Aktualitet 5 Prill 2018, 19:07

Askush nuk është në dijeni! Kjo sëmundje është aktualisht shkaktari i tretë i vdekjeve

Shkruar nga Pamfleti
Askush nuk është në dijeni! Kjo sëmundje është

Askush nuk është në dijeni! Kjo sëmundje është aktualisht shkaktari i tretë i vdekjeve

Kur flitet për shkaktarët kryesorë të vdekjeve në botë, ka shumë mundësi që mendja t’ju shkojë tek kanceri dhe sëmundjet e zemrës. Këto janë realisht dy nga sëmundjet që po iu marrin jetën më shumë njerëzve, megjithatë, shumë pak po flitet për shkaktarin e tretë: sëmundja pulmonare obstruktive kronike (SPOK).

Kjo gjendje e bën të vështirë frymëmarrjen, duke përkeqësuar kollën. Më miliona njerëz në botë janë të diagnostikuar me këtë gjendje. Pavarësisht kësaj, shumë pak vëmendje po i kushtohet krahasuar me sëmundjet  e tjera vdekjeprurëse.

“Është shkaktari i tretë i vdekjeve në SHBA dhe asnjë nuk flet për të”, thotë MacDiarmid.

Kjo ndodh për shkak edhe të natyrës së sëmundjes. Duhanpirja është shkaktari kryesor i sëmundjes pulmonare obstruktive kronike. Rreth treçereku i të sëmurëve me SPOK nuk kanë pirë asnjëherë duhan, dhe në këto raste shkaktarë mund të jenë faktorët mjedisorë, si ajri i ndotur, përveç faktorëve të caktuar gjenetikë.

Edhe pse aktualisht ka më shumë informacione në lidhje me këtë sëmundje krahasuar me një dekadë më parë, akoma është e nevojshme të bëhen kërkime bazike mbi të dhe të gjendjen mënyra më të mira për trajtimin e sëmundjes.

Shendeti