Showbiz13 Shkurt 2022, 13:30

Sa vite mund të jetojë 1 person? Studimi i ri tregon moshën bazuar në personin më të vjetër në Tokë

Shkruar nga Pamfleti
Sa vite mund të jetojë 1 person? Studimi i ri tregon moshën

Sa vite mund të jetojë 1 person? Studimi i ri tregon moshën bazuar në personin më të vjetër në Tokë

Sado që tingëllon si një skenar filmi fantastiko-shkencor, është një realitet. Shkencëtarët besojnë se brenda pak vitesh do të jemi në gjendje të jetojmë deri në 130 vjet.

Në shoqëritë primitive përbërja e moshës nuk i kalonte 20-30 vjet. Më vonë, me përmirësimin e kushteve të jetesës, njerëzit arritën moshën 50 vjeç. Kushdo mbi moshën 50-55 vjeç konsiderohej njëqindvjeçar.

Ndërsa mjekësia dhe shkenca zhvilloheshin dhe përparonin, dhe në të njëjtën kohë kushtet e jetesës bëheshin më të mira, përbërja moshore e çdo shoqërie rritej dhe njerëzit jetonin gjithnjë e më gjatë. Derisa të arrijmë sot ku shkencëtarët besojnë se do të jenë në gjendje të rrisin më tej vitet që jetojmë dhe të arrijnë në 130.

Sa kohë mund të jetojë një person? Përgjigjet e reja të kërkimit…

Personi më i vjetër që ka vdekur në Tokë, sipas shifrave zyrtare, ishte francezja Jean Kalman, e cila vdiq në vitin 1997 në moshën 122 vjeçare. Kanë kaluar mbi 25 vjet nga vdekja e saj, por ndërkohë askush tjetër nuk ka vdekur më i madh se ajo (të paktën sipas të dhënave zyrtare), gjë që e bën atë një përjashtim statistikor mbresëlënës.

Edhe pse jetëgjatësia është në rritje, “tavani” i ri i jetës njerëzore është 115 vjet, thonë shkencëtarët amerikanë, të cilët vlerësojnë se probabiliteti për të jetuar deri në 125 është më pak se një në 10 mijë, raporton abc.

Studiuesit, të udhëhequr nga profesori Jan Wig i Departamentit të Gjenetikës në Kolegjin e Mjekësisë Albert Einstein në Nju Jork, publikuan gjetjet e tyre në revistën Nature, analizuan demografinë globale dhe u fokusuan në katër vende (Japoni, Francë, SHBA, Britani), në lidhje me moshat maksimale të vdekjeve të regjistruara në bazat e të dhënave ndërkombëtare. Këto vende u zgjodhën sepse kanë popullsinë më të madhe të njerëzve mbi 110 vjeç.

Analiza e tyre zbuloi se jetëgjatësia dhe mosha maksimale e vdekjes u rritën në mënyrë të qëndrueshme në shekujt 19 dhe 20, falë vaksinave, antibiotikëve, ushqimit dhe higjienës më të mirë, duke përforcuar kështu teoritë se jeta jonë mund të mos ketë një kufi fizik në kohëzgjatjen e saj.

Ndërsa kërkimet tregojnë një përmirësim të qëndrueshëm gjatë moshës 70 deri në 100 vjeç, domethënë, gjithnjë e më shumë njerëz po jetojnë kaq shumë vite ka një ngadalësim nga 100 e lart. Njerëzit që arrijnë sot 110 nuk kanë jetëgjatësi më të gjatë se ata që arritën të njëjtën moshë në vitin 1970.

Sot mosha mesatare maksimale e vdekjes është 115 vjeç dhe shkencëtarët parashikojnë se do të mbetet e njëjtë edhe për disa vite të tjera. “Për herë të parë në histori duket se jetëgjatësia maksimale, tavani, kufiri, është rreth 115. Është pothuajse e pamundur të jetosh përtej kësaj moshe… Tani e tutje, njerëzit nuk do të kalojnë 115”, tha Vig. Megjithatë, jo të gjithë janë dakord me këtë pikëpamje, pasi besojnë se ka vend për rritje në “tavanin” e jetëgjatësisë, kryesisht nëpërmjet ndërhyrjeve gjenetike dhe farmaceutike që do të ngadalësojnë shkallën e përgjithshme të plakjes.

Kuriozitete sa gjate mund te jetosh Studim