Bota19 Maj 2022, 11:15

"Nëse ekonomistët janë kaq të zgjuar, pse nuk janë të pasur?"

Shkruar nga Pamfleti

Ilustrim nga The New York Times/ Getty Images

Askush nuk i pyet murgjit trapistë pse nuk janë të pasur, sepse kuptohet që të pasurohen nuk është aspirata e tyre. Ekonomia gjithashtu ofron shpërblime përtej parave. Ka një shaka në rrjetin “Quora” për një grup bankierësh investimesh që pyesin një profesor ekonomie pse nuk është i pasur nëse është kaq i zgjuar. Ai i pyet ata pse nuk janë të zgjuar nëse janë kaq të pasur.

Shkruar nga Peter Coy, New York Times

Pasi shkrova një buletin muajin e kaluar se si pikëpamjet e ekonomistëve ndryshojnë nga ato të njerëzve të zakonshëm, mora një email me titull: “Nëse ekonomistët janë kaq të zgjuar, pse nuk janë të pasur?” Unë nuk jam një ekonomist, kështu që pyetja nuk më shqetëson. Shpjegimet e mundshme, megjithatë, janë interesante – ndonjëherë qesharake, ndonjëherë disi të thella.

Lidhur me këtu janë pesë teori që duhen marrë parasysh:

Ekonomistët nuk po përpiqen të jenë të pasur. Shumë ekonomistë shkojnë të punojnë për institucionet shtetërore dhe arsimin e lartë. Ju nuk shkoni të punoni për punëdhënës të tillë sepse aspironi pasuri të mëdha. Sipas Byrosë së Statistikave të Punës, pagat mesatare vjetore të ekonomistëve në maj 2021 ishin 105,630 dollarë. Kjo është më e ulët se paga mesatare e astronomëve, inxhinierëve bërthamorë, dozimetristëve mjekësorë dhe artistëve të grimit të teatrit dhe performancës.

Askush nuk i pyet murgjit trapistë pse nuk janë të pasur, sepse kuptohet që të pasurohen nuk është aspirata e tyre. Ekonomia gjithashtu ofron shpërblime përtej parave. Ka një shaka në rrjetin “Quora” për një grup bankierësh investimesh që pyesin një profesor ekonomie pse nuk është i pasur nëse është kaq i zgjuar. Ai i pyet ata pse nuk janë të zgjuar nëse janë kaq të pasur.

Ekonomistët janë shumë të mirë në ekonomi. Të mësosh pak ekonomia është e dobishme për shumë karriera fitimprurëse, nga menaxhimi tek banka. Warren Buffett, Steven Cohen, Kenneth Griffin, Henry Kravis dhe Elon Musk janë ndër miliarderët që kanë diplomë bachelor ose master në ekonomi. Gabimi është ta duash aq shumë sa të marrësh doktoraturën dhe të bëhesh një postdoktor ose asistent profesor i varfër. Është e njëjta gjë me shkencat e vështira.

Në “My Life as a Quant”, fizikani teorik Emanuel Derman shkruan se ai nuk filloi të fitonte para të vërteta derisa e kuptoi se nuk do të ishte kurrë një fizikant me famë botërore dhe shkoi të punonte në Wall Street, ku aftësitë e tij në matematikë ishin të kërkuara.

Ekonomistët në fakt nuk janë të zgjuar. Unë nuk e blej këtë. Unë mendoj se ekonomistët janë të zgjuar. Por disa – jo ato të mirët – mund të verbohen. Ata i njohin mirë subspecialitetet e tyre, por janë të dobët ndaj të tjerave, siç është historia ekonomike. Këta ekonomistë kanë ekspertizë teknike, por jo mençuri.

 

Ekonomistët janë të penguar nga “hipoteza efikase e tregut”. Ka një shaka për një ekonomist të ri që përkulet për të marrë një kartëmonedhë prej 20 dollarësh që sheh në trotuar. Një koleg më i vjetër i thotë të mos shqetësohet sepse nëse do të kishte vërtet një kartëmonedhë prej 20 dollarësh, dikush do ta kishte marrë tashmë. Hipoteza e përkushtimit ndaj tregjeve efikase – e cila supozon se çmimet pasqyrojnë të gjithë informacionin e disponueshëm – i dekurajon ekonomistët të përpiqen të mposhtin tregun dhe kjo është arsyeja pse ata nuk bëhen kurrë të pasur.

Ekonomistët mendojnë se mund ta mposhtin tregun, por e kanë gabim. Një shembull i shkëlqyer i kësaj është Menaxhimi afatgjatë i Kapitalit, një fond mbrojtës i paralajmëruar që përfshinte një palë laureatë të Nobelit për ekonominë, Robert Merton dhe Myron Scholes. Ai u rrëzua në mënyrë spektakolare në vitin 1998.

Deirdre McCloskey, një ekonomiste që shkroi një libër të vitit 1990 me titull “Nëse je kaq i zgjuar: rrëfimi i ekspertizës ekonomike”, më shkroi në një email se kur ishte në Universitetin e Çikagos në vitet 1970, anëtarët e lartë të fakultetit po spekulonin në tregun e obligacioneve. Milton Friedman i tha asaj se normat e interesit do të bien. “Kjo ishte kur normat e interesit ishin në 6 për qind,” shkroi ajo. “Ato në fakt u rritën në 10 për qind” menjëherë më pas, “dhe ekonomistët e mençur humbën.”

Warren Buffett, pavarësisht se ka fituar një diplomë master të shkencës në ekonomi nga Universiteti i Kolumbias në 1951, i tha një intervistuesi të CNBC në 2016, “Unë nuk i kushtoj vëmendje asaj që thonë ekonomistët, sinqerisht.” Ai shtoi: “Ju keni të gjithë këta ekonomistë me këto 160 IQ që kaluan jetën e tyre duke e studiuar atë. A mund të më përmendni një ekonomist super të pasur që ka bërë ndonjëherë para nga letrat me vlerë?

Buffett tha se ekonomisti i madh britanik John Maynard Keynes dështoi në mënyrë të përsëritur si investitor kur u përpoq të përdorte ciklin e kredisë për të parashikuar se çfarë do të bënin bizneset dhe ia doli kur hoqi dorë nga kjo dhe “u vendos të blinte biznese të mira me çmim të ulët”.

Buffett ka të drejtë që ekonomia nuk është një mënyrë ideale për të fituar para si investitor. Nga ana tjetër, nuk është për këtë. Është një shkencë e mjeteve dhe qëllimeve. Le të jenë ekonomistët, ekonomistë!

Bota #Ekonomistët #Pasuria