Bota 3 Tetor 2022, 00:12

Australia zgjeron sanksionet kundër separatistëve dhe zyrtarëve rusë

Shkruar nga Pamfleti
Australia zgjeron sanksionet kundër separatistëve dhe zyrtarëve

Australia zgjeron sanksionet kundër separatistëve dhe zyrtarëve rusë

Australia vendosi të dielën sanksione financiare të synuara dhe ndalime udhëtimi për 28 separatistë, ministra dhe zyrtarë të lartë të emëruar nga Rusia, pasi Presidenti Vladimir Putin shpalli aneksimin e katër rajoneve të Ukrainës.

Sanksionet e reja synonin individë të cilët qeveria australiane tha se po shkelnin ligjin ndërkombëtar për të legjitimuar veprimet e Rusisë në Ukrainë përmes “referendumeve të rreme, dezinformimit dhe frikësimit”.

“Këto sanksione shtesë përforcojnë kundërshtimin e fortë të Australisë ndaj veprimeve të presidentit Putin dhe atyre që zbatojnë urdhrat e tij”, tha në një deklaratë Ministrja e Jashtme Penny Wong.

Putin njoftoi të premten aneksimin e katër rajoneve të Ukrainës pas mbajtjes së atyre që Moska i quajti referendume – vota që u denoncuan nga Kievi dhe qeveritë perëndimore si të paligjshme dhe shtrënguese. “Zonat e Ukrainës të pushtuara aktualisht nga forcat ruse janë territori sovran i Ukrainës. Asnjë referendum i rremë nuk do ta ndryshojë këtë,” tha Wong.

Australia tha se rajonet e Luhansk, Donetsk, Kherson dhe Zaporizhzhia janë territor sovran të Ukrainës. Canberra gjithashtu ka paraqitur në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në mbështetje të një rasti të ngritur nga Ukraina kundër Rusisë për shkelje të Konventës së Gjenocidit.

“Ne qëndrojmë me Ukrainën në sjelljen e këtyre proceseve kundër Rusisë përpara Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë”, tha Prokurori i Përgjithshëm Mark Dreyfus në deklaratën e përbashkët me Wong.

Bota Australia