Aktualitet 3 Shkurt 2023, 16:52

Operacioni “Bridora” ndaj shqiptarëve, Britania e Madhe synon të dëbojë sa më shumë azilkërkues

Shkruar nga Pamfleti
Operacioni “Bridora” ndaj shqiptarëve, Britania e Madhe synon

Operacioni “Bridora” ndaj shqiptarëve, Britania e Madhe synon të dëbojë sa më shumë azilkërkues

Ministria e Brendshme britanike ka urdhëruar njësitë e azilit që të punojnë vetëm me kërkesat e shqiptarëve për të përshpejtuar dëbimet.

Burimet thonë se nisma, me emrin e koduar “Operacioni Bridora”, synon të shpallë sa më shumë aplikime nga shqiptarët “qartësisht të pabazuara” dhe të largojë njerëzit nga MB pas një rritjejes së numrit që mbërrijnë me varka të vogla .

Ka shqetësime se do të vonojë vendimet për mijëra afganë, iranianë, sirianë dhe azilkërkues nga të gjitha vendet e tjera, me shumë prej tyre që tashmë presin vite për të zbuluar nëse do t’u jepet azili apo  jo.

“Është diskriminim,” i tha Independent një burim i njohur me lëvizjen që nis të hënën. “[Ligji i ‘pretendimeve qartazi të pabazuara’] nuk zbatohet në mënyrë të barabartë për azilantët nga vendet e tjera.”

Nga më shumë se 140,000 aplikime për azil që presin një vendim fillestar në MB, rreth 16 për qind (22,900) janë nga shqiptarët.

Më shumë se 16,000 kërkesa të pazgjidhura lidhen me iranianët, 14,5000 me irakenët, 9,000 me afganët dhe rreth 7,000 me sirianë dhe eritreanë.

Clare Moseley, themeluesja e bamirësisë Care4Calais, tha se disa nga kombësitë që shtyheshin në fund të radhës kishin norma të granteve për azil deri në 98 përqind, por tani do të “presin edhe më gjatë përpara se të rifillojnë jetën e tyre”.

“Kërkesat për azil duhet të dëgjohen në mënyrë të drejtë bazuar në rrethanat personale të njerëzve,” shtoi ajo.

“Ky ‘operacion’ i ri me shumë mundësi do të ishte diskriminues, por me siguri do të ishte joefektiv në trajtimin e problemeve në sistemin e azilit që politikat e qeverisë sonë kanë krijuar. Do të bëjë pak për të reduktuar numrin e kërkesave të mbetura për azil.”

Një ligj prej dy dekadash e rendit Shqipërinë midis vendeve, përfshirë Ukrainën, ku Ministria e Brendshme mund t’i deklarojë kërkesat për azil nga qytetarët “qartësisht të pabazuara”, sepse ato konsiderohen të sigurta.

Një burim i tha The Independent se ata besonin se qëllimi i Operacionit Bridora ishte të certifikonte sa më shumë kërkesa për azil shqiptarë që të ishte e mundur sipas ligjit, në mënyrë që njerëzit të mund të largoheshin nga MB dhe të ndaloheshin të apelonin çështjet e tyre nga jashtë.

“Me sa duket ata e kanë përjashtuar mundësinë që ta quajnë Operation Clusterf***,” vuri në dukje një burim tjetër.

Jonathan Featonby, analisti kryesor i politikave në Këshillin e Refugjatëve, tha se organizata po punonte me refugjatët shqiptarë që ishin viktima të trafikimit dhe shfrytëzimit dhe kanë kërkesa legjitime për azil.

“Është jetike që çdo rasti t’i jepet një vlerësim i drejtë,” shtoi ai. “Të paragjykosh një pretendim të bazuar në paragjykime për vendin e origjinës së aplikantit është e gabuar. Ndërkohë që problemi i azilit duhet të adresohet, ne nuk mund të harrojmë faktin se kemi të bëjmë me jetë njerëzish të vërtetë.”

Ajo vjen ndërsa qeveria përgatitet të sjellë akoma më shumë legjislacion në parlament në një përpjekje për të reduktuar kalimet me varka të vogla, të cilat kanë vazhduar të rriten pavarësisht politikave të vijës së ashpër që Home Office tha se do të vepronte si një pengesë.

Si Rishi Sunak ashtu edhe Suella Braverman janë fokusuar te shqiptarët, duke i cilësuar gjerësisht si “migrantë të paligjshëm”, duke ndezur thirrjet nga ambasadori i Tiranës për “të ndalojë fushatën e diskriminimit ndaj shqiptarëve që jetojnë këtu në MB”.

Por të enjten, kryeministri e quajti “qesharak” numrin e shqiptarëve që kalojnë Kanalin Anglez me varka të vogla dhe u zotua se “do të kthejë të gjithë migrantët e paligjshëm nga Shqipëria dhe kjo do të rritet gjatë vitit”.

“Shumë shpejt ne do të prezantojmë ligje të reja në parlament që ofrojnë sistemin që thotë se nëse vini këtu në mënyrë të paligjshme, nuk do të mund të qëndroni vërtet këtu,” shtoi z. Sunak.

“Do të ketë aftësinë në shumicën dërrmuese të rasteve t’ju dërgojë në një vend alternativ të sigurt, qoftë ai nga vini, nëse është i sigurt, si Shqipëri, siç është Ruanda.”

Qeveria nuk ka dhënë asnjë detaj për projektligjin e ri dhe si do të funksionojë.

Ka kaluar më pak se një vit që kur miratoi një grup tjetër të madh ligjesh, të cilat i bënë një vepër penale kalimet me varka të vogla nga azilkërkuesit dhe shpallën skemën e Ruandës.

Një zëdhënës i Zyrës së Brendshme tha: “Qeveria po ndërmerr veprime për të ulur numrin e prapambetur të azilit, duke përfshirë dyfishimin e numrit të punonjësve të rasteve të azilit në më shumë se 1,270. Ky aksion do të përfshijë 400 staf që punojnë për të përshpejtuar kërkesat nga shtetasit shqiptarë dhe puna ka vazhduar për këtë që kur u shpall publikisht në dhjetor. Është e pasaktë të sugjerohet se përpunimi i kërkesave për azil shqiptarë është në kurriz të kombësive të tjera.

Ne e vlerësojmë komunitetin tonë shqiptar në MB dhe vazhdojmë të mirëpresim ata që vijnë ligjërisht dhe kontribuojnë në shoqërinë tonë. Megjithatë, ne po shohim një numër të madh që rrezikojnë jetën e tyre për të hyrë ilegalisht, duke vendosur një tendosje të paqëndrueshme në sistemin tonë të azilit.”/TheIndependent

Aktualitet Britania e Madhe Operacion “Bridora” Shqiptaret