Bota19 Janar 2023, 08:12

Roberto Saviano: Çfarë do të ndodhë me "Cosa Nostra" pas kapjes së bosit Matteo Denaro?

Shkruar nga Pamfleti
Roberto Saviano: Çfarë do të ndodhë me "Cosa

Roberto Saviano

Në vitin 2021, Banka e Italisë tregoi se xhiroja e karteleve mafioze ishte rreth 38 miliardë euro në vit. Këto 38 miliardë euro janë shumë më tepër se 100 milionë në ditë.100 milionë në ditë që zhvendosen dhe investohen, por nëse kësaj shifre i shtojmë edhe atë që Drejtoria Kombëtare Antimafia kishte deklaruar në vitin 2020, duke gjurmuar asetet që rrjedhin nga trafiku i drogës prej 400 miliardë eurosh vetëm në Itali, kuptojmë se ku jemi.

Shkruan Roberto Saviano

Në realitet nuk ka rëndësi t’i përgjigjemi kësaj pyetjeje, sepse më e keqja, më e rënda, e pariparueshme tashmë po ndodh. Nuk po shpenzoj tone apokaliptike apo të ekzagjeruara, dua të rri larg kësaj. Në vitin 2021, Banka e Italisë tregoi se xhiroja e karteleve mafioze ishte rreth 38 miliardë euro në vit. Këto 38 miliardë euro janë shumë më tepër se 100 milionë në ditë.

100 milionë në ditë që zhvendosen dhe investohen, por nëse kësaj shifre i shtojmë edhe atë që Drejtoria Kombëtare Antimafia kishte deklaruar në vitin 2020, duke gjurmuar asetet që rrjedhin nga trafiku i drogës prej 400 miliardë eurosh vetëm në Itali, kuptojmë se ku jemi. Për momentin, çështja mafioze është injoruar plotësisht nga debati politik dhe është trajtuar vetëm në mënyrë retorike gjatë fushatës elektorale.

Mafiat, kur vrasin, duken; kur ata bëjnë biznes janë të padukshëm dhe kur bëjnë biznes është në fakt mirë për të gjithë sepse sjellja e tyre nuk dallohet nga ajo e çdo sipërmarrësi ose fondi investimi tjetër. Bizneset e mëdha do të vazhdojnë të rriten, siç është ligji 104, në shumë raste një emanacion të drejtpërdrejtë të karteleve mafioze. Partitë, siç e kemi parë në hetimet antimafia të 20 viteve të fundit, nuk kanë as një sistem real për t’u mbrojtur nga infiltrimi dhe aleancat mafioze, sepse gjithçka ia delegojnë drejtësisë.

Nëse ka hetime, palët kanë filluar të jenë (por jo gjithmonë, në fakt) të kujdesshme në emërimin e disa figurave; nëse nuk ka hetime, ata nuk bëjnë hetimet e tyre dhe në shumë raste kërkojnë pushtetet zgjedhore mafioze. Megjithatë, politika duhet të jetë në gjendje të bëjë një përzgjedhje, me informacionin dhe njohuritë e saj territoriale, nuk duhet të presë dënimet e gjyqtarëve për të zgjedhur personelin e saj politik. Në vend të kësaj, duket se po kërkon pikërisht ata ndërmjetës politikë të aftë për të sjellë rrjedhën e paketave të votave.

Nëse duam të shkojmë drejt e tek gjërat për të bërë, sjellja e parë antimafia do të ishte legalizimi i drogave të lehta: kjo do t’i privonte organizatat nga një burim i rëndësishëm fitimi dhe do të çlironte sistemin gjyqësor nga ligjet ndaluese që godasin rëndë konsumatorët.

Sipas raportit në Parlament nga Drejtoria e Hetimit Antimafia, ekonomia e nëndheshme e kanabisit kap vlerën e rreth 6 miliardë lekëve dhe i përgjigjet rreth 40% të të ardhurave të mafias.

Por le të kthehemi te Messina Denaro, tani çfarë do të ndodhë pas tij?

Epo le të themi se është e rrezikshme në analizë ta konsiderosh atë vetëm një “boss” me shumë karizëm: asnjë njeri nuk mund të menaxhonte masën e kapitalit që i është atribuar nga prokurorët antimafia.

Pyetet tani: kush do të jetë pasardhësi i Matteo Messina Denaro?

