Aktualitet 3 Shkurt 2023, 15:28

Asociacioni, SHBA paralajmëron Kurtin: Pakti do jetë mes Kosovës e Serbisë, jo mes teje e Vuçiçit

Shkruar nga Pamfleti
Asociacioni, SHBA paralajmëron Kurtin: Pakti do jetë mes Kosovës

I dërguari i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, i ka dërguar një mesazh të koduar kryeministrit të Kosovës Albin Kurti sa i takon Asociacionit të komunave serbe.

Kreu i qeverisë së Kosovës ka vënë 6 kushte, por SHBA duket se ja ka bërë të qartë se marrëveshja nuk është mes Kurtit dhe Vuçiçit, por mes Kosovës dhe Serbisë.

Sido që të shkoni përpara nën patronazhin e dialogut të lehtësuar nga BE-ja, do të keni një Asociacion [të komunave me shumicë serbe]. Prandaj them gjithmonë se do të zbatohet në një moment. Pranon apo jo obligimin ligjor qeveria aktuale në Kosovë nuk është marrëveshje mes Kurtit dhe Serbisë. Është një marrëveshje mes Serbisë dhe Kosovës. Kjo është arsyeja pse unë vazhdoj të them se do të ndodhë. Do të jetë baza e marrëveshjes së normalizimit. Kjo as që diskutohet”, tha Escobar.

Më tej ai e bëri të qartë se vizioni i SHBA ka qenë gjithmonë konsistent që nga pavarësia, që Kosova do të jetë një vend i pavarur sovran, një demokraci multietnike brenda kufijve të saj aktualë.

Ky është ende vizioni ynë. Tani, në kuadër të këtij konstrukti, tashmë ekziston një marrëveshje që është nënshkruar me Marrëveshjen e Brukselit për themelimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe. Është një detyrim ligjor ekzistues. Pra, kjo është arsyeja pse çdo marrëveshje e ardhshme do ta përfshijë atë, dhe e përfshin atë, propozimi aktual franko-gjerman e përfshin atë”, u shpreh ai.

Escobar tha se Asociacioni nuk duhet të shkel Kushtetutën e Kosovës, dhe se nuk është model i Republikës Sërpska.

Pra tani brenda këtij konstrukti, qëndrimi ynë është që duhet të jetë diçka që nuk e shkel Kushtetutën e Kosovës, sipas ligjeve të Kosovës, që nuk krijon probleme për funksionalitetin e Kosovës. Me fjalë të tjera, asnjë model i Republika Sërpska. Tani, ajo që bën, për mendimin tim, është se e ndihmon Kosovën të marrë përsipër shërbimet dhe çështjet që serbët në veri aktualisht kërkojnë nga Beogradi t’i bëjë – do të transferohej, të gjitha ato shërbime duhet të ofrohen nga Qeveria e Kosovës. Dhe nëse Serbia ka ndonjë zë në të, kjo duhet të bëhet në mënyrë transparente, dhe përsëri, sipas ligjeve të Kosovës. Pra, ky është vizioni ynë. Çfarë do të bënte kjo, do t’u ofronte këtyre komunave aftësinë për të koordinuar dhe krijuar ekonomi të shkallës për gjëra të tilla si arsimi, kujdesi shëndetësor—të gjitha në gjuhën serbe—heqja e mbeturinave, shërbimet e ambulancës, llojet e gjërave që komunat tashmë i bëjnë, por ato do të jenë në gjendje të koordinojnë ndërmjet tyre, për ta bërë atë të funksionojë”, tha Escobar.

Por duket se Kosova do ketë një betejë të fortë me ndërkombëtarët sa i takon Asociacionit të komunave serbe.

Kryesore #Escobar Kurti SHBA