Bota30 Shtator 2022, 14:49

Misteret që rrinë pezull mbi "Nord Stream"

Shkruar nga Pamfleti
Misteret që rrinë pezull mbi "Nord Stream"

Sabotimi i supozuar i gazsjellësit Nord Stream, është ende i pamundur për t’u konfirmuar. Prandaj, sugjerimi është që gjithmonë të ruhet një gjykim rigoroz në të gjitha nivelet. Edhe sikur asgjë të mos jetë siç duket, në luftën e spiunazhit dhe keqdrejtimit, gjithçka mund të rezultojë e kundërta e gjithçkaje.

Shkruan Davide Bartoccini/ Insideover

Hipoteza, frikë dhe hamendje. Për shumë vëzhgues dhe analistë, dëmi i raportuar nga gazsjellësi Nord Stream 2 është shkaktuar padyshim nga sabotimi i nëndetëseve. Ka dhjetëra armë dhe mënyra, të cilat të gjithë të dyshuarit i posedojnë në arsenalet e tyre detare, të afta për të shkaktuar në mënyrë efektive dhe në heshtje dëme të mëdha në një aparat të tillë. Misteri , i cili mund t’i përshtatet komplotit të një romani spiun të Eric Ambler, është se kush qëndron pas tij; dhe cili është “qëllimi”.

Deri më sot, në fakt, ka vetëm video dhe fotografi të publikuara nga Forcat e Armatosura Mbretërore Daneze që dërguan një F-16 të Flyvevåbnet -it të tyre në vend dhe i treguan botës flluska të gazit që u lëshuan në det nga një rrjedhje. Gazi i i dalë në sipërfaqe i linjave 1 dhe 2 të gazsjellësit rus, shkaktoi një anomali prej “mbi 1 km në diametër” në sektorë me statusin e ujërave ndërkombëtare. Në territoret ujore të Danimarkës, e cila konsiderohet zona ekskluzive ekonomike e Danimarkës (dhe në një rast edhe të Suedisë). Mund të gjeni lokalizim të saktë nëpërmjet HI Sutton .

Diçka ka ndodhur atje poshtë, në një thellësi 60/70 metra, sipas një raporti të shkruar nga disa gazetarë të Politico.eu, ku vërtetohet nga shpërthimet e ndryshme që u zbuluan nga sizmografët nënujorë. Por pse ndodhën këto shpërthime dhe kush i shkaktoi ato, në mungesë të informacionit dhe hetimit më të saktë, e lë botën në pikëpyetje. Ndërkohë që rrezikon të humbësh në një det hamendjesh që të gjitha nisin nga e njëjta pyetje e lashtë: cui prodest ?

Armët e njohura dhe rindërtimet e besueshme

“Nuk ka asnjë provë konkrete të sabotimit pas rrjedhjeve të gazsjellësit Nord Stream,” shkroi Tom Demerly (ish-parashutist dhe zhytës i SHBA Rangers) në TheAvionist.com , përpara se të listonte një numër armësh që mund të jenë përdorur për të goditur Gazsjellësi Nord Stream në një thellësi kaq të cekët. Gjithashtu duke kujtuar se shumë prej tyre janë përdorur në të kaluarën për të kryer aksione sabotuese në “rrethana të ngjashme”.

“Kjo thellësi është brenda mundësive të shumicës së armëve nënujore, duke përfshirë minat, silurët, ngarkesat e thellësisë dhe sistemet e tjera nëntokësore të armëve. Për më tepër, thellësia është kryesisht brenda aftësive të shumë mjeteve zhytëse të vogla me pilot dhe pa pilot. Dhe më praktikisht nëse është më pak magjepsës, një anije sipërfaqësore me madhësinë e një varke peshkimi mund të dërgojë me saktësi municion nëntokësor mjaft të madh për të shkaktuar dëme të ngjashme me atë që raportohet tani në tubacionin Nord Stream.

