Showbiz19 Nëntor 2022, 07:14

Mos pini kafe para se të bëni pazare, thotë studimi

Shkruar nga Pamfleti
Mos pini kafe para se të bëni pazare, thotë studimi

Mos pini kafe para se të bëni pazare, thotë studimi

Një studim i fundit thotë se si konsumimi i kafeinës ndikon në zakonet e shpenzimeve. Studimi sugjeron pirjen e kafesë përpara një udhëtimi, apo shëtitjeje sesa përpara blerjeve sepse do të keni më shumë shpenzime, bazuar kjo në një eksperiment social.

Në studim, një ekip kërkimor i Universitetit të Floridës Jugore kreu katër eksperimente: tre eksperimente ishin në dyqanet me pakicë dhe një eksperiment ishte në internet. Për eksperimentet në dyqan, një makinë ekspres u pozicionua në hyrjet e destinacioneve të blerjeve: dy dyqane kombëtare të mallrave shtëpiake në Francë dhe një dyqan në Spanjë. Në secilin nga tre eksperimentet, rreth 300 blerësve iu ofrua një pije falas kur hynë në dyqan. Gjysmës së pjesëmarrësve iu dhanë filxhanë që përmbanin kafe, ndërsa filxhanat e mbetur u mbushën me ujë ose pije pa kafeinë. Pjesëmarrësit konsumuan pijen e tyre para blerjes dhe më pas ndanë faturat e tyre me studiuesit.

Rezulton se blerësit që zgjodhën të pinin kafe blenë më shumë artikuj dhe shpenzuan më shumë para sesa ata që zgjodhën të mos pinin kafe.

Blerësit që pinin kafe gjithashtu blenë më shumë sende jo thelbësore, gjëra të tilla si qirinj aromatike dhe aroma, në krahasim me grupet e  tjera.

Eksperimenti i blerjeve në internet dha rezultate të ngjashme. Gjithsej 200 studentë të kolegjit u ndanë në dy grupe në bazë të llojit të kafesë që u jepej për të pirë: me kafe ose pa kafe. Pjesëmarrësve iu dha një listë me 66 produkte dhe u pyetën se cilat artikuj do të donin të blinin. Studentët me kafeinë zgjodhën blerjet impulse (gjëra si masazhuesi) me ritme më të larta se sa kolegët e tyre pa kafeinë. Në të kundërt, grupi “pa kafe” fokusohet kryesisht në blerjen e artikujve praktik si fletoret.

Çfarë do të thotë kjo për ju?

Studimi është një kujtesë për të qenë të ndërgjegjshëm se çfarë i motivon blerjet tuaja. “Ndërsa sasitë e moderuara të marrjes së kafeinës mund të kenë përfitime pozitive shëndetësore , mund të ketë pasoja të padëshiruara të konsumimit të kafeinës gjatë blerjeve,” vëren Dr. Bisëas.

Mund të jetë më mirë të shijoni filxhanin e kafesë pas udhëtimit tuaj për blerje , ndoshta si një shpërblim për t’iu përmbajtur listës suaj të dhuratave!

Lifestyle kafe Studim