Bota25 Dhjetor 2022, 22:26

"BE dënon me forcë kufizimet e talebanëve"/ Borrell: Fshirja e grave nga jeta publike, shkelje e qartë e të drejtave të njeriut

Shkruar nga Pamfleti
"BE dënon me forcë kufizimet e talebanëve"/ Borrell:

"BE dënon me forcë kufizimet e talebanëve"/ Borrell: Fshirja e grave nga jeta publike, në shkelje të qartë të të drejtave themelore të njeriut

Përfaqësuesi i Lartë i BE-së, Josep Borrell, tha sot se “BE-ja shpreh neverinë e saj dhe dënon fuqishëm vendimet e talebanëve për të ndaluar gratë nga jeta publike”.

Përmes një deklarate në referencë të vendimeve të talebanëve për pjesëmarrjen e grave në jetën publike, Borrell vëren se: “Më 24 dhjetor, thuhet se talebanët kanë lëshuar një urdhër që ndalon gratë të punojnë për organizatat joqeveritare kombëtare dhe ndërkombëtare dhe kërcënojnë këto organizata me heqjen e licencave të tyre në rast mospërputhjeje. Kjo vjen pas ndalimit të javës së kaluar për gratë në universitet dhe shtypjes së dhunshme të protestave paqësore nga gratë kundër këtij vendimi”.

“BE shpreh neverinë e saj me këto vendime, të cilat shtojnë kufizimet e mëparshme të vendosura nga talebanët për aftësinë dhe të drejtën e grave për të punuar, për të marrë arsim dhe, siç theksohet vazhdimisht nga i gjithë komuniteti ndërkombëtar, përbëjnë një shkelje të qartë të të drejtave të tyre themelore të njeriut. Së bashku ato përbëjnë fshirjen e grave nga jeta publike”, shtoi ai.

Në të njëjtën kohë, thotë se “Rreth 30 milionë afganë – burra, gra dhe fëmijë – varen nga ndihma humanitare, përfshirë ushqimin dhe ndihmën mjekësore, për mbijetesën e tyre. Vlerësimi efektiv i nevojave dhe ndihma humanitare, si dhe ndihma për të përmbushur nevojat bazë dhe për të mbështetur mjetet e jetesës, kërkojnë qasje të sigurt dhe të papenguar për punonjësit e ndihmës, përfshirë gratë, në të gjithë vendin.

Gratë luajnë një rol veçanërisht të rëndësishëm në ndihmën e grave të tjera. Kufizimi i pjesëmarrjes së grave në këtë punë kritike do të parandalojë ofrimin e një ndihme të tillë për një pjesë të madhe të popullsisë, duke përfshirë të vejat, gratë kryefamiljare dhe fëmijët”.

“BE, si një nga ofruesit kryesorë të ndihmës humanitare dhe të nevojave themelore për popullin e Afganistanit, e dënon fuqishëm këtë ndalim dhe u bën thirrje talebanëve që të heqin menjëherë vendimin e tyre, si pjesë e detyrimit të tyre për të respektuar të drejtën ndërkombëtare humanitare dhe parimet humanitare. Ndërkohë, BE-ja do të vlerësojë ndikimin që vendimi i talebanëve do të ketë në aftësinë e BE-së për të vazhduar ofrimin e ndihmës për afganët në nevojë”, shprehet Komisioneri i Lartë i BE-së.

Së fundi, ai vë në dukje se “Së bashku me ofruesit e tjerë të ndihmës për popullin e Afganistanit, BE-ja duhet të marrë parasysh se çfarë implikimesh do të ketë ky vendim dhe vendimi i fundit i talebanëve për mbylljen e universiteteve për gratë dhe angazhimin e tyre në organizatat”.

Bota Borrell talibanët