Bota 7 Shkurt 2023, 12:11

Pse bota është bërë kaq e paqëndrueshme tani?

Shkruar nga Pamfleti

Jetët tona priren të ecin pa probleme dhe në mënyrë të parashikueshme shumicën e kohës, por ato janë gjithashtu të prirura ndaj paqëndrueshmërisë së përhershme me pasoja shkatërruese.A mund të bëjmë më shumë për të parashikuar këto periudha dhe madje të ndërhyjmë për t’i parandaluar ato?

Shkruan Tim Palmer*, BBC Future

Për shumë prej nesh, jeta duket se përparon pa probleme dhe në mënyrë të parashikueshme për pjesën më të madhe të kohës. Në të vërtetë, duket se një nga shqetësimet tona më të mëdha duket se po ngecet në një gropë. Por më pas, me sa duket nga askund, bota jonë është kthyer përmbys. Një pandemi globale na godet, duke vrarë miliona njerëz dhe duke detyruar vende të tëra në mbyllje. Më pas inflacioni rritet dhe rënia ekonomike kërcënon jetesën tonë. Dhe (jo pa lidhje) një vend pushton një tjetër dhe lufta që rezulton na prek të gjithëve. Ua! Nga erdhi e gjithë kjo në tokë?

Ka një arsye të përgjithshme për këto katastrofa të papritura të paparashikuara. Është diçka që zakonisht gjendet në shumë “sisteme jolineare” në shkencat fizike, biologjike dhe sociale: paqëndrueshmëria e ndërprerë. Kjo do të thotë, pas periudhave të gjata të sjelljes së mërzitshme dhe të parashikueshme, këto sisteme papritmas bëhen jashtëzakonisht të paparashikueshme, duke shfaqur luhatje ekstreme.

Çfarë është një sistem jolinear?

Është ai, rezultatet e të cilit nuk janë në proporcion të drejtë me inputet. Ne njerëzit jemi sisteme jolineare: nëse fitojmë 1 milion dollarë (ose 1 milion paund nëse preferoni) në llotari, ka të ngjarë të jemi vërtet shumë të lumtur. Por nëse do të fitonim 4 milionë dollarë/4 milionë paund, ka të ngjarë të mos ishim katër herë më të lumtur. E thënë më thelbësisht, nëse dyfishimi i pasurisë sonë në llotari do të na bënte të lumtur, humbja e pasurisë sonë përmes ndonjë kumari marrëzi jo vetëm që do të na trishtonte, por do të na shkatërronte.

Jolineariteti është një përbërës kyç pas fenomenit të kaosit – procesi që mbështet efektin e famshëm të fluturës – se si një pasiguri e vogël mund të rritet dhe ta bëjë të gjithë sistemin të paparashikueshëm. Megjithatë, në sistemet kaotike, efekti i fluturës nuk është plotësisht në lojë gjatë gjithë kohës. Ndonjëherë një sistem kaotik mund të jetë i parashikueshëm për një periudhë mjaft të gjatë në të ardhmen. Në raste të tjera, pranë një paqëndrueshmërie të përhershme, përplasja e krahëve të një fluture mund të shkatërrojë parashikueshmërinë për një periudhë shumë të shkurtër kohore. E gjithë kjo është pasojë e jolinearitetit.

Moti është një sistem kaotik jolinear. Është mjaft e mërzitshme dhe e parashikueshme për shumicën e kohës, por herë pas here bëhet jashtëzakonisht e paparashikueshme dhe ekstreme. Në tetor 1987, parashikuesi i motit në BBC, Michael Fish, u tha shikuesve të mos shqetësoheshin për erërat e forta që doli të ishin stuhia më e keqe që Anglia jugore kishte përjetuar në 300 vjet, vetëm një ditë para se të ndodhte. Meteorologët mësuan nga kjo përvojë. U kuptua se evolucioni i asaj që është bërë e njohur në disa qarqe si “Stuhia e Peshkut” ishte jashtëzakonisht e ndjeshme ndaj efektit të fluturës – shumë më tepër se normalja. Dhe kështu, në ditët e sotme, kur përpiqen të parashikojnë motin, qendrat e parashikimit kryejnë ansamble me 50 simulime, secila prej të cilave ndryshon pak në kushtet e tyre fillestare (nga përplasjet e krahëve të fluturës meteorologjike).

