2024, 09:58

Media serbe: Vuçiç përfundon si Millosheviçi, Kosova do t'a rrëzojë nga pushteti!

Shkruar nga Pamfleti
Media serbe: Vuçiç përfundon si Millosheviçi, Kosova
Vuçiç dhe Millosheviç

Kosova do të arsyeja kryesore e rënies së Vuçiç...

Krahasimet ndërmjet regjimit të dikurshëm të Millosheviçit dhe presidentit aktual Aleksandër Vuçiç janë gjithnjë e më të zakonshme dhe mjaft logjike.

Por, lind pyetja, cila ishte pika e thyerjes së rënies së të parit dhe a mund të jetë ajo, ndoshta e njëjtë edhe për të dytin?

Ngjashmëri ekzistojnë, nga vjedhja e zgjedhjeve, varfëria, inflacioni, partiokracia apo "kërcënimet e një lufte të re" të mundshme?

Media e Beogadit ‘Danas’,  teksa citon disa analistë ka treguar  argumentet që do të jenë shkaku i rënies së Aleksandër Vuçiçit.

Sipas atikullit, Kosova do të jetë shkaku më i fortë dhe më kryesor i shtyrë nga presionet e ndërkombëtarëve.

Për Millosh Beshiçin, profesor në Fakultetin e Shkencave Politike dhe analist politik duket qartë se “ngjashmëri mes regjimit të Millosheviçit dhe Vuçiçit”.

‘Dallimi i parë dhe kyç është se Millosheviçi, në fazat e tij të pjekura dhe të mëvonshme, funksionoi në kushtet e delegjitimimit të plotë ndërkombëtar. Kur themi bashkësi ndërkombëtare, kam parasysh Perëndimin, sepse nuk duhet të harrojmë se në atë kohë nuk kishte asnjë komunitet tjetër ndërkombëtar, sepse blloku socialist u shemb dhe gjithçka që dikur ishte "lindore" ishte në mbrojtje’ kujton ai.

Komuniteti i sotëm ndërkombëtar perëndimor ka, të paktën, një qëndrim dashamirës ndaj Vuçiçit. Madje mund të themi se e mbështet, sepse me sa duket kjo qeveri po përmbush strategjikisht axhendën e qendrave të pushtetit të vendeve të bllokut perëndimor. Prandaj, ky pushtet jo vetëm që nuk delegjitimohet nga Perëndimi, por krejt e kundërta, Perëndimi, për të arritur axhendën e tij, gjithmonë gjen mënyra për ta legjitimuar dhe për t'i dhënë autoritet në masën që është e nevojshme dhe në të cilën ai ndihmon. për ta mbajtur atë në pushtet, thekson analisti.

Një ndryshim tjetër është se në kohën e Millosheviçit ka pasur manipulime të hapura mediatike, veçanërisht nga shërbimi publik, por ato media nuk kanë pasur të njëjtën qasje si sot nën kontrollin e autoriteteve të SNS-së.

– Në to, opozita atëherë ishte një koncept abstrakt që flitej në vetën e tretë shumës, ku “ata” cilësoheshin si “tradhtarë” e të ngjashme.

Strategjia e medias aktuale, sipas Beshiçit, është shumë e thjeshtë - që opozita nuk ekziston, nëse ekziston, nuk dëgjohet ajo që ka për të thënë, dhe nëse shpall diçka, të gjithë sigurohen që askush të mos dëgjojë. atë.

 ‘Dhe, nëse dikush dëgjon strategjinë që ju shkoni, pra duke i etiketuar dhe denoncuar tërësisht si persona, personazhet e tyre si individë, që të gjitha argumentet e tyre të bien menjëherë në ujë’, thekson bashkëbisedues i Danas.

Si dallim të tretë, ai konsideron se me të gjithë mekanizmat e partisë dominuese SPS, Millosheviçi, nëse mund të thuash kështu, "kishte njëfarë mase", deri ku dhe deri ku shkon dhe çfarë thjesht nuk bëhet.

‘Sot thjesht nuk ka kufi dhe gjithçka lejohet për të justifikuar legjitimitetin dhe forcën e partisë dominuese’, shpjegon ai tezën e tij.

Sipas Besiqit , dallimi i rëndësishëm për këtë lloj krahasimi është se qeveria ekzistuese mësoi një sërë gjërash nga gabimet e SPS-së. Nuk ka kontroll “të moderuar” të institucioneve, por të plotë. Edhe brenda atyre institucioneve nuk ka udhëzime “të moderuara” se çfarë do të ndodhë në to, por vetëm planifikim i drejtpërdrejtë.

“Natyrisht që edhe në kohën e Millosheviçit institucionet nuk kanë qenë të pavarura dhe kanë punuar në shërbim të regjimit, por asnjëherë nuk kanë punuar në mënyrë të koordinuar për të arritur disa qëllime specifike”, vlerëson Beshiç.

Faktori i rënies së Millosheviçit për Millosh Beshiçin ishte i thjeshtë : Kosova

Millosheviç, pavarësisht nga inflacioni, sanksionet ndërkombëtare dhe gjithçka tjetër, nuk do ta kishte humbur pushtetin nëse nuk do ta kishte humbur luftën në Kosovë, thotë me sigurt analisti, duke kujtuar se Koshtunica u delegjitimua në një masë të vogël me shpalljen e pavarësisë së Kosovës.