Ka disa hipoteza. Kush do të jetë në gjendje të rindërtojë piramidën e organizatës? Pas vizionit sklerotik të Cosa Nostras së fundit, Giovanni Motisi, “U Pacchiuni”, goja e madhe do të caktohej sepse – megjithëse ai është pjesë e mandatit të Pagliarelit, i cili nuk ka peshë në këtë fazë – historia e tij kriminale mund t’ja garantojë gradat e reja.

Ai ishte në një nga “grupet e zjarrit” të Riinës dhe, ndonëse nuk kemi dëgjuar për të që nga viti 1998, të qenit një ndjekës besnik i shefit korleonez, i jep atij mitologjinë e duhur për t’u njohur si lider. Emri tjetër që përmendet shumë është ai i Stefano Fidanzatit, por Kupola, apo ajo që ka mbetur prej saj, nuk do t’i jepte kurrë majën e organizatës një njeriu të nderuar që ishte trafikant droge pa aftësi ndërmjetësimi dhe komandë politike.

Bëhet fjalë për burra të pjekur, të gjithë mbi moshën shtatëdhjetë vjeç. Kjo tregon se Cosa Nostra ndikohet nga një strukturë organizative e modeluar sipas dinamikës së vendit tonë: menaxhmenti i lartë i besuar të moshuarve, vendimmarrja e ngadaltë, përdorimi vetëm i kanaleve të vjetra, pamundësia për të rinovuar veten dhe për të parë mundësi të reja për aleanca strategjike.

Një nga pikat e forta të ‘Ndrangheta’s, për shembull, ishte se ajo nuk kishte një strukturë të centralizuar, por një strukturë federale, duke ia atribuar “shkollën e komandës” një figure konsullore, ekskluzivisht kur kishte nevojë për të zgjidhur grindjet që rrezikonin të dëmtonin të gjithë. familjet. Cosa Nostra, nga ana tjetër, duket si një pakidermë monolit e shkatërruar nga burokracia e kontrollit të brendshëm të dëshiruar nga korleonezi: ajo është konsumuar gradualisht, veçanërisht vitet e fundit. Por ne jemi larg nga afër zhdukjes së tij.

Deri më sot, Cosa Nostra për sa i përket trafikut të drogës mbështetet nga aleatët e saj historikë: në Campania njerëzit nga Marano (Marano di Napoli) që do të ishin Nuvoletta-Polverinos, të cilët pavarësisht se janë në Campania nuk janë Camorra por mafioz, dhe që vazhdojnë të jenë furnizuesit kryesorë të hashashit dhe marihuanës për disa familje në Siçili. Dhe pastaj familjet kalabreze, historikisht aleate me Corleonesi, Kommisos, De Stefano-Teganos. Por në realitet e gjithë (ose pothuajse të gjitha, nëse përjashtojmë familjet siciliane me bazë në Amerikën e Jugut) trafiku i drogës që kalon nga duart e Cosa Nostra-s është hegjemonizuar tani nga një ofertë për marrjen – do të thotë dikush në gjuhën financiare – e kalabrezëve.

Ka prova që Ndrangheta zgjodhi të mbështeste fraksionin korleonez kundër palermitanëve në vitet 1980, por më pas u largua prej tij në kohën e masakrave, të vetëdijshëm se kjo do të kishte çuar në pamundësinë e të bërit biznes. Ata u mbështetën vetëm në imponimin e interesave të tyre tek politika që Ndrangheta gjithmonë ka preferuar ta menaxhojë në një mënyrë të ndryshme nga Cosa Nostra.

Sot mafiozët e dinë që të vendosësh drejtpërsëdrejti ministrat do të thotë t’i ekspozosh në dritë, dyshime, bindje që do të rrezikonin biznesin. Në të kaluarën, përkundrazi, ata pretendonin se kishin drejtpërdrejt burrat e tyre, anëtarë të familjeve të nderuara që u instaluan në institucione.

Sot ata preferojnë të qeverisin flukset e parave që mbështesin politikanët dhe partitë, të kenë njerëz në burokracinë shtetërore që mbeten të palëvizshëm edhe pse qeveritë ndërrohen, instalohen në vende ku janë imunë nga llogaritë për shpenzimet dhe kontrollet.

Nëse vërtet dëshironi të dini përgjigjen e pyetjes “ç’do të ndodhë tani pas kapjes së Messina Denaro?”, duhet të pyesni veten për këtë: Tani a e kthejmë dot sërish debatin për mafian duke qenë gjithnjë e më të informuar dhe prezentë, por mbi të gjitha sa më larg propagandës./ Përshtatur nga Corriere della Sera

Bota #Messina Denaro Roberto Saviano