Bota22 Shtator 2022, 19:46

Lufta në Ukrainë pati ndikimin e saj/ Njihuni me vendet që pësuan rritjen më të madhe të çmimit të bukës në Europë

Shkruar nga Pamfleti
Lufta në Ukrainë pati ndikimin e saj/ Njihuni me vendet që

Lufta në Ukrainë pati ndikimin e saj/ Njihuni me vendet që pësuan rritjen më të madhe të çmimit të bukës në Europë

Çmimet e bukës janë rritur ndjeshëm në të gjithë Evropën gjatë vitit të kaluar. Sipas agjencisë statistikore të BE-së, Eurostat, çmimet ishin mesatarisht 18% më të larta në gusht se një vit më parë, sidoqoftë, të dhënat e reja tregojnë se hovin më të madh e morën pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia.

Ndërsa në gusht të vitit të kaluar, rritja mesatare e çmimeve të bukës në BE ishte vetëm 3%, Eurostat thotë se çmimet e bukës aktualisht janë në nivelin më të lartë. Hungaria është goditur më së shumti, ajo pa një rritje të madhe prej 65.5% gjatë vitit, ndërsa Franca, ka pasur rritjen më të ngadaltë të çmimeve.

Buka nuk është i vetmi produkt që ka shënuar rritje të ndjeshme të çmimit. Çmimet e kombinuara të bukës dhe drithërave janë rritur me 16.6% në Eurozonë, rritja më e lartë që nga janari 1997.

Ndoshta çuditërisht, rritja e kostos së çmimeve të ushqimeve dhe energjisë ka kontribuar gjithashtu në rritjen e inflacionit, së bashku me rritjen e çmimeve të energjisë. Në Bashkimin Evropian, inflacioni shënoi një rekord të lartë në muajin gusht, duke arritur në 9.1 për qind.

Ushqimet dhe pijet patën rritjen e dytë më të madhe, me 12.4%, pas banesave dhe energjisë elektrike, të cilat pësuan një rritje prej 19.7%, shkruan Euronews

Pse po rriten çmimet e bukës në Hungari?

Edhe para fillimit të luftës në Ukrainë, në janar, furrtarët hungarezë i kishin paralajmëruar klientët se mullinjtë do të rrisnin ndjeshëm çmimin e miellit, siç raportohet nga HVG, duke sugjeruar se Hungaria tashmë po përballej me sfida përpara konfliktit.

Midis gushtit 2021 dhe gushtit 2022, Hungaria kishte muajt e saj më të thatë që nga viti 1901, një situatë që u përkeqësua nga temperaturat e larta të këtij viti, të cilat shkatërruan të korrat në të gjithë vendin. Presidenti i Shoqatës Hungareze të Bukëpjekësve, József Septe, nuk e ka përjashtuar mundësinë që çmimi i bukës të arrijë në afërsisht 2.50 euro për kilogram, pasi disa produkte kanë arritur tashmë të njëjtin çmim.

Hungaria është ndër vendet e BE-së me inflacionin më të lartë. Norma mesatare e inflacionit në BE në gusht ishte 9.1%; në Hungari, ishte 15.6%.

Çfarë ndikimi ka kjo rritje e çmimit tek njerëzit?

Familjet evropiane po e ndjejnë shtrëngimin e këtyre rritjeve të çmimeve. Në Itali, ku çmimi mesatar i bukës është rritur me 13.5 për qind nga gushti 2021 deri në gusht 2022 dhe sindikatat e furrtarëve kanë paralajmëruar se mund të rritet në 6 euro për kilogram në të ardhmen e afërt. Të dhënat tregojnë se në shtatë muajt e parë nga 2022 konsumatorët reduktuan blerjet e tyre ushqimore me 3.2%.

Por për shkak të inflacionit, familjet ende po shpenzojnë më shumë për sende ushqimore sesa më parë.

Sipas të dhënave nga Komisioni Evropian, rritja e inflacionit midis janarit 2021 dhe qershorit 2022 ka rritur koston e konsumit për frymë të familjeve mesatarisht me rreth 160 euro në muaj.

Ndërsa çmimet e ushqimeve vazhdojnë të rriten, Brukseli shqetësohet se familjet me të ardhura më të ulëta do të vuajnë më shumë, pasi do të duhet të shpenzojnë një pjesë më të madhe të buxheteve të tyre për artikujt bazë si buka.

Bota bukë rritje çmimesh