Bota31 Janar 2023, 13:41

Raporti Transparency International: Hungaria vendi më i korruptuar në BE

Shkruar nga Pamfleti

Hungaria perceptohet se ka rekordin më të keq të korrupsionit në sektorin publik në BE, sipas raportit të fundit të Transparency International.

Me rezultate që variojnë nga 42 në 46 nga 100, Hungaria, Bullgaria dhe Rumania janë shumë prapa treshes së parë skandinave të BE-së, me Danimarkën e kurorëzuar si më e mira në klasë (90), e ndjekur nga Finlanda (87) dhe Suedia.

Danimarka dhe Finlanda kryesojnë gjithashtu renditjen botërore, kjo e fundit u barazua me Zelandën e Re (87), falë “institucioneve të tyre të forta demokratike dhe respektimit të të drejtave të njeriut”, ndërsa Siria dhe Sudani i Jugut (13) dhe Somalia (12), “të përfshira në konfliktet e zgjatura, “përkrah listën në fund.

Luksemburgu, Britania e Madhe dhe Austria kanë parë rënie të konsiderueshme të rezultateve të tyre që nga viti 2017, ndërsa Irlanda është i vetmi vend anëtar i BE-së, rezultati i të cilit është përmirësuar. Moldavia, së cilës iu dha statusi i kandidatit në BE qershorin e kaluar, përmirësoi gjithashtu rezultatin e saj.

Me një rezultat prej 28, Rusia ka një nga rezultatet më të ulëta në Evropën Lindore dhe pushtimi i saj në shkallë të plotë i Ukrainës shkurtin e kaluar është një “kujtues i ashpër i kërcënimit që korrupsioni dhe mungesa e përgjegjësisë së qeverisë paraqet për paqen dhe sigurinë globale”, thuhet në raport.

Rezultati i Ukrainës është vetëm pak më i lartë (33), por vendi ka qenë duke ndërmarrë reforma të rëndësishme dhe po përmirësohet vazhdimisht që nga fillimi i luftës.

Por konflikti nuk i dha fund korrupsionit në vend, siç tregohet nga skandali i fundit që detyroi zëvendësministrin e mbrojtjes të Ukrainës të jepte dorëheqjen – duke treguar se mekanizmat kundër korrupsionit të vendit deri tani po i mbajnë përgjegjës zyrtarët publikë.

Britania e Madhe dhe Katari janë në nivelet më të ulëta historike në edicionin e këtij viti – megjithëse për Dohën raporti nuk nxjerr një lidhje të drejtpërdrejtë me të ashtuquajturin skandal korrupsioni në Katargate që ka tronditur Brukselin.


smile

Bota Hungari Korrupsion Transparency International