Aktualitet 7 Dhjetor 2018, 15:11

Përparim Kabo “pickon në plagë”: Pellgu u turbullua, përtej pjesës së dukshme të protestës ka diçka më të

Shkruar nga Pamfleti
Përparim Kabo “pickon në plagë”: Pellgu u turbullua,

Përparim Kabo "pickon në plagë": Pellgu u turbullua, përtej pjesës së dukshme të protestës ka diçka më të thellë

Profesor Përparim Kabo i bën thirrje shtetit të “mendohet” pasi studentët janë në rrugë dhe të tjerë do u bashkohen. Sipas Kabos, kjo nuk është thjesht çështje tarifash e kostosh, është kuptimi mbi lirinë akademike, e pavarësia administrative që pretendoheshin nga ligji per arsimin e lartë.

Reagimi i plotë i Përparim Kabos:

Studentet ne rruge shtet mendohu, studentet do te mbeten atje dhe te tjere do ti bashkohen shtet numuro ditet…Ajo qe ndodh nuk eshte as ceshtje thjesht administrative as per kushte me te mira tarifore…kjo eshte pjesa e dukshme e protestes…ka dicka tjeter me te thelle. Kuptimi mbi lirine akademike dhe pavaresine administrative qe pretendoheshin nga ligji i ri per arsimin e larte..u zgjatuan nga aktet nenligjore…duke ndertuar nje rrjet kontrolli dhe urdherimi qe i ze frymen IAL-ve. Para po thuaj me shume se nje viti une u shpreha me shkrim ne studimin “Ligji perball arsimit apo arsimi perball ligjit..” .

Gjykimi im eshte se ky ligj eshte manaxherial dhe ka nje prishje drejtpeshimi…Shprehet per me shume liri se nderton struktura te pavarura dhe njeheresh ata qe drejtojne keto njesi jane te varura nga Ministria…Kjo eshte liri ne cengel…Ne borde nuk duhet te punoje askush qe ka punuar apo punon ne Ministrine Arsimit…Bordi duhet te jete i pavarur qe te kete peshe dhe besueshmeri ne vendimmarje…Atje duhet te jene ish pedagoge qe mund te mos jene me mardhenie pune, shkencetare dhe studente…Arsimi nuk eshte sistemi qe futet ne rregullore gati si ato ushtarake..Edhe pikat qe kerkojne studentet nuk kane dhe nuk duhet te kene lidhje me Ekzekutivin…ato duhet te jene ne dore te rektorateve dhe senateve akademike…Me kete mendesi qe ne kontrollojme dhe percaktojme gjithcka…i bije qe Ministria te mari trajten e mesueses kujdestare…Edhe dicka… dua qe studentet te dalin hapur edhe per korrupsionin per pagesat qe behen nen dore per te mare provimet…sepse xhamia nuk futet ne thes….nje gje qe dihet duhet luftuar….

Pellgu u turbullua po atje nuk ka ujera te kthjellta…ndryshimi ka rruge perpara…ndryshimi vjen nga e ardhmja dhe ate e sjellin studentet…jam me ju si gjithnje…

pkabo 7 dhjetor 2018

Forum