Kulture 4 Nëntor 2019, 19:14

Pse njerëzit bien në dashuri? Shkencëtarët kanë përgjigjen!

Shkruar nga Pamfleti
Pse njerëzit bien në dashuri? Shkencëtarët kanë

Pse njerëzit bien në dashuri? Shkencëtarët kanë përgjigjen!

Studiuesit mund të kenë zgjidhur përfundimisht misterin pse njerëzit bien në dashuri. Për herë të parë, shkencëtarët kanë zbuluar se emocioni i dashurisë evoluoi si një mënyrë për të rritur mundësinë e suksesit riprodhues. Dr. Piotr Sorokowski, një ekspert në antropologjinë kulturore dhe biologjike në Universitetin e Wroclaw, drejtoi studimin.

Ekipi hulumtues u përpoq të gjente “bazën biologjike” të dashurisë dhe përqendroi studimin e tyre te banorët e Hadzës në Tanzani, një popullsi tradicionale. Duke marrë parasysh që kontracepsioni prish lidhjen natyrore midis dashurisë dhe fëmijëve, ky grup ishte ideal për studimin sepse nuk përdorin kontracepsion modern. Për më tepër, jeta e njerëzve të Hadzës ka ndryshuar shumë pak gjatë 10,000 viteve të fundit, duke i bërë ata një burim të dobishëm për ‘depërtim’ në jetën e stërgjyshërve tanë parahistorikë.

Me ndihmën e një përkthyesi lokal, ekspertët intervistuan individët e Hadzës për dashurinë. Studiuesit përdorën Shkallën trekëndore të Dashurisë së Sternberg si modelin e tyre. Kjo teori mat tre përbërësit kryesorë të dashurisë përfshirë intimitetin, pasionin dhe angazhimin. Pjesëmarrësit gjithashtu iu përgjigjën pyetjeve për fëmijët e lindur në martesën e tyre aktuale. Studimi zbuloi një lidhje pozitive midis pasionit dhe suksesit riprodhues në të dy gjinitë. Kjo ka të ngjarë për faktin se pasioni rrit numrin e takimeve seksuale midis partnerëve.

Angazhimi u krijua gjithashtu si një parashikues pozitiv domethënës i numrit të fëmijëve në një martesë. Kjo ka kuptim për faktin se angazhimi i ndihmon njerëzit të mbajnë marrëdhënie të qëndrueshme dhe të rrinë së bashku. Autorët e studimit kanë shkruar, “Studimi ynë ofron dëshminë e parë që dashuria njerëzore është e lidhur me suksesin riprodhues. Ndër tre përbërësit e hetuar të dashurisë, angazhimi lidhej pozitivisht me suksesin riprodhues për të dy gjinitë. “

Studiuesit gjetën një rënie në sasinë e intimitetit të lidhur me të pasur më shumë fëmijë, gjë që mund të jetë thjesht për shkak të stresit të përfshirë në rritjen e fëmijëve. Për më tepër, gratë mund të plotësojnë nevojën e tyre për intimitet duke kaluar kohë me fëmijët e tyre. Shkencëtarët arritën në përfundimin se pasioni dhe angazhimi janë dy komponentët kryesorë të dashurisë që njerëzit i kanë përshtatur për suksesin prokursiv.

“Ne hipotezojmë se pasioni dhe përkushtimi ishin ndër faktorët kryesorë që rritin besueshmërinë, dhe për këtë arsye përzgjedhja mund të promovojë dashuri në evolucionin njerëzor,” thanë autorët e studimit. Hulumtimi është botuar në revistën Frontiers in Psychology.

Përshtati në shqip Pamfleti, marrë nga Chrissy Sexton, shkrimtar i stafit në Earth.com

 

psikologji Pse njerëzit bien në dashuri? Shkencëtarët kanë përgjigjen!