Bota12 Janar 2023, 09:22

BE heton aplikacionin TikTok, Ceo i kompanisë takim me zyrtarë të lartë evropianë për privatësinë dhe përdorimin e të dhënave

Shkruar nga Pamfleti
BE heton aplikacionin TikTok, Ceo i kompanisë takim me zyrtarë të

BE heton aplikacionin TikTok, Ceo i kompanisë takim me zyrtarë të lartë evropianë për privatësinë dhe përdorimin e të dhënave

Aplikacioni “TikTok” është nën presionin në rritje nga zyrtarët perëndimorë, lidhur me shqetësimet e privatësisë dhe mbrojtjes së të dhënave. SHBA-ja e ka rritur vëmendjen kundër kompanisë kineze të mediave sociale duke e ndaluar së fundmi platformën nga telefonat e zyrtarëve.

Deri më tani BE-ja nuk ka ndërmarrë veprime aq drastike, por CEO i TikTok, Shou Zi do të takohet të martën me zyrtarë të lartë evropianë në Bruksel për të diskutuar se si platforma mund të përputhet me rregullat e BE-së për privatësinë, dezinformimin dhe gjuhën e urrejtjes.

Masa vjen pas shqetësimeve në rritje për mbrojtjen e të dhënave dhe spiunimin. Në nëntor, TikTok njoftoi se një ndryshim i politikës së privatësisë do të lejonte punonjës “të caktuar” të kompanive të aksesonin të dhënat e përdoruesve të BE-së në vendet e treta, përfshirë Kinën.

Për më tepër, platforma pranoi se katër punonjës nga kompania e saj mëmë kishin përdorur të dhëna të aksesuara nga aplikacioni për të gjurmuar lëvizjet e dy gazetarëve perëndimorë. Që atëherë, katër punonjësit janë pushuar nga puna për përdorimin e paautorizuar të të dhënave të përdoruesve.

Hetimet e BE-së

Mbikëqyrja e të dhënave në Irlandë po heton transferimet e të dhënave personale nga Tiktok në Kinë. Irlanda është shtëpia e BE-së për shumë kompani teknologjike, të cilat për këtë arsye bien nën juridiksionin irlandez. Megjithatë, hetimi i Irlandës është një proces i ngadalshëm, me një projektvendim që fillimisht do t’u dërgohet autoriteteve të tjera të BE-së për mbrojtjen e të dhënave në tremujorin e parë të këtij viti.

Më vete, agjencia italiane e mbrojtjes së të dhënave paralajmëroi TikTok verën e kaluar se një ndryshim në politikën e tij të privatësisë (që do të thotë se nuk ka më nevojë të kërkojë leje nga përdoruesi përpara se të përdorë reklamat e synuara) dështoi në përputhje me legjislacionin për mbrojtjen e të dhënave. Ndryshe nga SHBA, hetimet e BE-së ende nuk kanë rezultuar në ndonjë veprim konkret./The Brussels Times.

Bota BE Hetim tiktok