Kosova 2 Shkurt 2023, 08:43

Asociacioni, marrëveshja që kërcënon integrimin dhe paqen në Kosovë

Shkruar nga Pamfleti
Asociacioni, marrëveshja që kërcënon integrimin dhe paqen

Serbët e Kosovës në veri nuk i kanë paguar faturat e energjisë elektrike për 20 vjet. Deri më tani, shpenzimet është dashur të përballohen nga kosovarët e mbetur. Në çdo shtet tjetër, konsumatorët që nuk paguajnë do t’u fiket energjia elektrike. Por në Kosovë do të kishte protesta të serbëve, ose të paktën protesta të iniciuara nga Serbia.

Shkruan Frank Hantke, BIRN

Një temë aktualisht dominon të ashtuquajturin dialog mes Kosovës dhe Serbisë – asociacioni politik i komunave të Kosovës me shumicë serbe, i njohur ndryshe si ‘Asociacioni Serb’.

Siç ka ndodhur shpesh, një temë që më parë nuk luante një rol kaq të rëndësishëm, befas bëhet fokusi i politikës dhe medias kombëtare dhe ndërkombëtare.

Edhe kësaj radhe motoja është: nëse jeni dakord për këtë, atëherë…

Deri më tani, veçanërisht kosovarët u kanë besuar këtyre njoftimeve, të cilat përsëriten thuajse si mantra, sidomos nga ana e Bashkimit Evropian. Momenti që Shtetet e Bashkuara i bashkohen korit ‘më në fund duhet të jetë një pikë kthese’ në negociatat e ngadalta ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Ndërkohë, megjithatë, kosovarëve u është dashur të mësojnë se kjo i ngjan më shumë karotës së famshme para gojës së gomarit. Besimi në përmirësim dhe besimi në mbështetjen e BE-së në procesin e integrimit kanë pësuar shumë në vitet e fundit pasi që pak ka ndryshuar për Kosovën në arenën ndërkombëtare. Sot, brenda BE-së, Kosova njihet si sovrane nga vetëm 22 nga 27 anëtarët e bllokut. Është i vetmi vend në Ballkanin Perëndimor që ende nuk ka akses pa viza në Bashkim dhe ka bërë pak përparim në përpjekjen e tij për t’u bashkuar së paku në Këshillin e Evropës.

Formimi i “Asociacionit Serb” në Kosovë është pjesë thelbësore e marrëveshjes së prillit 2013 të nënshkruar nga Kosova dhe Serbia nën kujdesin e BE-së. Në këmbim, Serbia u zotua se nuk do të pengojë më procesin e njohjes dhe integrimit ndërkombëtar të Kosovës. Parlamenti i Kosovës ratifikoi marrëveshjen brenda javësh. Parlamenti serb nuk e ka ndjekur kurrë shembullin.

Prandaj, mund të supozohet se një marrëveshje e një dekade më parë, e cila as nuk u ratifikua nga të dyja palët, vështirë se mund të ketë një rëndësi të madhe, veçanërisht pasi Serbia ka minuar fuqishëm përpjekjet e Kosovës për të fituar njohje dhe integrim më të madh ndërkombëtar që atëherë, në kundërshtim të qartë. angazhimin e saj për të mos e bërë këtë.

Gjykata Kushtetuese në Kosovë, nga ana e saj, i gjeti dispozitat specifike të marrëveshjes në lidhje me ‘Asociacionin Serb’ jokushtetuese në shumë aspekte. Një organizatë e tillë monoetnike me pushtet ekzekutiv në thelb cenon frymën e kushtetutës, e cila shoqërinë kosovare e kupton si multietnike. Është e panevojshme të thuhet se marrëveshja nuk është zbatuar.

Kosova nuk është shtet multietnik

Më shumë se dy dekada që kur NATO ndërhyri për t’i dhënë fund goditjes brutale të Serbisë në Kosovë, në fakt shumë pak ka ndryshuar për mirë në aspektin e bashkëjetesës së dy shteteve, pavarësisht nga promovimi i vazhdueshëm i ‘dialogut’ nga BE.

Asnjë pretendim në historinë e fundit të Ballkanit Perëndimor nuk është bërë më shpesh sesa që ‘dialogu’ do të çonte së shpejti në sukses. Kontradikta midis deklaratave politike të të gjithë pjesëmarrësve dhe gjithashtu shumë jopjesëmarrësve dhe realitetit të kësaj lagjeje ende armiqësore vështirë se mund të ishte më e madhe.

