Aktualitet15 Shtator 2022, 20:54

“Hungaria nuk është më një demokraci e plotë”, Parlamenti Evropian shkurton fondet për Budapestin

Shkruar nga Pamfleti

Hungaria nuk mund të konsiderohet më një demokraci e plotë, kështu është shprehur Parlamenti Evropian në një votim të “fuqishëm simbolik” kundër qeverisë së, Viktor Orban.

Parlamenti Evropian ka votuar një rezolutë e cila u mbështet nga 81% e deputetëve të pranishëm në të cilën, parlamenti deklaron se Hungaria është bërë një “regjim hibrid autokratik“, ku cenohet  demokracia, të drejtat themelore dhe shteti i së drejtës.

Edhe pse votimi nuk ka efekt praktik, ai rrit presionin ndaj autoriteteve të BE-së në Bruksel për të mos dhënë miliarda para të gatshme të BE-së, për Hungarinë, e cila po akuzohet për shkak të shqetësimeve të mëdha për korrupsionin.

Hungaria po lufton për të bindur Komisionin Evropian të lëshojë 4.64 miliardë euro në fondet e rimëkëmbjes së Covid-it, të ngrira për më shumë se një vit. Budapesti po përpiqet gjithashtu të shmangë një procedurë të veçantë ligjore që mund të çojë në zbritje nga 24.3 miliardë euro të fondeve të kohezionit, parave për infrastrukturën dhe zhvillimin ekonomik.

Komisioni Evropian pritet të propozojë shkurtimin e 70% të fondeve të kohezionit të Hungarisë të dielën, por gjithashtu do të hapë derën për një kompromis, sipas dy eurodeputetëve të njohur me diskutimet.

Pak a shumë ajo që dëgjojmë është se komisioni do të propozojë … këto sanksione ose masa financiare,” tha Moritz Körner, një eurodeputet gjerman, i cili është informuar nga komisioni.

Në një dokument të brendshëm të kohëve të fundit, zyrtarët e komisionit sugjeruan se ekzistonte një rrezik “shumë domethënës” mbi menaxhimin e fondeve të BE-së nga Hungaria, duke përmendur shkeljet e rregullave të interesit publik dhe një numër jashtëzakonisht të lartë kontratash të dhëna për një ofertues të vetëm – një flamur i kuq për vëzhguesit e transparencës.

Gwendoline Delbos-Corfield, eurodeputetja franceze që hartoi rezolutën, i përshkroi përfundimet si të qarta dhe të parevokueshme. “Hungaria nuk është demokraci. Ishte më urgjente se kurrë që parlamenti të merrte këtë qëndrim, duke marrë parasysh shkallën alarmante me të cilën sundimi i ligjit po zmbrapset në Hungari.”

Votimi vjen pothuajse saktësisht katër vjet pasi eurodeputetët votuan për të marrë masa disiplinore kundër Hungarisë, një vendim që në fund të fundit është në duart e 26 vendeve të tjera anëtare të BE-së, të cilët kryesisht kanë treguar pak oreks për konflikt me Budapestin.

Eurodeputetët, të cilët nuk kanë fuqi t’i mohojnë fondet Hungarisë, kanë fajësuar këshillin e ministrave të BE-së dhe Komisionin Evropian për mosveprim të supozuar, një pikë e bërë e qartë në rezolutë.

Eurodeputetët shprehën “keqardhjen e thellë që mungesa e veprimit vendimtar të BE-së ka kontribuar në një prishje të demokracisë, sundimit të ligjit dhe të drejtave themelore në Hungari, duke e kthyer vendin në një regjim hibrid të autokracisë zgjedhore”.

Deputetët cituan gjithashtu verdiktin e Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), e cila raportoi në prill se zgjedhjet e Hungarisë që e rikthyen Orbanin në pushtet për mandatin e katërt radhazi, u “shkatërruan nga mungesa e kushteve të barabarta”. OSBE dërgoi një mision të plotë në Hungari, një hap pothuajse i paprecedentë për një vend anëtar të BE-së./ The Guardian

Uncategorized #Hungarisë #Shkurton fondet pe