Bota22 Maj 2022, 20:27

Parlamenti ukrainas shpall të paligjshme simbolet e ushtrisë ruse “Z” dhe “V”

Shkruar nga Pamfleti

Parlamenti ukrainas ka miratuar një projektligj që ndalon simbolet e pushtimit rus, duke përfshirë ato që përmbajnë shkronjat Z dhe V.

Dputeti Yaroslav Zheleznyak tha në Telegram se dokumenti përfshinte propozimet e Presidentit Zelensky, të cilat ai i paraqiti kur vuri veton ndaj projektligjit të mëparshëm të miratuar më 14 prill.

Versioni i ri i ligjit zgjeron gamën e rasteve kur lejohet ekspozimi i simboleve, përkatësisht në muze, biblioteka, vepra shkencore, tekste shkollore e kështu me radhë, sipas kolegëve tanë në BBC Monitoring.

Projektligji i ri, megjithatë, ndalon krijimin e OJQ-ve që përdorin simbolet ruse të luftës dhe aktivitetet e të cilave kanë për qëllim përhapjen e propagandës së luftës dhe minimin e sovranitetit dhe integritetit territorial të Ukrainës.

Shkronjat “Z” dhe “V”, të cilat nuk ekzistojnë në alfabetin rus, janë përdorur gjerësisht për të simbolizuar mbështetjen për pushtimin e Ukrainës nga Rusia. Ato përdoren për të shënuar automjetet ushtarake ruse në fushën e betejës.


smile

Bota Lufte Ukrainë. z