Politike 5 Nëntor 2019, 07:48

Holanda ndryshon qëndrim, Blok: Do mbështesim Shqipërinë për çeljen e negociatave

Shkruar nga Pamfleti
Holanda ndryshon qëndrim, Blok: Do mbështesim Shqipërinë

Sinjale pozitive janë duke ardhur nga kampi evropian ditët e fundit për çështjen e çeljes së negociatave për Shqipërinë e gjithashtu për Maqedoninë e Veriut. Pas Presidentit të PE, David Sassoli, edhe Holanda jep shpresë.

Ministri i Jashtëm Holandez, Stef Blok, në një intervistë për median serbe Dansa është shprehur se Holanda do të mbështesë Maqëdoninë e Veriut dhe Shqipërinë në punën e tyre drejt BE-së. Blok tha gjithashtu se Shqipëria duhet që të tregojë rezultate të qëndrueshme në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.

Perspektiva e BE-së për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor është padyshim, megjithëse Holanda fuqimisht i mbështet ato. Vendi im përshëndeti përparimin e bërë në të dy vendet që përmendni. Për sa i përket Maqedonisë Veriore, është arritur shumë kur bëhet fjalë për sundimin e ligjit. Për më tepër, Marrëveshja e Prespës midis Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut është me të vërtetë një shembull për rajonin. Gjithashtu, unë mirëprita hapat pozitivë të Shqipërisë.

Një rezultat i veçantë ishte procesi i verifikimit të gjyqtarëve dhe prokurorëve. Ka pasur reforma të rëndësishme ligjore dhe janë krijuar institucione të reja gjyqësore. Sidoqoftë, përpara fillimit të negociatave të pranimit, Shqipëria duhet të tregojë rezultate të qëndrueshme në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Këshilli Evropian do të kthehet në temë (negociatat e pranimit) përpara Samitit të Ballkanit Perëndimor në maj 2020. Si më parë, ne do të mbështesim Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë në punën e tyre për të ardhmen në BE. Periudha e ardhshme mund të përdoret për të reformuar më tej sundimin e ligjit. Të dy qeveritë njoftuan se do të vazhdojnë me këto reforma. Ne jemi të gatshëm t’i ndihmojmë ata.” – u shpreh Blok. /Pamfleti

Politike