Në lidhje me këtë, ai përmend armët e thellësisë si minat “MDM-1 mod.1 dhe MDM-2 mod.1” të prodhimit rus dhe minat e shtratit të detit “MDM-3-mod.1”. Të gjitha municionet që mund të lëshoheshin në një objektiv në thellësi nga njësitë detare ose avionë të pajisur posaçërisht me mbajtës minash. Prandaj, asgjë nuk ëhstë komplekse. Mina, të cilat sipas një artikulin të Lorenzo Tondos, do të ishin të shpërndara në pjesën e Detit të Zi që ndan Krimenë e aneksuar nga rusët, ku zhvillohet lufta që mund të lidhet drejtpërdrejt ose tërthorazi me aksidentin.

Hipotezat e tjera të sabotimit, të përmendura nga HI Sutton, do të parashikonin eksplozivë të tillë si minat me kohë të pozicionuara mbi tubacione përmes përdorimit të automjeteve nënujore, për shembull: eksplozivët e vendosur gjatë fazës së ndërtimit de eksplozivët e vendosur brenda tubave duke përdorur Pigs (mjete për inspektimin e tubacioneve, ed). Të dy skenarët do ta shihnin gjithmonë Moskën në rolin e ideatores.

Ndërkohë vijon misteri se “kush” i ka vendosur këto lëndë plasëse. Dhe nuk i fshin hamendjet që qarkullojnë rreth rrjetës, duke filluar nga e besueshme deri tek komploti fantastik.

Lufta e Ftohtë në fund të deteve: fatkeqësi dhe sekrete

Eposi i luftës së nëndetëseve në rrjedhën e gjatë të Luftës së Ftohtë ka lënë vend për fakte dhe magjepsje që në fakt mund të na ofrojnë një këndvështrim të dobishëm. Bashkimi Sovjetik fillimisht dhe më pas Federata Ruse kanë synuar gjithmonë epërsinë teknologjike në fushën e betejës të fshehur nga valët që gjallërojnë sipërfaqen.

Kjo lojë, nga rreziku i përshkallëzimit bërthamor të shmangur nga Arkhipov në brigjet e Kubës, te fatkeqësia e Kursk dhe Losharik , te sukseset e raportuara nga “vrimat e zeza ” të nëndetëseve shtytëse, konfirmon angazhimin e forcave detare të Moskës në fushën e betejës me nëndetëse. Në një farë mënyre mbështet besimin se nëse rusët do të kishin dashur të kryenin ose të simulonin sabotim “kundër vetes” për arsye politike dhe strategjike, ata do të kishin të gjitha aftësitë.

“I gjithë programi i ri i Belgorod-it dhe aftësia e tij interesante e propozuar për “dronët stealth” ofrojnë dëshmi se Rusia ka një luftë të rëndësishme             me nëndetëse që mund të jetë e aftë për një spektër të gjerë misionesh, duke përfshirë sabotimin:, kujton Demerly në përfundimet e artikullit të tij. Nuk mungojnë rastet që kabllot e domosdoshëm për vendet që kufizojnë detet e veriut të jenë “këputur” nga ato që dyshohet se janë njësi të marinës ruse.

Hipoteza “alternative” e mendjeve të rrezikshme

Sabotimi i supozuar i gazsjellësit Nord Stream, është ende i pamundur për t’u konfirmuar. Por të lë të kuptohet se manusi i gjatë i Shteteve të Bashkuara mund të fshihet pas tij. Kjo është një lojë shumë e rrezikshme.

Të imagjinosh një ekip sulmuesish të zhytjes së Navy SeaL duke dalë nga një nëndetëse për të vendosur njëqind kilogram TNT në një tubacion rus në mes të një krize politike, ushtarake dhe ekonomike është më serioze se çdo shitje e sistemeve të armëve në natyrë. Prandaj, sugjerimi është që gjithmonë të ruhet një gjykim rigoroz në të gjitha nivelet. Edhe sikur asgjë të mos jetë siç duket, në luftën e spiunazhit dhe keqdrejtimit, gjithçka mund të rezultojë e kundërta e gjithçkaje.

Bota Nord Stream