Plani i Ahtisaarit i vitit 2007 parashikonte që, sipas kushtetutës së saj, Kosova duhet të jetë një “shtet multietnik”. Në fakt, Kosova nuk ishte kurrsesi një shtet multietnik as atëherë, as tani; as fqinjët e saj nuk janë, as, për shembull, nuk është Gjermania.

Në vitin 2020, misioni i Kombeve të Bashkuara në Kosovë, UNMIK, vlerësoi se shqiptarët përbënin pothuajse 95 për qind të popullsisë në Kosovë dhe serbët pak më pak se 4.5 për qind.

Katër grupet e tjera etnike vështirë se kanë luajtur ndonjëherë ndonjë rol në aspektin e numrit, por ky konstruksion i ‘multi-etnicitetit’ bëri të mundur që pakicave t’u jepen të drejta dhe privilegje të konsiderueshme në kushtetutë. Megjithatë, kryesisht janë serbët e Kosovës ata që përfitojnë nga kjo, ndërsa pakicave të tjera pothuajse nuk u është kushtuar vëmendje.

Një vështrim më i afërt mund të kufizohet në të drejtat dhe privilegjet tashmë ekzistuese të pakicës serbe, në mënyrë që të krijohet një përshtypje se çfarë do të thoshte në praktikë formimi i një ‘Asociacioni Serb’.

Sipas Planit të Ahtisaarit, i pranuar nga Kosova por i refuzuar nga Serbia, Kosova u rajonalizua në 38 komuna. Dhjetë janë të populluara kryesisht nga serbët dhe për këtë arsye administrohen edhe nga serbët. Kjo është afërsisht 25 për qind e të gjitha bashkive, për një komunitet me një pjesë prej më pak se pesë për qind të popullsisë së përgjithshme.

Disa komuna të vogla u krijuan me qëllimin e vetëm për t’i dhënë popullatës serbe komunën e tyre, pasi ato nuk mund të formonin shumicë në një komunë më të madhe.

Në Kosovën veriore, ekziston një shumicë e qartë serbe, ndërsa komunat e tjera të drejtuara nga serbët janë të vendosura në të gjithë 80 për qind të vendit, së bashku me banorët shqiptarë.

Tashmë të drejta të forta të pakicave në nivel kombëtar

Aktualisht, Kosova ka përafërsisht të njëjtin numër të banorëve si qyteti gjerman i Hamburgut, megjithëse tendencat migratore kanë bërë që disa vëzhgues të ofrojnë vlerësime shumë më të ulëta se 1.9 milionë zyrtarë.

Vendi ka dy gjuhë zyrtare, shqip dhe serbisht. Kjo ‘ndarje’ korrespondon me shumë fusha të tjera të jetës në nivel kombëtar dhe komunal në Kosovë, në nivel kombëtar në mediat publike apo rajonalisht në izolimin e përditshëm të dy grupeve etnike.

Parlamenti i Kosovës ka 120 ulëse. Nga këto, serbëve u janë garantuar 10 vende, afërsisht tetë për qind, pavarësisht nga rezultati i zgjedhjeve. 10 të tjera shkojnë në katër grupet e tjera etnike.

Pavarësisht rezultateve, çdo qeveri e Kosovës ka të paktën një ministër nga minoriteti serb dhe një nga grupet e tjera etnike. Nëse ka më shumë se 12 ministri, pakicat kanë të drejtën e një posti të tretë ministror. Sipas kushtetutës, gjithsej vetëm shtatë deputetë nga pakicat mjaftojnë për të bllokuar ndryshimet në kushtetutë.

Në asnjë vend tjetër të Evropës të drejtat e pakicave nuk janë aq të theksuara sa në Kosovë, edhe për shkak se bashkësia ndërkombëtare ishte e përfshirë në hartimin e kushtetutës. Megjithatë, ose ndoshta për shkak të kësaj, gatishmëria e pakicës serbe për t’u integruar në shoqërinë kosovare është shumë e kufizuar.

Pothuajse pa përjashtim, partitë në Kosovë janë të ndara sipas vijave etnike. Partia Srpska lista, e themeluar në vitin 2014, jo vetëm që mbështetet, por kontrollohet nga Beogradi. Serbët që ndjekin një politikë të ndryshme, më të orientuar drejt integrimit, janë nën presion të fortë nga partia; disa figura të njohura janë persekutuar, ndërsa njëri, Oliver Ivanoviç, u vra në vitin 2018.