Po ashtu, Tadiç e humbi autoritetin e tij në bashkësinë ndërkombëtare sepse nuk donte të hynte në marrëveshje të mëtejshme që do të çonin në pavarësinë e mëtejshme të Kosovës.

“Natyrisht, Kosova është simbolike dhe nuk duhet të harrojmë se niveli i nacionalizmit në Serbi është shumë i lartë dhe i fortë – pavarësisht nga diskursi civil, forcat e majta apo mbështetësit e Bashkimit Evropian, dhe nuk është frazeologji kur flitet për Kosovën dhe kuptimi i tij mitik për qytetarët e Serbisë. Është diçka që ka një konotacion të veçantë, kështu që në momentin kur pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Kumanovës u largua ushtria nga Kosova, në atë moment regjimi i tij u delegjitimua, ishte pika e fundit.”, thotë ai.

Përsëri, vetë Kosova, sipas Beshiçit, mund të jetë edhe rënia e Aleksandër Vuçiçit.

“Nëse Kosova do të merrte një karrige në Kombet e Bashkuara, asnjë (ri)ndërtim mediatik nuk do të ndihmonte. Kjo qeveri paraqitet si “gardiane e Kosovës” dhe një numër i madh i votuesve të tyre sinqerisht besojnë se do ta ruajnë Kosovën si pjesë e Serbisë. Ky është rreziku i vetëm për këtë qeveri për momentin”, përfundon Millosh Beshiç.

Mangësitë e krahasimit të autoritarizmit narcisist

Për Srećko Mihailović, sociolog dhe studiues në Demostat, "krahasimi" i epokës sociale gjatë partokracisë së Millosheviçit (1988-2000) dhe epokës sociale gjatë partokracisë së Vuçiçit (2012-2024) është "i mangët", jo vetëm sepse e para ka mbaruar, dhe e dyta është "në pritje", kryesisht sepse theksohet vetëm një aspekt i qeverisjes (subjekti i qeverisjes), ndërsa të gjitha aspektet e tjera të qeverisjes janë lënë pas dore, dhe veçanërisht njerëzit që qeverisen mbeten në hije. Çështja, sipas tij, është se (çdo) qeveri është produkt i marrëdhënieve ndërmjet atyre që sundojnë dhe atyre që qeverisen.

Sipas tij,  në vënien e përgjegjësisë politike për të gjitha fatkeqësitë e këtij kombi dhe të këtij vendi janë dje Sllobodan Millosheviç dhe sot Aleksandar Vuçiçit.

‘Në fund të fundit, është gjithmonë më e lehtë të fajësosh dikë sesa të marrësh përgjegjësi. Ata që sundojnë dhe ata që drejtohen janë përgjegjës për gjendjen aktuale të shoqërisë së djeshme dhe për gjendjen aktuale të shoqërisë në të cilën jetojmë tani. Prandaj përgjegjësinë për gjendjen e kësaj shoqërie në vitet nëntëdhjetë dhe gjendjen e kësaj shoqërie në këto vite e mbajnë jo vetëm autoritarët kryesorë, “udhëheqësit e popullit”, por edhe satelitët e tyre, partitë e tyre kartele, votuesit dhe ata që i “shitën” votat liderit.popullit, por edhe drejtuesve të të ashtuquajturve. partitë opozitare, partitë e tyre, votuesit e tyre’, thekson Mihailoviç.

Ushtria sot është më shumë partiake

Metodat e qeverisjes së regjimit të Millosheviçit dhe Vuçiçit janë tepër të ngjashme dhe identifikohen aq lehtë për shkak të udhëheqjes katastrofike të vendit në të dyja periudhat dhe për Aleksandar Radiçin, analist ushtarak, por sipas tij ka edhe dallime.

‘Në kohën e Millosheviçit “aparati i forcës” ishte shërbimi. Millosheviçi nuk hyri “thellë”. Ai ishte i kënaqur që "shërbimi" po bënte "çfarë pritej prej tij" dhe nuk tregoi interes për të ndikuar në "thellësinë dhe gjerësinë" e aktiviteteve. Ai nuk ndërhyri se kush do të ishte komandanti i kompanisë, ai nuk u përpoq të kujtonte më shumë se emrat e disa gjeneralëve dhe lejon që këto dhe sisteme të tilla - nëse janë të dobishme për të, të funksionojnë brenda kornizave të tyre artizanale., kujton ai.

Veçanërisht, Millosheviçi nuk e përdori ushtrinë për promovim të përditshëm.

‘Janë të pakta rastet kur është regjistruar në kontakt të drejtpërdrejtë me ushtrinë, një herë që ka qenë në Chanta për të shoqëruar ndonjë stërvitje. Në anën tjetër, Vuçiç dhe bashkëpunëtorët e tij të afërt janë çdo ditë prezent në ushtri, merren me detajin më të vogël’, thotë ai./ Përshtati nga Danas, Pamfleti

vuçiç si millosheviçi kosova