Kulture 3 Nëntor 2019, 19:17

Ja çfarë aftësie na duhet për të patur një shëndet të mirë psikologjik

Shkruar nga Pamfleti
Ja çfarë aftësie na duhet për të patur një

Ja çfarë aftësie na duhet për të patur një shëndet të mirë psikologjik

Një studim i ri ka gjetur një lidhje befasuese midis zhvillimit të trurit dhe problemeve psikologjike më vonë në jetë. Moszhvillimi i ‘frenimit’, aftësia për t’u përqendruar në një stimul të veçantë dhe për të akorduar stimuj të tjerë, pas moshës 30 vjeç është i lidhur me probleme psikologjike si ankthi dhe depresioni.

Raluca Petrican dhe Cheryl Grady nga Instituti i Kërkimeve Rotman studiuan të dhënat funksionuese të rezonancës magnetike (fMRI) nga 359 të rritur të moshave 22 deri në 36 vjeç që morën pjesë në Projektin Human Connect to Me. Ekipi u përpoq të zbulojë nëse modelet e lidhjes të lidhura me pengimin qëndrojnë të qëndrueshëm me kalimin e kohës.

Studimi zbuloi gjithashtu se njerëzit mbi moshën 30 vjeç, të cilët nuk treguan frenim, kishin më shumë të ngjarë të raportonin probleme psikologjike, përfshirë depresionin, ankthin dhe agresionin. Inhibicioni është një aftësi në zhvillim të vonshëm që është i rëndësishëm për funksionimin e shëndetshëm psikologjik në moshën e rritur, përfundon studimi. Hulumtimi u botua në The Journal of Neuroscience.

Përshtati në shqip Pamfleti, marrë nga David Beasley, shkrimtar i stafit në Earth.com

Burimi: Shoqëria për Neuroshkencë

psikologji Ja çfarë aftësie na duhet për të patur një shëndet të mirë psikologjik