Aktualitet 2 Nëntor 2019, 20:05

Imuniteti adaptiv i njeriut varet nga faktori përgjegjës për formimin e qelizave të bardha të gjakut

Shkruar nga Pamfleti
Imuniteti adaptiv i njeriut varet nga faktori përgjegjës për

Imuniteti adaptiv i njeriut varet nga faktori përgjegjës për formimin e qelizave të bardha të gjakut

Faktori stimulues i kolonisë granulocitare (G-CSF), i cili shkakton ndarjen dhe diferencimin e qelizave të palcës së eshtrave në varësi të nevojës së trupit për leukocitet, ka një efekt rregullues të rëndësishëm jo vetëm tek imuniteti i lindur, por edhe ai adaptues.

Kjo është ajo që zbuluan shkencëtarët nga Immanuel Kant Baltic Federal University (IKBFU) dhe Instituti i Kërkimeve të Imunologjisë Themelore dhe Klinike. Shkencëtarët kanë botuar një artikull në lidhje me këtë hulumtim në revistën Growth Factors. G-CSF luan një rol kryesor në formimin e granulociteve në palcën e eshtrave, grupi më i shumtë i qelizave të bardha të gjakut (leukocitet). Ky është një nga proceset më të rëndësishme imunologjike, pasi qelizat e bardha të gjakut formojnë bazën e mbrojtjes kundër infeksionit të trupit.

G-CSF mund të prodhohet nga qelizat e palcës së eshtrave, enët e gjakut, indin lidhës, si dhe astrocitet që kryejnë një funksion strukturor në sistemin nervor. Për më tepër, në varësi të situatës, trupi i njeriut prodhon një sasi të ndryshme të G-CSF. Ky faktor vepron në qelizat burimore dhe mieloide të palcës së eshtrave, duke u kombinuar me proteina të veçanta të receptorit në sipërfaqen e tyre CD114. Kjo lidhje rrit rritjen e qelizave dhe stimulon shndërrimin e qelizave në granulocitet, të cilat kanë një aftësi të lartë jo specifike për të kapur dhe tretur viruset dhe bakteret.

Autorët e studimit, të mbështetur nga një grant nga Komisioni Federal i Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, sugjeruan që G-CSF mund të ishte një mjet i rëndësishëm për rregullimin e përshtatjes afatgjatë të imunitetit ndaj kushteve të ndryshme mjedisore. Për ta provuar këtë, shkencëtarët morën gjakun e venave nga 16 burra dhe gra të shëndetshëm nga 21 deri në 40 vjeç. Qelizat makrofage përgjegjëse për zhvillimin e përgjigjeve imune adaptive u izoluan nga gjaku i tyre.

Autorët studiuan efektin që ushtron G-CSF në këto qeliza. Si rezultat, u zbulua se ushtron efektin stimulues më domethënës në prodhimin e makrofagëve të IL-6 (interleukin-6), një citokinë e përfshirë në përshtatjen e indeve të ndryshme të trupit në mjedis. Për më tepër, G-CSF uli numrin e receptorëve për citokinë interferon-gamë proinflamatore në makrofagët dhe frenoi zhvillimin e inflamacionit që dëmton indet. Bazuar në këto të dhëna, mund të supozohet se G-CSF rregullon në mënyrë të vazhdueshme jo vetëm imunogjenezën adaptive, por gjithashtu merr pjesë në proceset e rimëkëmbjes.

Shkencëtari kryesor i Qendrës IKBFU për Bioteknologjinë Mjekësore, Viktor Seledtsov komentoi në rezultatet e hulumtimit: “Tani G-CSF përdoret kryesisht për trajtimin e leukopenisë e cila është një sasi e pamjaftueshme e qelizave të bardha të gjakut. Megjithatë, në të ardhmen, mund të jetë përdoret si për korrigjimin e inflamacionit adaptues ashtu edhe për stimulimin e proceseve rigjeneruese në indet e dëmtuara të trupit “.

Përshtati në shqip Pamfleti, marrë nga Immanuel Kant Baltic Federal University

Shendeti Imuniteti adaptiv i njeriut varet nga faktori përgjegjës për formimin e qelizave të bardha të gjakut