Aktualitet 5 Shkurt 2019, 16:17

“Rama po iu vjedh tokat grekëve”! Eurodeputeti grek “qan” në Bruksel. Komisioneri Hahn i jep përgjigjen e mer

Shkruar nga Pamfleti
“Rama po iu vjedh tokat grekëve”! Eurodeputeti grek

“Rama po iu vjedh tokat grekëve”! Eurodeputeti grek "qan" në Bruksel. Komisioneri Hahn i jep përgjigjen e merituar

Çështja e pronave të minoritetit grek në Shqipëri është bërë temë debati sot në Bruksel. Eurodeputeti grek, Kostas Chrysogonos, ka shpërthyer me akuza të ashpra ndaj Shqipërisë, duke thënë se sjellja e qeverisë shqiptare me minoritarët grek është një shkelje e rëndë.

Sipas Chrysogonos, çështja mund të cilësohet si “vjedhje e tokave të minoritarëve nga qeveria shqiptare” dhe se ai po përgatitet për ta çuar këtë çështje në Gjykatën europiane të Strasburgut.

Por, e menjëhershme ka qenë përgjigjja e komisionerit për Zgjerim, Johannes Hahn, i cili ka thënë se: “Komisioni Europian i jep rëndësi të madhe të drejtës së pronësisë dhe të sundimit të ligjit për të zgjidhur konfliktet pronësore në të gjithë Shqipërinë.

Në raportin e tij vjetor për Shqipërinë, të publikuar më 17 prill të 2018, Komisioni ka deklaruar se vendi nuk ka bërë ende progres në përmirësimin e kuadrit ligjor për regjistrimin, shpronësimin dhe kompensimin e pronave”. Më tej, Hahn ka theksuar se Komisioni është i vetëdijshëm për shqetësimet e shprehura nga minoriteti grek në Shqipëri mbi zbatimin e të drejtave të pronësisë.

“Jemi duke monitoruar nga afër zhvillimet në këtë çështje. Gjithashtu, duke pasur parasysh kompleksitetin dhe rëndësinë e çështjes së të drejtave të pronësisë, Komisioni është duke ofruar ndihmë financiare dhe teknike në vend, për të adresuar mangësitë në këtë fushë”, deklaroi më tej komisioneri Hahn.

Aktualitet eurodeputeti grek Komisioneri Hahn Parlamenti Europian Shqipëria tokat e minoriteteve