Bota25 Gusht 2018, 11:57

Alarmi në SHBA, pediatrët duhet të ‘lëvizin’ urgjent për të shpëtuar fëmijët

Shkruar nga Pamfleti
Alarmi në SHBA, pediatrët duhet të ‘lëvizin’

Vitaminë D, tachipirinë dhe dy orë lojë. Është recetë (atipike) që Akademia Amerikane e Pediatrisë sugjeron tek mjekët amerikanë për parashkollorët. Nëse ju doni që fëmijët tuaj të jenë krijues, kuriozë dhe të shëndetëm me aftësitë e duhura për shekullin 21, le të luajnë: ky është titulli i studimit në faqen e internetit AAP që tregon se si aktiviteti rekreative janë themelore për ndërtimin e trurit dhe paraqet një pad të rëndësishëm anti-stres. Aq shumë që Michael Yogman, një nga autorët kryesorë të raportit, përfundon: ‘Ne po i rekomandojmë pediatrit të rekomandojë lojërat për fëmijët’.

Katër orë e gjysmë para TV
Alarmi është konkret. Amerikanët e vegjël kalojnë përpara televizorit mesatarisht katër orë e gjysmë në ditë. Një sondazh i një mostre prej 8,950 fëmijëve të moshës 3-5 vjeç tregon se vetëm 51 për qind shkojnë për një shëtitje apo lojë në park me një prind. Dhe pajisje të ndryshme elektronike, të cilat shpesh veprojnë si funksion Babysitter, në të vërtetë janë më pak efektive në stimulimin e kreativitetit se sa ata janë pastels, lugë druri, puzzles, topa dhe objekte të tjera shtëpiake shumë normale për të gjithë. Të thuash: një banane që bëhet një marrës telefoni në duart e një fëmije është më konstruktiv se një smartphone.

Vështrimi i “madh”
Loja, shkurt, është një çështje serioze, edhe kur nuk duket. Është pjesë e trashëgimisë sonë evolucionare. Ata luajnë hobe, lizards, breshka, bleta, minj, majmunë, dhe, edhe më shumë, qeniet njerëzore. “Problemi është kur një i rritur do të vendosë parametrat e saj për fëmijët e tyre: për shembull, për të mos bërë zhurmë, nuk ka rrëmujë, ka rrëmujë,” shaka e psikoterapist Stephanie Andreoli, president i Alice Onlus në Milano, i cili në javët e fundit ai duhej të dorëzohej në lojë “Barbie në pishinë”, sa herë që nuk mund të sillte dy bijat e tij për të notuar. “Mekanizmi i identifikimit gjithashtu shkon nga atje … Por kjo është shumë e rëndësishme në këto momente nuk i shikojnë fëmijët poshtë, por për të kuptuar nevojat e tyre, interpretojnë gjestet e tyre dhe të pranojë një rrëmujë të vogël ‘në shtëpi!” . Si ajo mendon psikologun Susanna Mantovani, Emerita profesor në Universitetin e Milanos Bicocca, duke shtuar: “Në lojë, fëmijët vënë në zbatim rregullat për veten e tyre dhe të mësojnë të respektojnë ato, caktimin e roleve, përvojën.” Duke luajtur ju negocioni, mësoni të humbisni, imagjinoni, tregoni ndjeshmëri. Alla Mantovani, megjithatë, dha një fillim të lehtë për idenë e një recetë, si një antibiotik në shurup. “Kjo tingëllon si një oksimor, është paradoksale, sepse një fëmijë duhet të luajë ndërsa ha dhe merr frymë”.

Amerikan dhe italian
Është e vërtetë, megjithatë, se realiteti amerikan është i ndryshëm nga ai italian. Andreoli e vë në provë: “Kopshti ynë është ende një institucion i përsosmërisë: hapësira e lojës është e garantuar”. Ndërsa në SHBA fëmijët janë të nënshtruar për kryerjen e aktiviteteve dhe programeve që nuk ofrojnë për përtacisë apo kohë boshe, edhe pse një nga studimet në mbështetje të paraqitur nga Akademia Amerikane e Pediatrisë tregon se fëmijët nga mosha 3-4 vjeç iu mjafton të luajnë me mësuesit ose shokët një të katërtën orë për të reduktuar ankthin.
Luajtja është gjë e fëmijëve, por jo vetëm mes fëmijëve. Është e rëndësishme që prindërit të ndajnë disa prej këtyre momenteve me fëmijët e tyre. Megjithëse Susanna Mantovani paralajmëron: “Unë jam një gjyshe e madhe që lexoj histori, por nuk jam gati për aktivitete të tjera. Gjithkush duhet të ndjekë natyrën e tij “. Dhe nëse rekomandimi vjen nga pediatri i familjes, aq më mirë. «Këtu në Itali ata ende dëgjohen. Për fat të mirë. “

Bota lojëra për fëmijët rekomandim