Aktualitet25 Dhjetor 2018, 16:41

Në një vit në filtër 76 gjyqtarë dhe prokurorë, pas spastrimit është koha për hetime dhe sekuestrime

Shkruar nga Pamfleti

Në një vit në filtër 76 gjyqtarë dhe prokurorë, pas spastrimit është koha për hetime dhe sekustrime

Procesi i Vettingut vijon të nxjerrë nga sistemi një numr të konsiderueshëm gjyqtarësh. Në një vit kalendarik kaluan në filtra 76 gjyqtarë dhe prokurorë nga të gjitha gjykatat dhe prokuroritë e vendit. Më shumë se gjysma e tyre afro 40 subjekte, u shkarkuan nga KPK dhe KPA ndërsa disa prej tyre dhanë dorëheqje.

Ndër vendimeve të argumentuara në shkarkimet e bëra ishte mosjustifikimi pasurisë, kontaktet e papërshtatshme me botën e krimit si dhe ana profesionale. Një prej gjykatave që u boshatis nga Vettingu është Gjykata Kushtetuese nga e cila u larguan plot katër anëtarë që nga kreu i kësaj gjykate Bashkim Dedja e tre anëtarët Fatos Lulo, Fatmir Hoxha, Gani Dizdari dhe Altina Xhoxhaj. Ndërsa anëtari tjetër i Kushtetueses, Besnik Imeri dha dorëheqjen përpasa nisjes së procesit të Vettingut.

Një figurë e lartë e gjyqësorit që pret vendimin e KPA është Xhezair Zaganjori kreu i Gjykatës së Lartë, Edmond Ismalaj anëtar i Gjykatës së Lartë dhe gjyqtari Artur Malaj aktualisht kandidat për Inspektor i Lartë i Drejtësisë. Procesi i Vettingut ka përfunduar dhe në gjykatën e të drejtave të njeriut në Strasburg aty ku ankimimet i ka paraqitur ish-prokurorja Rovena Gashi dhe ish gjyqtari Fatos Lulo, ankimime për të cilat ende nuk ka një vendim.

Por të gjithë gjyqtarët dhe prokurorët e rrëzuar deri tani, në fakt janë rrëzuar vetëm nga deklarata e pasurisë edhe ajo, jo aq shumë e hetuar, por më shumë e lexuar nga Inspektorati i Deklarimit të Pasurisë.

Nuk ka dyshim që ne kemi gjyqtarë të pasur dhe prokurorë akoma më të pasur, dhe se të ardhurat dhe pasuria e tyre reale nuk është fare ajo që figuron në letra. Ndaj  krahas spastrimit është koha për hetime dhe sekuestrime. Plaçka e vjedhur duhet të kthehet.  Vetëm kështu vihet drejtësia e padrejtësisë.

codramol
smile

Aktualitet Gjyqtare prokurorë vetting