Bota 3 Shkurt 2023, 13:02

NATO thirrje Moskës: Zbato detyrimet e traktatit bërthamor me SHBA-në

Shkruar nga Pamfleti

Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) është e shqetësuar për refuzimin e Rusisë për të përmbushur detyrimet e saj sipas një marrëveshjeje kyçe të kontrollit të armëve bërthamore me Shtetet e Bashkuara.

Anëtarët e NATO-s theksuan se Traktati i ri për Armët Sulmuese Strategjike kontribuon në stabilitetin ndërkombëtar duke kufizuar forcat strategjike bërthamore të Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara.

“Prandaj, ne vërejmë me shqetësim se Rusia nuk ka përmbushur detyrimet e saj ligjërisht të detyrueshme sipas Traktatit të ri SNO”, thuhet në deklaratë.

Siç u përmend, refuzimi i Rusisë për të thirrur një seancë të Komisionit Konsultativ Dypalësh brenda kushteve të përcaktuara nga traktati, si dhe për të lehtësuar aktivitetet e inspektimit të SHBA-ve në territorin e saj duke filluar nga gushti 2022, i pengon Shtetet e Bashkuara të ushtrojnë të drejta të rëndësishme sipas Traktatit.

Ndër të tjera, minon aftësinë e Shteteve të Bashkuara për të verifikuar në mënyrë adekuate respektimin e Rusisë me kufizimet qendrore të Traktatit.

“Anëtarët e NATO-s vazhdojnë ta shohin kontrollin efektiv të armëve si një kontribut të rëndësishëm për arritjen e qëllimeve tona të sigurisë. Traktati i ri SNO mbetet në interesat e sigurisë kombëtare të të gjitha shteteve, përfshirë anëtarët e NATO-s”, thuhej në deklaratë. NATO theksoi se mospërmbushja e detyrimeve të Rusisë minon qëndrueshmërinë e marrëveshjes.

“Ne i bëjmë thirrje Rusisë që të përmbushë detyrimet e saj sipas traktatit, duke lehtësuar inspektimet në territorin rus dhe duke iu rikthyer pjesëmarrjes në organin zbatues të traktatit”, tha NATO.

Më herët, Departamenti i Shtetit deklaroi se Rusia po shkel një marrëveshje kyçe për kontrollin e armëve bërthamore me Shtetet e Bashkuara dhe vazhdon të refuzojë inspektimet e objekteve të saj bërthamore.

Të hënën, zëvendës ministri i Jashtëm rus Sergei Ryabkov pranoi se marrëveshja nuk do të zgjatet në vitin 2026.


smile

Bota NATO traktat berthamor