Aktualitet14 Gusht 2018, 12:39

Emrat/ Ngecën në ”rrjetën e Vettingut”, gjyqtarët e emëruar nga Berisha dhe Nishani vlerësohen me notën 10 ng

Shkruar nga Pamfleti
Emrat/ Ngecën në ”rrjetën e Vettingut”,

Emrat/ Ngecën në ''rrjetën e Vettingut'', gjyqtarët e emëruar nga Berisha dhe Nishani vlerësohen me notën 10 nga KLD

Këshilli i Lartë i Drejtësisë, i cili sipas shumë raporteve ndërkombëtare mbron praktikat korruptive të gjyqtarëve dhe bën qoka me anë të vendimeve, ka vlerësuar maksimalisht gjyqtarët e shkarkuar deri më tani nga komisioni i Vetingut, për mosjutifikim të pasurisë, kontakte të papërshtatshme me krimin apo për paaftësi profesione.

Siç raporton ”Shqiptarja.com”,  sipas Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, organit bazë të Vetingut, nuk janë të përshtatshëm për të shërbyer në drejtësisë e re, janë vlerësuar me pikë maksimale nga Këshilli i Lartë i Drejtësisë, si njerëzit më të shkëlqyer të sistemit. Me vendim nr. 87/3, datë 08.07.2016, KLD ka vlerësuar ‘shumë mirë’ gjyqtarin pranë Gjykatës së Rrethit Gjyqësor Tiranë, Bledar Abdullai, i shkarkuar nga detyra nga Komisioni i Pavarur të Kualifikimit për shkak të deklarimit të jo të saktë dhe mosjustifikimit të pasurisë së deklaruar.

Gjithashtu, Këshilli i Lartë i Drejtësisë, me vendim nr. 14/12 datë 26.01.2015 ka vlerësuar ‘shumë mirë’ gjyqtarin pranë Gjykatës Apelit Tiranë, Ervin Metalla, bazuar në të gjitha kriteret e vlerësimit, që nga efektiviteti, cilësia e gjykimit, koha e gjykimit, aftësitë organizative, produktiviteti, qartësia e të shkruarit të vendimeve, etika gjatë dhe jashtë procesit gjyqësor etj. Ndërkaq, Komisioni i Pavarur të Kualifikimit, pas një hetimi të thelluar, bashkë me përfaqësuesit e Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit, vendosi të shkarkonte Ervin Metallën si i papërshtatshëm për të vijuar detyrën. KLD, në shtator të 2013, ka miratuar aktin e vlerësimit profesional dhe etik të gjyqtarit në Gjykatës e Apelit në Durrës, Besim Trezhnjeva, duke e vlerësuar maksimalisht.

Ndërkohë që Komisioni i Pavarur të Kualifikimit vendosi të shkarkonte nga detyra gjyqtarin Trezhnjeva, pasi nga hetimi i thelluar rezultoi se nuk justifikonte pasurinë. Po ashtu, Këshilli i Lartë i Drejtësisë, me vendim Nr. 95/5 datë 02.10.2015, pasi shqyrtoi dhe projektaktin përfundimtar të vlerësimit të paraqitur nga kryeinspektori i KLD, ka vlerësuar ‘shumë mirë, gjyqtarin pranë Gjykatës së Rrethit Gjyqësor Tiranë, Artan Laze.

Ky i fundit u shkarkua pak ditë më parë nga KPK për shkak të mosjustifikimit të pasurisë. KPK ka shkarkuar edhe gjyqtarët Admir Thanza, Tom Ndreca, Gani Dizdari, Fatos Lulo, Fatmir Hoxha, Altina Xhoxhaj, Artan Broci dhe Artan Zeneli, që të gjithë anëtarë të Gjykatës Kushtetuese dhe të Gjykatës së Lartë, por këta të fundit nuk janë subjekte të vlerësimit të KLD.