Kur atmosfera është shumë e paqëndrueshme, siç ishte në tetor 1987, atëherë parashikimet e ndryshme brenda ansamblit do të ndryshojnë në mënyrë dramatike nga njëra-tjetra: disa do të tregojnë mot ekstrem me forcë uragani, të tjerët do të tregojnë mot shumë më të mirë. Gjithçka që një parashikues mund të bëjë në një situatë të tillë është të vlerësojë disa probabilitete, ose gjasa, që ngjarja ekstreme të ndodhë.

Por parashikimi i një probabiliteti të konsiderueshëm për një ngjarje ekstreme është shumë më mirë sesa parashikimi i asgjëje të rëndësishme, siç ndodhi në vitin 1987. Dhe parashikimi i motit në ansambël po revolucionarizon sot mënyrën se si agjencitë humanitare dhe të ndihmës ndaj fatkeqësive dërgojnë ushqim urgjent, strehim, ilaçe dhe madje edhe financa në rajonet në rrezik të motit ekstrem. Një veprim i tillë parashikues ndërmerret kur probabilitetet e bazuara në ansambël për mot ekstrem tejkalojnë një prag të paracaktuar.

A mund të ndikojmë ne njerëzit në mundësinë e paqëndrueshmërive të tilla të përhershme? Po ne mundemi.

Duke vazhduar të emetojmë gazra serë në atmosferë, duke ngrohur dhe lagur ajrin, ne po e animojmë sistemin tonë klimatik jolinear drejt paqëndrueshmërisë më të madhe të ndërprerë. Ndoshta një nga llojet më shkatërruese të paqëndrueshmërisë lidhet me një pikë kthese, për shembull, e lidhur me shpërbërjen e një shtrese të madhe akulli, duke çuar në një rritje të konsiderueshme të nivelit të detit. Në këtë situatë, ne nuk mund të zhbëjmë dëmin e shkaktuar thjesht duke rikthyer emetimet tona; që do të ishte mbyllja e derës së stallës pasi kali të ketë fikur.

Ne kemi aftësinë për të ulur gjasat e këtyre paqëndrueshmërive klimatologjike duke rregulluar emetimin e gazeve serrë.

Por cilat veprime do të jenë më efektive?

Në vitet 1950, u hodh një ide për të shpërthyer bomba bërthamore në pjesë të përshtatshme të atmosferës, për të larguar uraganet nga shtigjet e tyre të parashikuara nëse kërcënonin rajonet e populluara.

Për të udhëhequr këto vendime, shkencëtarët e klimës përpiqen të modelojnë sistemin klimatik dhe të vlerësojnë se si do të ndryshojë klima si rezultat i skenarëve të ndryshëm të mundshëm të emetimeve në të ardhmen. Por ka paqartësi në këto vlerësime, jo më pak që dalin nga efekti i këtyre emetimeve në proceset e brendshme atmosferike si mbulimi i reve.

Shkencëtarët e klimës përpiqen t’i marrin parasysh këto pasiguri duke drejtuar ansamble modelesh klimatike ku, të themi, proceset e pasigurta të reve përfaqësohen në mënyra të ndryshme të mundshme. Është shumë e rëndësishme që ansamblet tona të ofrojnë probabilitete të besueshme për të dëmtuar ndryshimet klimatike. Pikëpamja ime është se ne kemi më shumë për të bërë për këtë të fundit dhe me të vërtetë duhet të bashkojmë burimet tona ndërkombëtarisht për të krijuar një lloj të ri “CERN (Organizata Evropiane për Kërkime Bërthamore,) për ndryshimet klimatike” – një organizatë kërkimore ndërqeveritare që do të fokusohet në shkencën e klimës dhe jo në fizikën e grimcave si bën CERN .

Edhe sistemi ynë diellor, që shpesh mendohet si sistemi më i parashikueshëm dhe më i parashikueshëm nga të gjithë, është kaotik dhe mund të shfaqë paqëndrueshmëri të përhershme.

Ekonomia globale është një sistem tjetër jolinear që mund të ketë një ndikim të thellë në të gjithë jetën tonë

Por moti ekstrem nuk është i vetmi sistem jolinear që ka ndikuar në jetën tonë kohët e fundit.

