Bota 1 Shkurt 2023, 08:41

Pse kryeqytetet e BE-së kanë frikë se Brukseli i ka rritur shpresat e Ukrainës?

Shkruar nga Pamfleti
Pse kryeqytetet e BE-së kanë frikë se Brukseli i ka rritur

Vendimi i qershorit për t’i dhënë Ukrainës statusin e kandidatit për t’u bashkuar me BE-në u përshëndet si një moment vendimtar në historinë e Kievit. Por shtetet anëtare tani janë të shqetësuara se Brukseli nuk ka arritur të jetë i qartë për Ukrainën se sa e gjatë dhe e vështirë do të jetë në të vërtetë rruga drejt anëtarësimit.

Shkruan Henry Foy, Financial Times

Vendet anëtare të BE janë të shqetësuara se Brukseli ka ngjallur pritshmëri jashtëzakonisht të larta në Ukrainë për perspektivat e integrimit evropian të vendit, përpara një vizite të liderëve të bllokut në Kiev këtë javë.

Dhe kolegët e mi nga Brukseli kanë njohuri për idenë e re të BE-së për të përmirësuar konkurrencën e industrisë farmaceutike duke hequr një nga masat mbrojtëse të saj më të mëdha, dhe lajmet për tregjet e energjisë në Evropë që rrjedhin miliarda euro.

Toka e premtuar

Vendimi i qershorit për t’i dhënë Ukrainës statusin e kandidatit për t’u bashkuar me BE-në u përshëndet si një moment vendimtar në historinë e Kievit. Por shtetet anëtare tani janë të shqetësuara se Brukseli nuk ka arritur të jetë i qartë për Ukrainën se sa e gjatë dhe e vështirë do të jetë në të vërtetë rruga drejt anëtarësimit.

Kjo është muzika e humorit midis shumë kryeqyteteve, ndërsa presidentët e BE-së Ursula von der Leyen dhe Charles Michel shkojnë në Kiev këtë javë, me shumë diplomatë që u bëjnë thirrje atyre të qetësojnë shpresat që ata vetë akuzohen se po i ushqejnë.

“Sigurisht që i kemi ngritur shpresat e tyre. Tani ka të bëjë me menaxhimin e marrëdhënies.”, tha një zyrtar i BE-së i përfshirë në vizitat e kësaj jave në Ukrainë.

Zyrtarët ukrainas kanë spekuluar hapur për të qenë një anëtar i BE-së brenda dy viteve, ose kanë folur për një proces mitik “të shpejtë” që do t’i bënte ata të anashkalonin vitet e reformave të vështira të nevojshme për të përgatitur ekonominë, qeverisjen dhe sistemet e tyre gjyqësore.

Jo kështu, thonë diplomatët e vendeve anëtare. Lexoni historinë tonë të plotë këtu.

Pushtimi rus i Ukrainës e ka kthyer kompleksin ushtarako-industrial të SHBA-së në një bazë lufte. Kjo ekstravagancë e shkëlqyer interaktive, grafike, video eksploron një industri që po punon në shtrirje të plotë për ta mbajtur Kievin të armatosur.

Pazaret e drogës

Brukseli ka dalë me një ide kundër-intuitive për të rikthyer rënien konkurruese të industrisë farmaceutike të Evropës.

Drejtuesit e industrisë paralajmërojnë se projekt-plani mund të zvogëlojë sasinë e barnave të shpikura dhe të shitura në BE.

Pjesa e Evropës në shpenzimet globale të kërkimit dhe zhvillimit farmaceutik ra nga 41 përqind në 31 përqind midis 2001 dhe 2021, dhe SHBA e Kina kanë secila më shumë se dy herë më shumë prova klinike për medikamente të avancuara.

Efpia, shoqata e industrisë, thotë se komisioni dëshiron të shkurtojë mbrojtjen e patentave me dy vjet nëse një ilaç i ri nuk është i disponueshëm në të 27 vendet anëtare brenda dy viteve nga miratimi i tij nga rregullatorët.

Brukseli është i shqetësuar se ndërsa kompanitë i japin përparësi Gjermanisë, popullsia e madhe e së cilës mund të paguajë çmime të larta, vendet më të vogla dhe më të varfra humbasin trajtimet, veçanërisht për kushte të rralla. Plani, i planifikuar për në mars, mund të ndryshojë ende.

Nathalie Moll, drejtoreshë e përgjithshme e Efpia tha për Europe Express se “qëllimet janë të drejta”, por masa do të rezultojë mbrapsht.

“Është krejtësisht e paparashikueshme. Ju nuk e dini nëse 27 vendet do të pranojnë t’ju lejojnë në tregun e tyre, “,tha ajo. “Atëherë ju do të humbni pronën tuaj intelektuale, që do të thotë se investitori juaj nuk do t’i kthejë paratë e tyre.”

Mbrojtja standarde e IP në BE është 20 vjet nga regjistrimi. Provat dhe diskutimet mbi çmimet zgjasin mesatarisht 13 vjet. Pra, kompanitë kanë shtatë vjet për të fituar para përpara se prodhuesit gjenerikë, shpesh jashtë shtetit, të mund të prodhojnë ilaçin.

Komisioni konfirmoi se po shqyrtonte ndryshimet.

“Qëllimi është të shpërblehet sjellja pozitive, që do të thotë investimi në inovacion që rezulton në zhvillimin e një ilaçi për nevoja të paplotësuara ose furnizimin me ilaçe për pacientët në të gjitha shtetet anëtare,” tha Moll.

Rrjedhje e energjisë

Konsumatorët evropianë kanë përfituar në masën 34 miliardë euro falë integrimit të tregut të energjisë elektrike të bllokut, por mund të kishin kursyer miliarda të tjera nëse mbikëqyrësi i energjisë i bllokut do të kishte rregulluar siç duhet ofruesit e energjisë elektrike, shkruan Alice Hancock.

Ky është pikëpamja e Gjykatës Evropiane të Audituesve, e cila dje lëshoi ​​një vlerësim thumbues për përpjekjet e Komisionit Evropian dhe rregullatorit të energjisë të BE-së Acer për të përmirësuar tregun e energjisë elektrike të bllokut.

Raporti vjen në një kohë të ndjeshme, disa javë përpara se komisioni të paraqesë një paketë reformash të tregut të energjisë elektrike të përfolur prej kohësh.

Thelbi i ankesës është se integrimi i tregjeve evropiane të energjisë elektrike për të siguruar përmbushjen e qetë të kërkesës ka qenë shumë i ngadaltë (ai ishte menduar të përfundonte në 2014) dhe se Acer nuk i ka monitoruar mjaft mirë operatorët e rrjetit për të siguruar që ata po punojnë në mënyrën më të mirë të bllokut interesi.

“Ne kemi treguar se në shumë aspekte Acer nuk e përmbushi plotësisht mandatin e tyre,” tha Mihails Kozlovs, i cili drejtoi raportin.

Acer tha se do të kishte “mirëpritur një pasqyrë më të ekuilibruar të përpjekjeve dhe arritjeve të mëdha të bëra në integrimin e tregjeve kombëtare të energjisë elektrike”. Komisioni u përgjigj se integrimi i plotë i tregut të energjisë ishte një “proces në vazhdim”.

Megjithatë, puna po grumbullohet vetëm në stafin 112 të rregullatorit të energjisë. Tani është përgjegjëse për krijimin e një standardi të ri për çmimet e gazit dhe do të publikojë çmimin e parë të referencës për kufirin e diskutueshëm të çmimit të gazit të bllokut sonte.

Bota Brukseli Ukraina