Bilanci i vlerësimit

Vlerësimi për vitet 2007-2009

Shumë mirë 224 gjyqtarë

Mirë 33 gjyqtarë

Pranueshëm 5 gjyqtarë

I paaftë 0 gjyqtarë

Gjyqtarët e shkarkuar nga Vetingut dhe të vlerësuar nga KLD

Bledar Abdullai, gjyqtar pranë Gjykatës së Rrethit Gjyqësor Tiranë, i shkarkuar nga Vetingu, vlerësuar nga KLD ‘shumë mirë’

Ervin Metalla, gjyqtar pranë Gjykatës Apelit Tiranë, i shkarkuar nga Vetingu, vlerësuar nga KLD ‘shumë mirë’

Besim Trezhnjeva, gjyqtar në Gjykatës e Apelit në Durrës, i shkarkuar nga Vetingu, vlerësuar nga KLD ‘shumë mirë’

Artan Laze, gjyqtar pranë Gjykatës së Rrethit Gjyqësor Tiranë, i shkarkuar nga Vetingu, vlerësuar nga KLD ‘shumë mirë’

Shkëlzen Selimi, gjyqtar pranë Gjykatës së Lartë Tiranë, i shkarkuar nga Vetingu, nuk është subjekt i vlerësimit

Admir Thanza, gjyqtar pranë Gjykatës së Lartë, i shkarkuar nga Vetingu, nuk është subjekt i vlerësimit

Tom Ndreca, gjyqtar pranë Gjykatës së Lartë, i shkarkuar nga Vetingu, nuk është subjekt i vlerësimit

Gani Dizdari, gjyqtar pranë Gjykatës Kushtetuese, i shkarkuar nga Vetingu, nuk është subjekt i vlerësimit

Fatos Lulo, anëtar i Gjykatës Kushtetuese, i shkarkuar nga Vetingu, nuk është subjekt i vlerësimit

Fatmir Hoxha, anëtar i Gjykatës Kushtetuese, i shkarkuar nga Vetingu, nuk është subjekt i vlerësimit

Altina Xhoxhaj anëtare e Gjykatës Kushtetuese, i shkarkuar nga Vetingu, nuk është subjekt i vlerësimit

Artan Broci, gjyqtar pranë Gjykatës së Lartë Tiranë, i shkarkuar nga Vetingu, nuk është subjekt i vlerësimit

Artan Zeneli, anëtar i Gjykatës së Lartë, i shkarkuar nga Vetingu, nuk është subjekt i vlerësimit

Gjyqtarët e shpëtuar nga KLD

Gjin Gjoni, anëtar i KLD, gjyqtarë në Gjykatën e Apelit Tiranë

Ken Dhima, Gjykata Administrative të Shkallës së Parë Vlorë,

Ergys Selmani, Gjykata e Fierit

Ahmet Jangulli, Gjykata e Shkodrës

Shpëtime Pitaku, Gjykata e Rrethit Gjyqësor Durrës

Ardian Kalia, Gjykata e Rrethit Gjyqësor Tiranë

Astrit Shema, Gjykata Administrative të Shkallës së Parë Vlorë

Tomorr Kullolli, Gjykata e Rrethit Gjyqësor Elbasan

Matilda Llangozi, Gjykata e Rrethit Gjyqësor Berat

Gentiana Xhelili, Gjykata Administrative të Shkallës së Parë Vlorë

Ali Koleci, Gjykata e Rrethit Gjyqësor Mat

Laurent Fuçia, Gjykata e Rrethit Gjyqësor Vlorë

Enkeleda Doda, Gjykata e Rrethit Gjyqësor Sarandë

Petraq Çurri, Gjykata e Rrethit Gjyqësor Durrës

Gjyqtari i Gjykatës së Tiranës, Neritan Cena.

Joana Qeleshi, Gjykata e Durrësit

Petrit Aliaj, Gjykata e Apelit Vlorë

Dhurata Bilo, Gjykata e Rrethit Gjyqësor Durrës

Maksim Qirjazi, Gjykata e Rrethit Gjyqësor Korçë

Ilir Pashaj, Gjykata e Rrethit Gjyqësor Elbasan

Elidon Papazisi, Gjykata Administrative e Shkallës së Parë Gjirokastër

Aktualitet gjyqtarët Keshilli i Lartë i Drejtësisë