Kulture 4 Nëntor 2019, 19:04

Habisin studiuesit/ Mendimet dhe emocionet mund të mos vijnë nga vetëdija e njeriut

Shkruar nga Pamfleti
Habisin studiuesit/ Mendimet dhe emocionet mund të mos vijnë nga

Habisin studiuesit/ Mendimet dhe emocionet mund të mos vijnë nga vetëdija e njeriut

Filozofi Rene Descartes dikur tha: “Unë mendoj, prandaj unë jam.” Disa studiues besojnë se mendimet dhe ndjenjat nuk burojnë nga vetëdija jonë njerëzore, por nga strukturat jo të vetëdijshme në tru.

Dr. David Oakley nga University College London dhe Dr. Peter Halligan nga Universiteti Cardiff kanë arritur në atë përfundim pasi analizuan një numër studimesh neuroshkencore. “Ne sugjerojmë që vetëdija jonë personale të mos krijojë, shkaktojë ose zgjedhë bindjet, ndjenjat ose perceptimet tona.

Përkundrazi, përmbajtja e vetëdijës gjenerohet ‘prapa skenave’ nga sisteme të shpejta, efikase, jo të vetëdijshme në trurin tonë, ” thanë studiuesit për The Conversation. Në thelb, vetëdija njerëzore nuk kontrollon ose gjeneron mendime dhe emocione, thjesht bëhet e vetëdijshme për to. Për të mbështetur argumentin e tyre, studiuesit treguan për procesin e gjumit.

“Nëse kjo tingëllon e çuditshme, merrni parasysh sa mund na duhet për të rimarrë vetëdijen çdo mëngjes pasi ta humbasim atë një natë më parë”, shkruan Oakley dhe Halligan. Ata gjithashtu vunë re se mendimet dhe emocionet shpesh lindin plotësisht të formuara në mendjen e njerëzve, ata nuk janë të vetëdijshëm për procesin e formimit të tyre, ashtu si ata nuk janë të vetëdijshëm për procesin që pompon zemrën ose filtron gjakun në mëlçi.

Studimi mbi hipnozën gjithashtu mbështet argumentin e tyre, pohojnë studiuesit. Përmes hipnozës, perceptimi i subjekteve për realitetin dhe emocionet mund të ndikohet nga sugjerime të jashtme, thanë shkencëtarët. Në vend të emocioneve dhe mendimeve që krijojnë vetëdijen njerëzore, argumentojnë Oakley dhe Halligan, ndërgjegjësimi i njerëzve për ato procese dhe narracioni personal që ata ndërtojnë për t’i shpjeguar ato është vetëdije e vërtetë.

Por ndërsa njerëzit mund të mos jenë në gjendje të kontrollojnë mendimet dhe emocionet, kjo nuk do të thotë që të gjithë mund të bëjnë çfarë të dëshirojnë, thanë studiuesit.

Përshtati në shqip Pamfleti, marrë nga Kyla Cathey, Earth.com

psikologji Habisin studiuesit/ Mendimet dhe emocionet mund të mos vijnë nga vetëdija e njeriut