Bota24 Shkurt 2022, 19:34

OSBE evakuon stafin nga Ukraina: Shpresoj të rikthehemi sa më shpejt, nuk ishte e lehtë

Shkruar nga Pamfleti

Sekretarja e OSBE Helga Maria Schmid  ka bërë me dije evakuimin e përkohshëm të stafit të nga Ukraina për shkak të situatës.

Deklarata e Sekretarit të Përgjithshëm për evakuimin e përkohshëm të stafit të OSBE-së nga Ukraina

Për shkak të luftimeve të vazhdueshme dhe situatës së përkeqësuar të sigurisë në Ukrainë, në koordinim me Kryesuesin në detyrë, kam vendosur të evakuoj përkohësisht të gjithë anëtarët e misionit ndërkombëtar nga Ukraina sa më shpejt të jetë e mundur.

Përkushtimi dhe guximi i stafit të OSBE-së është i lavdërueshëm. OSBE-ja krijoi menjëherë Misionin Special të Monitorimit (SMM) në vitin 2014 dhe burrat dhe gratë e përkushtuara të këtij misioni kanë qenë sytë dhe veshët tanë të paanshëm në terren në të gjithë vendin. Koordinatori ynë i projektit në Ukrainë ka punuar me zell që nga viti 1999 për të ndihmuar Ukrainën të rrisë sigurinë e saj dhe të zhvillojë legjislacionin, institucionet dhe praktikat e saj në përputhje me standardet demokratike.

Ne kemi një trashëgimi me të cilën duhet të krenohemi në vend. Mezi presim të rifillojmë misionet tona kur ta lejojnë rrethanat.

Evakuimi i stafit tonë do të kryhet sa më shpejt që të jetë e mundur dhe e realizueshme në varësi të faktorëve përkatës në terren.

Ky vendim nuk është marrë lehtë dhe zhvendosja është menduar të jetë e përkohshme. Siguria e grave dhe burrave të përkushtuar që shërbejnë si sy dhe veshë të paanshëm të komunitetit ndërkombëtar në terren në të gjithë vendin është e domosdoshme.


smile

Bota OSBE Ukraina