Bota 6 Tetor 2022, 21:09

"National Grid" ngre alarmin: Britania mund të përballet me ndërprerje të energjisë elektrike

Shkruar nga Pamfleti
"National Grid" ngre alarmin: Britania mund të përballet me

Familjet mund të përjetojnë një seri ndërprerjesh tre-orëshe të energjisë këtë dimër, nëse Vladimir Putin ndërpret furnizimin me gaz nga Rusia dhe Britania përjeton një krizë të ftohtë, ka paralajmëruar National Grid.

National Grid ka publikuar një sërë skenarësh që mund të ndodhin këtë dimër, pasi vlerëson një periudhë shumë të pasigurt për furnizimet me energji elektrike, mes pasojave nga pushtimi rus në Ukrainë.

Sipas raportit vetëm nëse reduktohen importet e energjisë elektrike nga Evropa dhe furnizimi i pamjaftueshëm me gaz në termocentrale do të sjellin ndërprerjet e planifikuara të energjisë.

Një ngjarje e tillë do të nënkuptonte që konsumatorët në pjesë të ndryshme të vendit do të njoftohen një ditë më parë për blloqet kohore tre-orëshe gjatë të cilave do t’u ndërpritet energjia elektrike, në përpjekje për të reduktuar konsumin total me 5%.

Sipas skenarit të parë, nëse importet e energjisë elektrike nga Franca, Belgjika dhe Holanda ndërpriten gjatë gjithë dimrit. Kjo do të vinte në veprim stacionet me qymyr dhe do të nxiste shërbimin e fleksibilitetit të kërkesës.

Plani i emergjencës do të duhej të miratohej nga Mbreti Charles me rekomandimin e sekretarit të biznesit.

Një burim i lartë i industrisë tha: “Ne po shkojmë në dimër në një situatë të paprecedentë. Edhe gjatë luftës së ftohtë, Bashkimi Sovjetik e mbajti gazin të rrjedhë, kështu që është shumë e paparashikueshme.

Në skenarin e tij të “rastit bazë”, operatori i sistemit elektrik të Rrjetit Kombëtar beson se do të ketë rreth 3.7 GW më shumë energji elektrike të prodhuar sesa i nevojitet vendit. Ai parashikon një “suficit të mjaftueshëm operacional gjatë gjithë dimrit” megjithëse pret marzhe të ngushta nga fillimi i dhjetorit deri në mes të janarit, duke përjashtuar Krishtlindjet.

Sipas National Grid çdo potencial për ndërprerje të energjisë do të varet gjithashtu shumë nga moti. Qendra Evropiane për Parashikimet e Motit me Distanca të Mesme këtë javë tha se Evropa mund të pësojë një dimër më të ftohtë me më pak shi dhe erë se mesatarja. Ai parashikoi një periudhë presioni të lartë mbi Evropën Perëndimore në nëntor dhe dhjetor që mund të zvogëlojë sasinë e energjisë së rinovueshme të gjeneruar.

Fintan Slye, drejtori ekzekutiv i National Grid ESO, tha: “Si një operator ekspert dhe përgjegjës i sistemit energjetik të Britanisë së Madhe, neve na takon të marrim parasysh faktorët dhe rreziqet e jashtme përtej kontrollit tonë, si trazirat dhe paqëndrueshmëria e paprecedentë në tregjet e energjisë në Evropë dhe më gjerë.”

Bota Britani energjitike Kriza