Showbiz 6 Tetor 2022, 00:15

E thotë shkenca: Të gjithë njerëzit me sy blu, e kanë prejardhjen nga i njëjti person

Shkruar nga Pamfleti

Shkencëtarët thonë se çdo person me sy blu në Tokë është në gjendje të gjurmojë prejardhjen e tij tek një individ i vetëm që ka jetuar midis 6,000 dhe 10,000 vjet më parë.

Ata kanë zbuluar gjithashtu se shumë kohë më parë të gjithë njerëzit kishin sy kafe, derisa një mutacion specifik gjenetik shkaktoi ndryshimin e ngjyrës së syve. Mutacioni ndodh në një gjen të quajtur HERC2, ku geni OCA2 është i fikur, raporton The Mirror.

Ky gjen rregullon sasinë e pigmentit kaf në sytë tanë. Besohet se personi i parë me sy blu ka jetuar në Evropë, afërsisht 10,000 vjet më parë, dhe çdo person me sy blu sot ka të njëjtin mutacion të pranishëm në trupin e tyre.

Por është një lloj mutacioni gjenetik shumë specifik, që i kthen sytë blu, ndërsa ngjyra e lëkurës dhe e flokëve ruajnë të njëjtat nivele të pigmentit.

Kuriozitete kruriozitet sy blu