Ja një fis i vogël ilir, i cili jetoi me shekuj në Bosnjë dhe Hercegovinë! - Kulture
Kulture31 Korrik 2018, 18:16

Ja një fis i vogël ilir, i cili jetoi me shekuj në Bosnjë dhe Hercegovinë!

Shkruar nga Pamfleti

Drava rrjedh nëpër Serretes, Serapilli, Iasi dhe Andizetes; Sava përmes Colapiani dhe Breuci.

Dravus per Serretes, Serapillos, Iasos, Andizetes, Savus per Colapianos, Breucosque.
Latin text according to H. Zehnacker, Pline l’Ancien, Histoire naturelle, Livre III. Texte établi, traduit et comm. par H. Z. (Belles Lettres), Paris 2004, 86–87:

Emrat Andis,Andin/o, Andes, Andio, Andia/ja

Andis është një emër personal gjetur midis ilirëve të Panonias jugore dhe  Dalmacisë veriore (korrespondon afërsisht me Bosnjën  Hercegovinën e sotme).

Një variant më shpesh është emri Andes. Për shkak të kësaj shpërndarje të veçantë gjeografike, origjina dhe kuptimi i emrit (Andis, Andes) mund të jetë i lidhur me origjinën e emrit të, Andizetes një fis i vogël ilir shtëpia e të cilit ishte pikërisht  Bosnja dhe Hercegovina.

Fjala më e ngjashme përkatëse shpjeguar etimologjinë e Andis, apo Andes është fjala Proto-shqipe Anda, që do të thotë një dëshirë të madhe, nga e cila rrjedh një fjalë moderne shqiptare  Andja.

Megjithatë, lidhjet me fjalë të tjera indo-evropiane, me rrënjë fjalën And dhe / Ant mund të gjenden. Një fjalë Spanjisht, “anden”, që do të thotë tarracë, në lidhje me tarraca kultivimi mbart një ngjashmëri. Është pikërisht kjo fjalë e veçantë që citohet shpesh në lidhje me etimologjinë e njohuri  te vargmaleve në Amerikën e Jugut, Andes.

Emri i  lashtë i Zotit  pagane, Andin/us (Deo Andino sacrum) është edhe një fjalë që është e lidhur me këtë emër personal.

1. Illyrians, by John Wilkes, 2. Illyrians-History, Life and Culture by Aleksandar Stipčević

Pinnes ishte tashmë një figurë e dashur e unitetit të fisit Andizetes. Gruaja e tij, Gonxhe lindi fëmijën e tyre të parë. Ata vendosën emrin e djalit  Monuni/us, dhe ai ishte i bekuar me shëndet të mirë me anë të hirit te perëndeshë Nutrika.

Pinnes Enchelea [204 BCE – 180 BCE]
All the Books of The Burra:

ANDEZENO CARNIVAL  1951


Për të rejat më të fundit behuni pjesë e grupit tonë VIRAL në facebook : PAMFLETI

Histori/Arkeologji