Përhapja e Covid-19 nuk ishte veçanërisht e parashikuar mirë në fazat e hershme të sëmundjes. Megjithatë, ajo nxiti zhvillimin e modeleve epidemiologjike për parashikimin e vdekjes dhe shtrimit në spital që rrjedhin nga infeksioni Covid. Ashtu si me ndryshimin e klimës, këto nuk janë aq shumë parashikime, sesa parashikime: vlerësime të bazuara në opsione të ndryshme politikash, nga bllokimet e rrepta deri tek mungesa fare. Sidoqoftë, megjithëse modelet e mëparshme të sëmundjes nuk ishin në vetvete veçanërisht të besueshme, pasi u zhvilluan më shumë modele me supozime të ndryshme, kështu që ansamblet me shumë modele të shtrimeve në spital dhe vdekjeve nga Covid u bënë të mundura duke bashkuar rezultatet e modelit së bashku në formë probabiliste. Këto dhanë vlerësime shumë më të besueshme të skenarëve të mundshëm të rastit më të keq sesa mund të siguroheshin ndonjëherë nga parashikimet e një modeli të vetëm.

Ekonomia globale është një sistem tjetër jolinear që mund të ketë një ndikim të thellë në të gjithë jetën tonë. Sipas ish-kryekonomistit të Bankës së Anglisë, Andy Haldane, ekonomistët patën momentin e tyre Michael Fish në 2008 kur Mbretëresha Elizabeth II pyeti në mënyrë të famshme një asamble ekonomistësh në qytetin e Londrës pse nuk e kishin parë përplasjen financiare të atij viti që po vinte. . Haldane kuptoi se lloji i modelit ekonomik të përdorur nga Banka e Anglisë thjesht nuk ishte në gjendje të përfaqësonte llojin e paqëndrueshmërisë së përhershme që mund të ndodhte në sistemin financiar.

Është relativisht e lehtë të përshkruash kushtet ku një paqëndrueshmëri financiare e përhershme mund të ndodhë në mënyrë cilësore. Shumicën e kohës një fond mbrojtës zbut paqëndrueshmërinë në çmimin e një aksioni duke e zhvendosur aksionin drejt vlerës së tij të brendshme. Megjithatë, bankat u japin hua fondeve mbrojtëse dhe për të frenuar rrezikun e tyre, bankat kufizojnë shumën që janë të gatshme të japin hua.

Tani supozoni se vlera e një aksioni bie kur fondi mbrojtës është plotësisht i levave. Fondi mbrojtës do të duhet të shesë aksionet e tij për të shlyer një pjesë të kredisë. Por shitja e aksioneve në këtë mënyrë mund të bëjë që aksioni të bjerë më tej në vlerë. Kjo e bën edhe më të vështirë për fondin mbrojtës të paguajë kredinë. Ndoshta jo vetëm fondi mbrojtës, por edhe banka do të prishet nëse kjo sjellje është e përhapur. Në këtë mënyrë, vihet në lëvizje një lloj paqëndrueshmërie vdekjeprurëse për të gjithë ekonominë, veçanërisht nëse ajo ekonomi varet nga shëndeti i sektorit të saj financiar.

Problemi është se modelet tradicionale neoklasike të makroekonomisë thjesht nuk përfshijnë procese të tilla në shkallë të vogël. Një lloj i ri modeli – një model i bazuar në agjent – kërkon ta bëjë këtë. Këtu modeli përpiqet të integrojë veprimin e agjentëve individualë, si bizneset, industritë, bankat dhe fondet mbrojtëse, nga themeli.

Filozofia që mbështet modele të tilla nuk është shumë e ndryshme nga një model i parashikimit të motit ku agjentët individualë janë katrorë të vegjël rrjetë (me disa kilometra në shkallë horizontale) që përshkruajnë variablat e motit në një shkallë elementare të supozuar. Matematika e modeleve të bazuara në agjentë është e çrregullt, ndryshe nga matematika elegante, por më pak e dobishme e modeleve ekonomike neo-klasike. Por kjo është mënyra se si bota mund të jetë – mjaft e çrregullt.

