Bota 4 Gusht 2022, 09:16

Reduktimi i gazit rus, Olaf Scholz ‘hedh sytë’ nga centralet bërthamore: Të rëndësishme për prodhimin e energjisë!

Shkruar nga Pamfleti
Reduktimi i gazit rus, Olaf Scholz ‘hedh sytë’ nga centralet

Scholz pritet të vizitojë Kinën, drejt ekonomisë së dytë më të madhe në botë në fillim të nëntorit

Kancelari gjerman Olaf Scholz ngriti të mërkurën mundësinë e mbajtjes së centraleve bërthamore teksa akuzoi Rusinë për bllokimin e një turbine kyçe për të penguar furnizimet me gaz në Evropë.

Ekonomia më e madhe e kontinentit është përpjekur shumë për burime energjie me qëllim për të mbushur boshllëkun e lënë nga reduktimi i furnizimeve me gaz nga Moska. Duke qëndruar pranë turbinës, të nevojshme për tubacionin Nord Stream 1, Scholz tha se zgjatja e jetëgjatësisë së tre termocentraleve të mbetura bërthamore të Gjermanisë “mund të ketë kuptim”.

Termocentralet, të cilat janë vendosur të hiqen nga rrjeti në fund të vitit, ishin “të rëndësishme ekskluzivisht për prodhimin e energjisë elektrike dhe vetëm për një pjesë të vogël të saj”- tha Scholz, raporton Euroactiv.

Në total, flota bërthamore përbën 6% të prodhimit të energjisë elektrike të Gjermanisë. Qeveria ka thënë se do të presë rezultatin e një “testi stresi” të ri të rrjetit elektrik kombëtar përpara se të përcaktojë nëse do të qëndrojë me ndërprerjen e planifikuar prej kohësh.

Ish-kancelarja Angela Merkel vendosi të heqë dorë nga energjia atomike në vitin 2011 pas katastrofës bërthamore të Fukushimës në Japoni. Zgjatja e jetëgjatësisë së termocentraleve ka shkaktuar një debat të ashpër në Gjermani, ku energjia bërthamore ka qenë një burim polemikash që shtrihen përpara vendimit të Merkelit.

Bota centrale bërthamore Energji elektrike Olaf Scholz Reduktimi i gazit rus