Ekonomi11 Janar 2023, 16:26

Raporti i Forumit Ekonomik Botëror: Rritja e çmimeve për ushqimet dhe energjinë do vazhdojë dhe për 2 vite

Shkruar nga Pamfleti
Raporti i Forumit Ekonomik Botëror: Rritja e çmimeve për

Rritja e çmimeve të energjisë dhe ushqimit mund të vazhdojë edhe për dy vitet e ardhshme, duke dëmtuar përpjekjet globale për të luftuar varfërinë dhe krizën klimatike , ka paralajmëruar një raport i përgatitur për Forumin Ekonomik Botëror të javës së ardhshme në Davos, Zvicër.

Raporti vjetor i rreziqeve globale të WEF zbuloi se kriza ndërkombëtare e kostos së jetesës e shkaktuar nga pandemia e Covid dhe lufta e Rusisë në Ukrainë kryesuan listën e shqetësimeve në një sondazh me më shumë se 1200 ekspertë globalë, politikëbërës dhe udhëheqës biznesi.

Duke dhënë alarmin në prag të mbledhjes vjetore të liderëve botërorë në vendpushimin malor zviceran, ajo tha se kriza e furnizimit me energji dhe ushqim ka të ngjarë të vazhdojë për dy vitet e ardhshme si rreziku më i madh për ekonominë botërore.

Duke theksuar se si pandemia dhe lufta në Evropë kanë shkaktuar një sërë rreziqesh globale thellësisht të ndërlidhura, ai tha se pasojat mund të dëmtojnë bashkëpunimin midis vendeve për të trajtuar problemet afatgjata, duke përfshirë krizën klimatike, mbrojtjen e biodiversitetit dhe përpjekjet për të reduktuar varfërinë.

Këto krijojnë rreziqe pasuese që do të mbizotërojnë dy vitet e ardhshme: rreziku i recesionit; shqetësimi në rritje i borxhit; një krizë e vazhdueshme e kostos së jetesës; shoqëritë e polarizuara të mundësuara nga dezinformatat; një ndërprerje e veprimit të shpejtë klimatik; dhe luftë gjeo-ekonomike me shumë zero”, thuhej në raport.

Raporti i WEF, i prodhuar në partneritet me Marsh McLennan dhe Zurich Insurance Group, argumentoi se një “dritare për veprim” mbi kërcënimet më serioze afatgjata po mbyllej me shpejtësi.

Nevojitet veprim kolektiv i harmonizuar përpara se rreziqet të arrijnë një pikë kthese. Nëse bota nuk fillon të bashkëpunojë në mënyrë më efektive për zbutjen e klimës dhe përshtatjen klimatike, gjatë 10 viteve të ardhshme kjo do të çojë në ngrohjen e vazhdueshme globale dhe shkatërrim ekologjik,” thuhej ndër të tjera në raport.

Inflacioni është rritur në shumë vende të botës pasi goditja në ekonominë globale nga Covid u pasua nga pushtimi i Ukrainës nga Vladimir Putin, duke rritur kostot e energjisë me shumicë dhe duke ndërprerë zinxhirët e furnizimit me ushqim.

Një e treta e ekonomisë botërore pritet të jetë në recesion në vitin 2023 , duke reflektuar efektet e luftës, inflacionin e lartë të zgjatur dhe koston në rritje të huamarrjes për familjet, bizneset dhe qeveritë, ndërsa bankat kryesore qendrore shtyjnë normat e interesit.

Ekonomi çmimeve Rritja Vazhdon