Bota10 Janar 2023, 10:51

Për herë të parë në 10 mijë vjet, kometa e dukshme me sy të lirë do t’i afrohet Tokës

Shkruar nga Pamfleti
Për herë të parë në 10 mijë vjet, kometa e dukshme

Në fillim të vitit 2023, Toka do të vizitohet nga një kometë e sapo zbuluar, e cila mund të jetë mjaft e ndritshme për t’u dalluar me sy të lirë. Në janar, kur kometa udhëton drejt veriperëndimit, vëzhguesit në hemisferën veriore do të jenë në gjendje ta dallojnë atë në qiell, sipas NASA. Duke filluar nga fillimi i shkurtit 2023, shikuesit në hemisferën jugore do të mund të shohin.

Nëse e lejon moti, vëzhguesit duhet të shikojnë për C/2022 E3 (ZTF) më 21 janar gjatë hënës së re, kur hëna do të jetë e ulët në qiell.

C/2022 E3 është një kometë që u zbulua më 3 mars 2022 nga instrumenti Solar Ëind Anisotropies (SËAN) në bordin e Observatorit Diellor dhe Heliosferik (SOHO).

Është një kometë me periudhë të gjatë, që do të thotë se ka një periudhë orbitale prej më shumë se 200 vjet.

Orbita e kometës është shumë eliptike dhe mendohet se vjen nga reja Oort, një rajon i hapësirës që rrethon sistemin diellor që mendohet se përmban një numër të madh objektesh të vogla, të akullta. Kometa nuk pritet të bëjë ndonjë afrim afër Tokës në të ardhmen e parashikueshme.

Laboratori i Propulsionit Jet i NASA-s (JPL) vlerëson se kometa do të zgjasë për rreth 50,000 vjet. Prandaj, hera e fundit që ishte kaq afër Tokës ishte gjatë epokës së Paleolitit të Sipërm, kur kaloi rreth 100 milionë milje nga dielli më 12 janar dhe 26 milionë milje larg në shkurt.

Prandaj, njerëzit e fundit që ishin në gjendje të shihnin C/2022 E3 (ZTF) ishin Homo sapiens të hershëm që jetonin gjatë epokës së fundit akullnajore, ose “epokës së akullit”.

Bota kometa toka