Metodat e parashikimit të ansamblit të bazuara në modele të bazuara në agjentë janë duke u zhvilluar për të parashikuar paqëndrueshmëritë probabilistike të përhershme në sektorin financiar. Megjithatë, krahasuar me parashikimin e motit dhe klimës, këto zhvillime janë në një fazë shumë të hershme.

Dhe sigurisht, aftësia jonë për të parashikuar ekonominë varet nëse bota është në paqe apo në luftë. Një nga pionierët e parashikimit sasior të motit, Lewis Fry Richardson, zhvilloi gjithashtu disa nga modelet e para sasiore të parashikimit të konfliktit. Parashikimi i konfliktit po fillon gjithashtu të zhvillohet në një fushë të pjekur duke përdorur modele të bazuara në agjentë dhe përsëri teknikat e parashikimit të ansamblit, ku pasiguritë kryesore janë të ndryshme ndërmjet anëtarëve të ansamblit, është jetike për të prodhuar parashikime të besueshme probabiliste. Këto modele vërtetuan Ukrainën si një pikë potenciale të nxehtë për konflikt, përpara pushtimit të Rusisë.

Le t’i bashkojmë të gjitha këto.

Paqëndrueshmëritë me ndërprerje janë një tipar i shumë sistemeve jolineare në natyrë dhe në shoqërinë globale. Në përgjithësi, ndikimet e tyre duken të jenë thellësisht negative, duke prishur jetën tonë në një mënyrë të keqe. Si mund të përballemi me këto paqëndrueshmëri? Ndoshta ne mund t’i ndalojmë ato të ndodhin fare. Në rastin e një asteroidi mashtrues, kjo me të vërtetë duket e mundur. Në rastin e motit ose në të vërtetë të ekonomisë, sistemet janë shumë komplekse që kjo të jetë e realizueshme. Megjithatë, për shembujt e fundit, ne mund ta bëjmë më pak të mundshme shfaqjen e paqëndrueshmërive të përhershme edhe nëse nuk mund t’i eliminojmë ato krejtësisht, si p.sh. duke rregulluar emetimet e gazeve serrë nga njëra anë, ose duke rregulluar transaksionet financiare në situata shumë të levave në tjera. Ne gjithashtu mund të përpiqemi të ndërmarrim veprime paraprake për të zbutur ndikimet e destabiliteteve kur ato parashikohen.

Megjithatë, nga natyra e tyre, këto paqëndrueshmëri janë të vështira për t’u parashikuar dhe mund të varen ndjeshëm nga pjesë të pasigurta të sistemit. Për të parashikuar në mënyrë të besueshme shfaqjen e paqëndrueshmërive, sistemet e parashikimit të ansamblit duhet të zhvillohen ku anëtarët individualë të ansamblit ndryshojnë në përfaqësimin e pjesëve të pasigurta të sistemit. Rezultati nuk është një parashikim përcaktues, por probabilist i paqëndrueshmërisë.

Nëse ia vlen të merren masa paraprake në dritën e një parashikimi të tillë do të varet më pas nga kostoja e veprimit, dëmi i pazbutur i shkaktuar nga paqëndrueshmëria dhe nga probabiliteti i parashikuar i ndodhjes së ngjarjes. Nëse i pari është mjaft i vogël, ose dy të fundit mjaftueshëm të mëdhenj, atëherë ia vlen. (Lexoni më shumë rreth truket që mund të përdorni për të lundruar në pasiguri.)

Parashikimi i ansamblit është bërë një fushë mjaft e pjekur në parashikimin e motit dhe klimës, është përshpejtuar në modelimin e sëmundjeve për shkak të Covid-19 dhe po evoluon ngadalë si një fushë në ekonomi dhe parashikimin e konflikteve, për shkak të zhvillimit të modeleve të bazuara në agjentë.

Ndoshta në vitet e ardhshme, “Ua! Nga erdhi kjo?” reagimi pasi një tjetër paqëndrueshmëri e ndërprerë na godet nga një nga një numër drejtimesh të ndryshme të mundshme, mund të dëgjohet më rrallë.

* Tim Palmer është profesor i fizikës klimatike në Universitetin e Oksfordit dhe ishte pionier i zhvillimit të teknikave probabilistike të parashikimit të ansamblit për parashikimin e motit dhe klimës./ Përshtati me shkurtime Pamfleti

Bota ndryshimet klimaterike rendi global tërmetet