Pas zgjedhjeve më të fundit, lista Srpska ishte në gjendje të merrte të gjitha 10 vendet e rezervuara për pakicën serbe në parlament. Në këtë mënyrë, Beogradi ka gjithmonë një pikëmbështetje si në parlamentin e Kosovës ashtu edhe në çdo qeveri të Kosovës dhe ndihmon në drejtimin e politikës së Kosovës.

Të gjitha komunitetet e Kosovës tashmë kanë juridiksion mbi buxhetin e tyre, p.sh. strukturimin ekonomik, shërbimet publike, infrastrukturën, arsimin fillor dhe të mesëm ose kujdesin parësor shëndetësor. Në komunat e mëdha serbe si Mitrovica-Veri, ato kanë edhe më shumë kompetenca në arsim dhe shëndetësi (terciar).

Në komunat ku së paku 10 për qind e banorëve i përkasin grupeve pakicë, së paku një përfaqësues i këtij grupi etnik ka të drejtë të mbajë poste në kuvendin komunal. Pasi që policia është e organizuar në nivel kombëtar, të gjithë qytetarët e Kosovës kanë qasje dhe policia kërkohet të pasqyrojë situatën multietnike në Kosovë. Megjithatë, në praktikë – gjithashtu sipas marrëveshjes së vitit 2013 dhe ligjit në fuqi për policinë – prania e policisë në nivel komunal ka tendencë të reflektojë shumicën etnike përkatëse. Në komunat me shumicë serbe, edhe serbët kanë të drejtë të emërojnë komandantin e policisë.

Një vështrim mbi përgjegjësitë aktuale në sistemin arsimor e bën të qartë se në cilin drejtim po lëviz vendi.

Në komunat me shumicë serbe, serbishtja mësohet dhe studiohet, ndërsa shqipja nuk ofrohet as si lëndë zgjedhore. Në komunat e mbizotëruara nga shqiptarët është e vërtetë e kundërta. Tashmë mund të thuhet se brezat e ardhshëm të këtij vendi të vogël në rastin më të mirë do ta kuptojnë njëri-tjetrin nëpërmjet një gjuhe të transferimit (p.sh. anglisht). Edhe përmbajtja arsimore ndryshon shumë – historia e Kosovës sigurisht që paraqitet ndryshe nga shqiptarët në klasë sesa nga serbët… veçanërisht në një sistem izolimi që tashmë është i çimentuar.

Shkurtimisht, mund të thuhet se një ‘shoqatë serbe’ siç kërkohet do të konsolidonte dhe me sa duket do të zgjeronte autonominë tashmë të gjerë të administratës serbe në nivel lokal me një përfaqësim kombëtar të interesave.

Ky asociacion do të rregullohej sipas ligjeve ekzistuese të Kosovës, por në të njëjtën kohë do të përfshihej si një strukturë paralele, si një nivel shtesë ekzekutiv, të cilin Kushtetuta e Kosovës nuk e parasheh. Prandaj, sipas gjykimit të Gjykatës Kushtetuese, një strukturë e tillë është antikushtetuese.

Një strukturë e tillë do të rriste më tej ndikimin e Beogradit dhe do të kontribuonte në shpërbërjen e mëtejshme të politikës kosovare.

Marrëveshjet e vitit 2013 madje parashikojnë që sovraniteti i policisë dhe gjyqësorit në komunën e banuar me serb duhet të zgjerohet, ndërsa forcat e sigurisë serbe të Kosovës, të financuara nga Serbia deri atëherë, do të integrohen në forcën policore të Kosovës dhe do të paguhen nga Kosova. shteti.

Një vështrim në praktikën e përditshme mund ta bëjë të qartë edhe një herë se ligjshmëria aktuale vështirë se mund të vendoset në kushtet aktuale të ndarjes në Kosovë.

BE rrezikon të bëjë një tjetër gabim të madh në Ballkan

Serbët e Kosovës në veri nuk i kanë paguar faturat e energjisë elektrike për 20 vjet. Deri më tani, shpenzimet është dashur të përballohen nga kosovarët e mbetur. Në çdo shtet tjetër, konsumatorët që nuk paguajnë do t’u fiket energjia elektrike. Por në Kosovë do të kishte protesta të serbëve, ose të paktën protesta të iniciuara nga Serbia.

Debati për targat e makinave, i cili duket kaq qesharak për të huajt, tregon gjithashtu se sa e fortë është status quo-ja e refuzimit absolut të Kosovës nga Serbia. Vetëm ata që kanë tentuar të kalojnë kufirin, p.sh. si gjerman, në një automjet të regjistruar në Kosovë, hidhi një sy “çmendurisë së përditshme” [në asnjë rrethanë mos e trego pasaportën, pasi nuk ka vulë hyrjeje për Serbinë, hiqeni targën e Kosovës dhe bashkëngjitni një mostër. targa serbe, paguani tarifat administrative…].

