Aktualitet27 Qershor 2018, 22:45

Reagon Grida Duma, “Shqipëria u vulos si e fundit në rajon në BE, dhe nuk arrin dot as 2025 në trenin e Europës”

Shkruar nga Pamfleti
Reagon Grida Duma, “Shqipëria u vulos si e fundit në rajon

Reagon Grida Duma, “Shqipëria u vulos si e fundit në rajon në BE, dhe nuk arrin dot as 2025 në trenin e Europës”

Grida Duma ka komentuar sërish për shtyrjen e hapjes së negociatave të Shqipërisë me BE, duke e konsideruar si humbje.
Në një intervistë ajo u shpreh se “Duket qartë që me këto hapa nuk do të realizohet dot as viti 2025 që ishte përcaktuar si një afat kohor normal për vendet e Ballkanit.”
Ajo shtoi se “Shqipëria ka marrë statusin e vendit kandidat në 2014 dhe në 2018 merret vendimi për ta shtyrë edhe një vit për në 2019 dhe më pas sërish të shohim si ka ecur me reformat. Të quash humbjen fitore siç bën qeveria do të thotë që pas shumë fitoresh si këto do të shkojmë në disfatën më të thellë kundrejt Europës”.

Fjala e plotë e Dumës
“Shqipëria u vulos si e fundit në rajon në BE, dhe nuk arrin dot as 2025 në trenin e Europës. Duket qartë që me këto hapa nuk do të realizohet dot as viti 2025 që ishte përcaktuar si një afat kohor normal për vendet e Ballkanit.
Për ta kuptuar qartë se ku ndodhet Shqipëria shikoni këtë hartë të ecjes drejt europës:
Mali i Zi e mori statusin e vendit kandidat në 2010 dhe ju hapën negociatat në 2012, dhe më pas filluan negociatat vetëm

Serbia e ka marrë statusin e vendit kandidat në 2012 dhe I hapi negociatat në 2013 dhe po ashtu nisi negociatat konkrete vetëm gjashtë muaj më pas.
Shqipëria ka marrë statusin e vendit kandidat në 2014 dhe në 2018 merret vendimi për ta shtyrë edhe një vit për në 2019 dhe më pas sërish të shohim si ka ecur me reformat.
Të quash humbjen fitore siç bën qeveria do të thotë që pas shumë fitoresh si këto do të shkojmë në disfatën më të thellë kundrejt Europës.

Po ashtu duhet lexuar qartë që nuk ka një datë që pas 12 muajsh happen negociatat, madje prestigjiozja Deutche Welle shkruan qartë në artikullin e saj, po e citoj: If they make sufficient progress toëards reforms, the first talks can begin at the end of 2019, the ministers
Pra NËSE bëhet progres i mjaftueshëm me reformat, bisedimet e para a do hapen apo jo negociatat do të zhvillohen në fund të 2019” pra sipas këtij kalendari është 18 muaj dhe fakti që Brukseli nuk vë gjashtë por 18 muaj dhe thekson se tashmë vendimin do duhet ta marrin jo qeveritë por parlamentet e vendeve, madje dhe monitorimin duhet ta kryejë jo vetëm Komisioni Europian por edhe Bundestagu gjerman!

Kuptohet qartë që ata thonë që për ndonjë rezultat me këtë gjendje mund të presim vetëm pas një viti e gjysëm më parë as bëhet fjalë të ecë Shqipëria. Pas një viti e gjysëm të shohim çfarë ka ndodhur. Kjo është në fakt situate e rëndë e Shqipërisë”, tha ajo.

Aktualitet