Bota 2 Shkurt 2023, 18:22

Hungaria dhe Bullgaria kundër furnizimit me armë të Ukrainës: Zgjatja e luftës po dobëson ekonominë, duhet biseduar për paqe

Shkruar nga Pamfleti

Presidenti i Bullgarisë Rumen Radev dhe homologia e tij hungareze Katalin Novak kanë shprehur shqetësime për zhvillimet në Ukrainë, pas takimit të tyre në Sofje.

Presidenti i Bullgarisë u shpreh kundër furnizimit me armë të Ukrainës, pasi sipas tij kjo po sjell zgjatje të luftë dhe po shkatërron ekonominë e vendeve të Evropës. Ai sugjeroi se duhet të bëhet më shumë për të arritur paqen dhe jo për të tensionuar situatën.

Ne ndajmë një shqetësim të përbashkët në kontekstin e zhvillimit të situatës në Ukrainë. Ky konflikt po përshkallëzohet në një përplasje ekonomike globale, e cila tani kërcënon të gjithë Evropën. Situata po kthehet në një luftë rrënimi jo vetëm për palët e përfshira drejtpërdrejt, por edhe për Evropën, për ekonominë dhe sistemin tonë shoqëror. Jemi të bindur se zgjidhja e këtij konflikti nuk mund të arrihet duke shtuar furnizimet me armë, por vetëm duke treguar vullnetin për t’u angazhuar në dialog dhe diplomaci. Tensionet duhet të mos përshkallëzohen dhe armiqësitë duhet të pushojnë”, u shpreh presidenti bullgar.

Ndërkohë që presidentja e Hungarisë tha se edhe pse ka kaluar një vit nga fillimi i konfliktit, nuk ka asnjë shenjë për arritjen e paqes. Ajo shtoi se duhet punuar për të mos përshkallëzuar më tej situatën.

Kriza po vazhdon prej një viti dhe për fat të keq ne ende nuk po shohim kushtet për paqe në Ukrainë. Ne duhet të punojmë që kriza dhe presioni ushtarak të mos përshkallëzohen më tej, në mënyrë që kushtet për një Paqja e qëndrueshme mund të krijohet sa më shpejt të jetë e mundur”, tha presidentja e Hungarisë.

Bota Bullgaria Hungaria Lufta