Kur Kosova donte t’i jepte fund kësaj marrëzie, pati një revoltë dhe një ‘zbutje’ të menjëhershme nga bashkësia ndërkombëtare. Edhe kjo temë në dukje qesharake është larg zgjidhjes, kështu që kush në Kosovë duhet t’i besojë ende deklaratave të plota të politikanëve ndërkombëtarë që kanë më shumë se 10 vjet që shpallin zgjidhje të shpejtë në të ashtuquajturin dialog?

BE-ja u bë moderatore e të ashtuquajturit dialog mes Kosovës dhe Serbisë, pa pasur një mandat të qartë nga të gjitha shtetet anëtare. Nuk ka mënyrë tjetër për të interpretuar faktin se pesë shtete anëtare të BE-së nuk e kanë njohur as Kosovën si shtet të pavarur. Pra, sa përputhet kjo me “pranimin e Republikës së Kosovës në bashkësinë e shteteve të BE-së”?

A nuk do të ishte qartësimi i brendshëm i BE-së urdhri i ditës përpara se të merrte rolin e ndërmjetësit?

Kosovarët në mënyrë të përsëritur u është dashur të vuajnë nga kjo ambivalencë në politikën e BE-së shumë më tepër sesa serbët. Në fund të fundit, Serbia ka qenë një vend zyrtar kandidat prej vitesh, ashtu si Shqipëria dhe vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor jashtë BE-së. Bosnja dhe Hercegovina u bë kandidate zyrtare në fund të vitit të kaluar.

Serbia dhe shtetet e përmendura sigurisht që nuk i përmbushin kriteret e anëtarësimit më mirë se sa Kosova. Vetëm shikoni lirinë e shtypit, pavarësinë e gjyqësorit dhe shumë çështje të tjera thelbësore të integrimit. Krahasuar me Serbinë, por edhe me fqinjët e tjerë të saj, raportet e organizatave ndërkombëtare tregojnë progres në Kosovë në fushën e sundimit të ligjit dhe demokratizimit, veçanërisht që kur partia Vetëvendosje mori drejtimin.

Serbia madje mori statusin e kandidatit edhe pse kishte mosmarrëveshje të pazgjidhura kufitare me fqinjët e saj. Në Kosovë, gjithnjë e më shumë po mendohet se nuk ka një matës uniform për integrimin në BE. Në vend të kësaj, interesat gjeopolitike mbizotërojnë. Serbia e luan hapur ‘kartën e Putinit’ dhe në të ardhmen ndoshta do të luajë ‘kartën Xi’ nëse nuk merr përjashtimet dhe trajtimin e veçantë që kërkon.

Ka edhe interesa ekonomike sepse Serbia është (përsëri) një partner ekonomik i kërkuar për disa vende të BE-së dhe ka “më shumë për të ofruar” se Kosova, e cila tashmë në ish-Jugosllavi ishte lënë pas industrialisht dhe ekonomikisht. Fatkeqësisht, për shumë kosovarë, Gjermania duket se është pjesë e kësaj pakete.

Pra, nëse shikoni situatën aktuale në Kosovë dhe marrëdhëniet e saj me Serbinë, ka pak arsye për optimizëm.

Komuniteti ndërkombëtar ka bërë shumë dëme në Ballkan në tërësi dhe ka bërë një sërë gabimesh serioze. Bosnja dhe Hercegovina e sotme mund të shërbejë vetëm si shembull.

Histeria aktuale në BE dhe Serbi për domosdoshmërinë absolute të krijimit të një ‘Asociacioni Serb’ do të sillte një gabim tjetër ‘tendues’ duke u dhënë pakicave të vogla aq shumë privilegje sa që kjo vetëm do të mbështeste tendenca të mëtejshme dhe më të forta demarkacioni – dhe jo sociale. integrimin.

Kosova do të bëhej një vend i ndarë – në gjuhë, histori dhe politikë, por edhe në jetën e përditshme.

Kushdo që mendon për bashkëjetesë paqësore, madje edhe për integrim, duhet të jetë ëndërrimtar, sepse një politikë e tillë e njëanshme nuk ka çuar kurrë në një mirëkuptim të përbashkët të qëndrueshëm dhe një identitet të përbashkët e të qëndrueshëm për një shtet dhe qytetarët e tij./ Përshtati Pamfleti

Prishtine Asosacioni Kosova Serbia