Kulture24 Korrik 2022, 22:09

· Kulture

Shkruar nga Pamfleti
· Kulture

Një kopje origjinale e librit të parë të përmbledhur të dramave të William Shakespeare është shitur për më shumë se 2 milionë paund në shtëpinë e ankandit Sotheby në Nju Jork.

“The First Folio”, i referuar shpesh si një nga librat më të rëndësishëm në letërsinë angleze, u hodh në ankand të enjten mbrëma dhe u ble nga një koleksionist privat.

Botimi është më shumë se 400 vjet i vjetër dhe përmban një koleksion prej 36 dramash. U shtypën vetëm 750 kopje të dorëshkrimit, prej të cilave vetëm rreth 220 dihet se janë në qarkullim.

Pa Folion e Parë, është e mundur që 18 nga veprat më të njohura të Shekspirit, duke përfshirë Makbethin, Tempestin, Jul Cezarin dhe Natën e Dymbëdhjetë, do të kishin humbur pasi nuk mbijetoi asnjë dorëshkrim bashkëkohor i dramave të Shekspirit.

Partnerët e Shekspirit në kompaninë e aktrimit John Heminge dhe Henry Condell e përmblodhën librin, i cili u botua në 1623, shtatë vjet pas vdekjes së dramaturgut.

Shitur për herë të fundit në vitin 1996, dramat i përkisnin një “koleksionisti të rëndësishëm privat”. Libri fillimisht ishte në pronësi të familjes Gordon, me emrin që shfaqet në të gjitha tekstet.

The First Folio kishte për qëllim të ruante shfaqjet dhe të korrigjonte “kuartat e këqija”. Heminge dhe Condell kuruan tekstet duke ndërthurur libra të shpejtë, kopje të drejtë autoriale dhe drafte pune për t’u siguruar që të ishin sa më të sakta.

Dorëshkrimi ka kaluar më pas në duart e aktivistit politik dhe historianit britanik R W Seton-Watson dhe më vonë u ble nga Abel E Berland, një ekzekutiv i pasurive të paluajtshme dhe bibliofil nga Çikago. Ai përmban shënime të ndryshme, shkarravina dhe shenja nga pronarët e tij gjatë shekujve.

Mendohet se teksti i nxjerrë në ankand të enjten është një nga vetëm 20 që kanë mbetur në pronësi private. Biblioteka Britanike strehon pesë kopje, me pjesën tjetër të ekspozuar në muze dhe biblioteka anembanë botës.

Kulture