Bota25 Tetor 2022, 20:49

Britania bën me “dhimbje koke” BE-në, si Londra rrezikon të dështojë planin për energjinë

Shkruar nga Pamfleti
Britania bën me “dhimbje koke” BE-në, si Londra rrezikon

Në një takim të ministrave evropianë të energjisë të mbajtur sot në Luksemburg, thuhet se është diskutuar një çështje tepër delikate që lidhet me përfitimet që do të marrë Britania në kurriz të Unionit, nga plani i udhëhequr nga Franca për një kufi të BE-së mbi çmimin e gazit të përdorur për të prodhuar energji elektrike.

Një goditje e madhe kjo ndaj Francës dhe 14 vendeve të tjera që kërkojnë energji të subvencionuar, ku sipas “The Times”,  në dokumentin e brendshëm të BE-së thuhej “se vendet e Unionit ishin të shqetësuara se Britania do të ishte një përfituese e madhe e energjisë elektrike më të lirë dhe se BE-ja do të paguante faturën për këtë”.

Kjo sepse marrëveshja tregtare e Brexit parandalon masat, që ndalojnë eksportet, që do të thotë se Britania mund të marrë energji elektrike me normën e subvencionuar.

Subvencionimi i çmimit të gazit, paralajmëroi komisioni, do të “rriste flukset e energjisë elektrike të subvencionuar drejt vendeve jo anëtare të BE-së. . . duke përkeqësuar situatën tashmë të vështirë për sa i përket sigurisë së furnizimit me gaz”.

Në vend që të reduktojë konsumin dhe varësinë e BE-së nga gazi, subvencioni do të rrisë gjithashtu përdorimin evropian me pesë deri në nëntë miliardë metra kub. “Nëse flukset e tilla të rritura të energjisë nuk trajtohen, ato do të çonin në një rritje të prodhimit të energjisë në BE duke përdorur termocentrale me gaz,” thuhej në gazetë.

Këto efekte mund të ndodhin në lidhje me një numër partnerësh tregtarë të BE-së, por ka të ngjarë të jenë më së shumti në lidhje me Mbretërinë e Bashkuar dhe Zvicrën. Eksporte të tilla do të reduktonin gjithashtu përfitimet financiare neto të masës, pasi subvencionet e paguara në BE në thelb do të reduktonin çmimet e energjisë për konsumatorët jo-BE.”

Mënyra e preferuar për të ndaluar “rrjedhjen” e subvencionit do të ishte që Brukseli “të binte dakord me vendet e treta përkatëse për një shtrirje të skemës përtej kufijve të BE-së“.

Por një diplomat tha: “Kjo do të nënkuptonte hyrjen e Mbretërisë së Bashkuar në tregun e brendshëm të BE-së për energjinë. Unë nuk e shoh Sunak ta bëjë një gjë të tillë.”

Franca, Spanja, Portugalia, Greqia dhe mbështetësit e tjerë të kufirit mbështesin një “proces pastrimi” që do të rezervonte çmimet më të ulëta të krijuara nga masa për tregtitë brenda BE-së dhe për të eksportuar energji elektrike me një çmim më të lartë.

Megjithatë, komisioni paralajmëroi se bllokimi i eksportit më të lirë dhe të subvencionuar të energjisë elektrike do të ishte i paligjshëm sipas marrëveshjes tregtare të Brexit, e cila parandalon MB-në ose BE-në të paguajnë një çmim më të lartë për energjinë e drejtuar në lidhjet nënujore.

“Sfidat kryesore të përfshira në një proces të tillë pastrimi me dy hapa do të ishin se ai do të përbënte një ndryshim shumë domethënës edhe në funksionimin e tregjeve të energjisë elektrike në tregun e BE-së, pasi një sërë marrëveshjesh ndërkombëtare me partnerët tregtarë të BE-së ndalojnë rritjen e çmimeve të eksportit (një shembull është Marrëveshja e Tregtisë dhe Bashkëpunimit BE-MB),” tha gazeta.

Në një goditje të mëtejshme për presidentin Macron, i cili po shtyn planin, dokumenti i brendshëm i BE-së vuri në dukje se Gjermania, Holanda dhe Italia do të përballeshin me “kostot më të larta për subvencionet e nevojshme” për prodhimin e energjisë me gaz. “Përfituesi më i madh neto vlerësohet të jetë Franca,” tha gazeta.

Për të shmangur shtrembërimet e subvencioneve në tregun e vetëm të Evropës, do të duhej të ekzistonte “një skemë evropiane që rishpërndan kostot e masës në përputhje me përfitimet që ajo sjell“, shtoi gazeta. “Megjithatë kjo mund të jetë e vështirë për t’u hartuar për shkak të mungesës së statistikave të besueshme dhe sfidave politike.”/ Përshtati “Pamfleti” nga “The Times

Bota #Plani energjitik BE Britani