Aktualitet14 Prill 2018, 19:22

Paralajmërimi: Katastrofa më e madhe me prodhimet shqiptare pritet të ndodhë gjatë këtij viti

Shkruar nga Pamfleti
Paralajmërimi: Katastrofa më e madhe me prodhimet shqiptare pritet

Paralajmërimi: Katastrofa më e madhe me prodhimet shqiptare pritet të ndodhë gjatë këtij viti

Tavolina e ngrënies në botë po ndikohen nga ndryshimet klimatike. Ndërsa rajonet e ftohta bëhen më të ngrohta, dhe vendet e ngrohta ende më të nxehta, bujqësia dhe peshkimi po vuajnë efektet e para.

Sipas hartës së publikuar nga Bloomberg sot, vihet re se Shqipëria është në vendet që do të ndikohet nga furnizimi me ushqime të caktuara, që sipas Institutit të Kërkimeve për Politika Ushqimore, në 2050 vendi ynë do të ketë një humbje nga 5-25 %.

Sipas hartës botërore, vendet më të rrezikuara janë kryesisht vendet aziatike, ndërsa edhe Europa do të ketë ndikimin e tij në këtë sektor. Italia, Franca, Spanja e Portugalia vihen re që do të kenë humbje më të mëdha deri në 2050, sugjeron projeksioni i Insitutit. Një tjetër anë e medaljes jep shtetet të cilat do të ‘fitojnë’ një klimë të tillë që të kultivojnë më tepër kultura, në rastin e raportit janë shtetet e Europës Qendrore e Lindore.

Një klimë në zhvillim do të thotë ndryshime të mëdha për njerëzit që rriten, ‘luftojnë’ për të jetuar, dhe të gjithë të tjerët që blejnë dhe hanë atë që prodhojnë.

Ka fitues dhe humbës. Ka kërcënime për cilësinë e prodhimeve bazë të botës, duke përfshirë grurin dhe misrin, si dhe lukse të tilla si vera Bordeaux dhe kafeja. Ekspertët sugjerojnë se përmes mungesës ose përmbytjes, furnizimi me ushqime mund të çekuilibrojë edhe çmimet.

Ndërsa rriten temperaturat, kushtet më të mira të rritjes për shumë kultura po largohen nga tropikët dhe nga toka më e ulët, e shtrirë deri në zonat më të freskëta. Peshqit dhe gjallesa të tjera nënujore, gjithashtu, po migrojnë në det të ftohtë pasi habitatet e tyre po ngrohen.

Aktualitet