Gjykata Speciale në Hagë

·

3 Nëntor 2022, 13:3613:36Kosova
Gjykata Speciale në Hagë lë sërish në paraburgim Hashim Thaçin - Kosova
Kosova29 Maj 2024, 14:23

Gjykata Speciale në Hagë lë sërish në paraburgim Hashim Thaçin

Shkruar nga Pamfleti

Gjykata Speciale në Hagë lë sërish në paraburgim Hashim

Dhomat e Specializuara të Kosovës në Hagë ka lënë sërish nën masën e paraburgimit ish-kreun e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Hashim Thaçi.

Ky vendim vjen pasi trupi gjykues konstatoi se ekziston rreziku i pengimit të procesit gjyqësor. Në dokumentin publik thuhet se vendimi është marrë më 24 maj.

“Që nga vendimi më i fundit i paraburgimit, nuk ka pasur zhvillime që zvogëlojnë faktorët që mbështesin nevojën dhe arsyeshmërinë e paraburgimit. Në të vërtetë, ecuria e vazhdueshme e gjyqit përmes dëshmisë së të gjashtëdhjetë e pestë (65th) dëshmitarë dhe zhvillimet e tjera në këtë rast konfirmojnë në mënyrë të prerë domosdoshmërinë e paraburgimit”, është thënë nga DHSK-ja në vazhdimin e paraburgimit për Thaçin.

Ndryshe, Zyra e Prokurorit të Specializuar, më 30 shtator 2022, ka dorëzuar aktakuzën e konfirmuar të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe Rexhep Selimit, e cila përbëhet nga dhjetë pika me akuza, ku këta të fundit ngarkohen për krime lufte e krime kundër njerëzimit.

Më 29 prill 2022, Zyra e Prokurorit  të Specializuar kishte dorëzuar një aktakuzë të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit e Jakup Krasniqit, ku pretendohet se katër të akuzuarit kanë kryer krime lufte edhe në Gjilan, Budakovë e Semetishtë.

Më 9 nëntor të vitit 2020, në paraqitjet e tyre të para, Jakup Krasniqi e Hashim Thaçi janë deklaruar të pafajshëm për akuzat që u vihen në barrë. Njëjtë është deklaruar edhe Veseli në paraqitjen e tij më 10 nëntor, sikurse edhe Rexhep Selimi më 11 nëntor.

Aktakuza ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit është konfirmuar më 26 tetor 2020.